Terug naar boven

Playlist Boudewijn de Groot: 20 jaar klassieke tracks (2004-2024)


  1. Het eiland in de verte Boudewijn de Groot
  2. Klok onder water Boudewijn de Groot
  3. Hogeduin Boudewijn de Groot
  4. Beter één schelp Boudewijn de Groot
  5. Anamorfose Boudewijn de Groot
  6. Orion verdwaald Boudewijn de Groot
  7. Portret Boudewijn de Groot
  8. Scheiding Vreemde Kostgangers
  9. Ze houdt van mij Vreemde Kostgangers
  10. Verslaafd Vreemde Kostgangers
  11. Vliegveld Boudewijn de Groot & The Dutch Eagles
  12. Hoe meer ik dichterbij kom Boudewijn de Groot
  13. Ik speel gitaar Vreemde Kostgangers
  14. Bladzij na bladzij Vreemde Kostgangers
lees meer
Tijdens 2 Meter Sessies On Stage in Hilversum (16 september) en Den Haag (24 september) wordt het Boudewijn de Groot Oeuvreboek gepresenteerd. Schrijver Peter Voskuil schreef het lijvige boek in nauwe samenwerking met Nederlands bekendste bard en singer-songwriter Boudewijn de Groot zelf. Tijdens de 2 Meter-avonden vertelt De Groot hierover. Speciaal voor muziekweb.nl stelde Voskuil maar liefst twee playlists samen uit onze collectie.

In de eerste playlist een persoonlijke keuze uit Boudewijn de Groots beste werk van de laatste 20 jaar:

Jaren werkte ik aan mijn geautoriseerde Boudewijn de Groot Oeuvreboek, dat in september 2023 bij uitgeverij Het Spectrum verschijnt. Ik leerde in die tijd iedere uithoek van zijn oeuvre kennen en kan inmiddels wel 100 De Groot-playlists maken: b-kantjes, composities voor anderen, Boudewijn als producer etc. Als het om de hits en succesnummers uit zijn solocarrière gaat, zijn vele samenstellers mij al voor geweest. De laatste 20 jaar van zijn carrière zijn echter minder gekend, daarom maakte ik voor deze playlist een selectie van tracks uit Boudewijns ‘moderne’ periode die in huize Voskuil inmiddels al lang en breed uitgegroeid zijn tot regelrechte klassiekers.

Het Eiland in de verte, Eiland in de verte (2004)
Ik begin met een ijl, zwevend liedje met driekwart van Doe Maar als begeleidingsband. Toen dit opgenomen werd, hing er voor mijn gevoel magie in de lucht.

Klok onder water, Eiland in de verte (2004)
Dit is de allerlaatste tekst die Lennaert Nijgh schreef, vlak voor zijn dood in 2002, naar een verhaal dat zijn schippersvriend Henk Hortensius uit Enkhuizen hem ooit vertelde. Vervolgens briljant op de plaat gezet.

Hogeduin, Lage Landen (2007)
Ode aan Kennemerland. Gebaseerd op een half-affe-tekst van Lennaert waar een heel proces van schaven, herschrijven, aanvullen en veel gitaar spelen aan vooraf gaat voor het op de cd Lage landen terechtkomt.

Beter één schelp…, Lage Landen (2007)
Schrijf je een dijk van een song voor een tv-serie, zijn ze nog te beroerd om je op te bellen dat ze het niet goed vinden passen. Boudewijn in het boek: ‘Nou ja, toen heb ik het uiteindelijk zelf maar gebruikt.’

Anamorfose, Achter glas (2015)
Het resultaat van een diepgravende zoektocht van Boudewijn naar zijn ontoegankelijke vader. In mijn boek vertelt Boudewijn dat hij anderhalf jaar aan de compositie werkte (!) en vervolgens tot de conclusie kwam dat er nog maanden meer nodig waren. Het resultaat is er naar: een hypnotiserend pianonummer uit het diepst van de ziel.

Orion verdwaald, Achter glas (2015)
IJl, bijna zwevend liedje met een ingehouden elektrische gitaar (die toch klinkt of je er ook kogels mee zou kunnen afschieten), vol met afgestopte trompetjes die zich steeds op het goede moment melden: Boudewijn rekent dit tot de best gelaagde opnames uit zijn hele carrière.

Portret, Achter glas (2015)
Maar liefst drie liedjes van Achter glas uit 2015? Ja. Het album verdient het. Dit is een pianonummer dat het album bijna niet gehaald had. Van onderwerp, muziek en tekst zou je eigenlijk depressief dienen te worden. In plaats daarvan: verstilling.

Scheiding - Vreemde Kostgangers, Vreemde Kostgangers (2015)
Van de eerste Kostgangers-cd uit 2015. De baspartij is van Henny Vrienten. ‘Ik ging vaak bij mijn exen weg met het idee van: ik hoef het allemaal niet te hebben. Het is al erg genoeg dat ik wegga. Dus hou het allemaal maar’, zegt Boudewijn in het boek over het onderwerp van dit liedje.

Ze houdt van mij - Vreemde Kostgangers, Nachtwerk (2017)
Prachtig ingetogen gezongen hoogtepunt van de tweede Vreemde Kostgangersplaat met Henny Vrienten en George Kooymans. Drie minuten verstilling van de hoogste plank.

Verslaafd - Vreemde kostgangers, Nachtwerk (2017)
Boudewijn schreef de tekst oorspronkelijk als gedicht, op verzoek van een stichting die zich bezighoudt met het voorkomen van alcohol- en drugsverslaving. Henny Vrienten maakte er daarna wonderschone muziek bij.

Vliegveld - Boudewijn de Groot met De Dutch Eagles, Even weg (2018)
Autobiografisch lied over het afscheid dat Boudewijn nam van zijn Amerikaanse vriendin toen hij in de jaren tachtig terug naar Nederland kwam. De muziek is bewust vlak gehouden, met veel herhalingen en wellicht daarom zo krachtig.

Hoe meer ik dichterbij kom, Windveren (2022)
Boudewijn zingt over het verlangen om zijn moeder, die al in zijn eerste levensjaar stierf, ooit in het hiernamaals weer tegen te komen. Pure, bijna kaal-eerlijke serie feitelijke constateringen die samen het beladen slotstuk van zijn nieuwste solo-cd vormen.

Ik speel gitaar - Vreemde Kostgangers, Mist (2023)
Hoewel Boudewijn volgens eigen zeggen niet meer zoveel met de gitaar lummelt als voorheen (‘ik kruip tegenwoordig dan eerder achter de piano’) leverde deze tekst van Jan Rot toch een dik geslaagd lied op.

Bladzij na bladzij - Vreemde Kostgangers, Mist (2023)
Trapsgewijze bastonen, een fluit, Boudewijns stem, de tinkelende pianonoten. Zorgvuldig opgebouwde compositie van Henny Vrienten, die Boudewijn op bepaalde punten lager dan ooit laat zingen.

Samenstelling en tekst - Peter Voskuil
Vormgeving - Judith de Rond

2 Meter Sessies On Stage op 16 september in Beeld & Geluid Hilversum
2 Meter Sessies On Stage op 24 september in Beeld & Geluid Den Haag