Terug naar boven

Playlist World Fusion

De combinatie van het internationale en het lokale brengt boeiende muziek voort en staat centraal in deze playlist.

  1. Gambia Sona Jobarteh
  2. Kada be (Everytime) Izaline Calister
  3. Mohabbat Arooj Aftab
  4. Mwana Sampa The Great & Mwanje Tembo & Theresa Mutale Tembo & Sunburnt Soul Choir
  5. Richer than blood Arushi Jain
  6. Exprimelimones Rocío Márquez & Bronquio
  7. Love song for the rainy seasons Oded Tzur & Nitai Hershkovits & Petros Klampanis & Johnathan Blake
  8. Fo woa Gino-Cochise
  9. Olas [waves] Fuensanta
  10. Victory dance Ezra Collective
  11. Samba em prelúdio Esperanza Spalding
lees meer
Op veel terreinen lijken grenzen te vervagen: of het nu gaat over mode, eetgewoonten of muziek. Daarvoor zijn tal van redenen aan te wijzen, maar de meest bepalende is waarschijnlijk de opkomst van het internet. Als het over muziek gaat is dit proces natuurlijk al enkele decennia gaande. Met de opkomst van de popmuziek werd de globalisering van muziek al flink ingezet, maar de vrijwel wereldwijde beschikbaarheid van opnames uit vrijwel alle genres heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. Zo kan hiphop even natuurlijk voelen en klinken voor jongeren uit Bangladesh als voor jonge rappers in Los Angeles. En zo kan bluegrass even veelzeggend zijn voor een groep uit Praag als voor een groep uit de Appalachen.

Veel artiesten uit de generatie die met deze technologische middelen opgroeide, voelen tegelijkertijd de behoefte om hun afkomst eer aan te doen. Deze combinatie van het internationale en het lokale brengt boeiende muziek voort, in met name jazz-gerelateerde genres. Die staan dan ook centraal in deze Playlist World Fusion. In het programma voor 2023 van het North Sea Jazz Festival is world fusion goed vertegenwoordigd. Enkele artiesten uit deze playlist spelen dit jaar dan ook op het Rotterdamse festival.

Gambia - Sona Jobarteh
Sona Jobarteh is een Gambiaanse koraspeler en zangeres, afkomstig uit één van de belangrijkste griotfamilies van het land. Ze staat bekend als de eerste professionele vrouwelijke koraspeler uit West-Afrika. Maar in haar muziek is ook de invloed van pop goed te horen. De structuren en meezingbare refreintjes maken dat haar muziek wereldwijd vertrouwd in de oren klinkt.

Kada Be - Izaline Calister
Zangeres Izaline Calister is afkomstig van Curaçao. Hoewel formeel behorend tot het Koninkrijk der Nederlanden is de afstand tussen het eiland en Nederland aanzienlijk, ook qua muziek. Met haar prachtige uitvoering van Telkens Weer van Willeke Alberti, gezongen in het Papiaments, reduceert ze deze afstand tot een minimum.

Mohabbat - Arooj Aftab
De in New York woonachtige Pakistaanse Arooj Aftab gebruikt haar Hindoestaanse achtergrond in prachtige introverte muziek, die ook duidelijk invloeden heeft uit indie en folk. Daarnaast gebruikt ze de Arabische poëzievorm Ghazal.

Mwana - Sampa The Great
Sampa Tembo werd geboren in Zambia, verhuisde naar Botswana en later naar Australië. Als Sampa The Great maakt ze furore met haar persoonlijk vorm van hiphop, die duidelijk wel heeft gevaren bij haar verhuizingen.

Richer Than Blood - Arushi Jain
De Amerikaans-Indiase zangeres Arushi Jain combineert de eeuwenoude Indiase klassieke muziek met elektronische ambientklanken die ze met haar modulaire synthesizer produceert. De raga’s die ze zingt worden begeleid door warme elektronische klanktapijten. Een ongebruikelijke - maar wonderschone combinatie - waarmee Jain haar respect toont voor deze Indiase muziektraditie.

Exprimelimones - Rocío Márquez & Bronquío
Flamencozangeres Rocío Márquez bewees al op jonge leeftijd de traditionele flamenco tot in de puntjes te beheersen. Van daaruit is ze het experiment aangegaan met tal van andere muziek en muzikanten. Ze werkte onder meer samen met Bronquío, een muzikant die opgroeide in Jerez de la Frontera, in het zuiden van Spanje, en zo automatisch een flinke dosis flamenco meekreeg. Hij stortte zich echter op de punk en elektronica. Hun gezamenlijke album Tercer Cielo (2023) is een boeiende en diepgewortelde fusie tussen verschillende werelden.

Love Song For The Rainy Season - Oded Tzur
Het geluid van de Israëlische saxofonist Oded Tzur wordt alom vergeleken met dat van John Coltrane. Door het bestuderen van Indiase muziek heeft hij echter een bijzonder eigen geluid gecreëerd. Deze bijna vogelachtige geluiden verwerkt hij naadloos in zijn dynamische jazzcomposities.

Fo Woa - Gino-Cochise
In het geval van de Amsterdamse artiest Gino-Cochise is eclectisch werkelijk een understatement. Hij mengt hiphop, elektronica, freakfolk en zelfs blues met klanken die zijn Molukse wortels weerspiegelen.

Olas (Waves) - Fuensanta
De Mexicaanse zangeres en contrabassist Fuensanta Méndez vestigde zich in Amsterdam. Hoewel Mexicaanse volksmuziek prominent aanwezig is in haar muziek lijkt dit eerder te fungeren als een startpunt, om van daaruit uit te waaieren over andere muzikale gebieden. Zelfs tot in verre uithoeken van neoklassieke avant-gardistische muziek.

Victory Dance - Ezra Collective
Als Ezra Collective, een collectief van jonge Britse jazzmuzikanten, één lokale muziekscene representeert, is het die van Londen. En daarmee wordt meteen duidelijk wat een gigantische mengelmoes van culturen en achtergronden deze stad is. Ezra Collective mengt jazz met afrobeat, hiphop en latin en alle leden laten daarbij horen muzikale wereldburgers te zijn.

Samba Em Prelúdio - Esperanza Spalding
De Amerikaanse contrabassist en zangeres Esperanza Spalding is in 2023 artist in residence op North Sea Jazz. Ze laat in verschillende bezettingen de verschillende facetten van haar muzikale persoonlijkheid zien. Dat zijn er nogal wat. Van modern klassiek tot avantgarde en van Afro-Cubaanse muziek tot bossanova. We besluiten deze playlist met een Samba Em Prelúdio, een van de mooiste composities van Antonio Carlos Jobim. Op deze versie wordt ze bijgestaan door flamencogitarist Niño Josele .

Samenstelling en tekst - Jur Vermijs
Vormgeving - Judith de Rond
Illustratie - HEX4402