Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AKE DANIELSON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Åke Danielson

Periode

20-12-1956 - heden

Genre

pop/rock, sessiemuzikanten, toetsinstrumenten

Online

Facebook

Åke Danielson

Åke Danielson wordt geboren in Zweden en komt op 16-jarige leeftijd naar Nederland. Met succes speelt hij jaren in de Time Bandits en later in de band van Boudewijn de Groot. Daarnaast is hij als docent verbonden aan het conservatorium in Rotterdam en sinds eind jaren negentig adviseur en geluidsontwerper ...
Volledige biografie...

Instrumenten

toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1977   Dany Lademacher
1990   Henny Vrienten
1990   The Shooting Party
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Åke Danielson

Åke Danielson wordt geboren in Zweden en komt op 16-jarige leeftijd naar Nederland. Met succes speelt hij jaren in de Time Bandits en later in de band van Boudewijn de Groot. Daarnaast is hij als docent verbonden aan het conservatorium in Rotterdam en sinds eind jaren negentig adviseur en geluidsontwerper voor het Zweedse synthesizermerk Clavia/Nord.

In bezetting van

Blueville   toetsinstrumenten
Boudewijn de Groot   toetsinstrumenten
Innersleeve   toetsinstrumenten
The Meteors   toetsinstrumenten
Time Bandits   toetsinstrumenten

1956

Åke Danielson wordt geboren op 20 december 1956 in Luleå, Zweden.

1964

Op zijn zevende krijgt hij pianoles, maar zijn leraar ziet het niet in hem zitten. Hij kan er maar beter mee stoppen, omdat Danielson volgens hem a-muzikaal is en geen maatgevoel heeft.

1972

Op zijn zestiende komt hij naar Nederland omdat zijn vader hier een baan krijgt aangeboden. Het gezin Danielson gaat wonen in St. Michels Gestel. De tiener doet zijn eerste muzikale ervaringen op in een schoolbandje. Geïnspireerd door de Rolling Stones en Santana schrijven ze rocknummers. Daarna gaat hij een half jaartje in de coverband Bridge spelen en treedt hij op in heel Nederland.

1973

Na Bridge volgt de band Storm. Met deze groep maakt hij de single SS Humanity. Het nummer haalt nog de tipparade, maar succes blijft verder uit.

1975

Als hij na de Havo in 1975 gaat studeren aan de Kunstacademie in Den Bosch ligt de groep Storm al uit elkaar. Åke Danielson wil striptekenaar worden, maar die richting wordt op de academie niet serieus genomen. Inmiddels speelt hij bij de groep Targus en staat hij in Paradiso in het voorprogramma van Kraftwerk.

1977

In 1977 gaat hij spelen in de band The Meteors, opgericht door Hugo 'De Sinz' Sinzheimer en ex-Alquin leden Job Tarenskeen en Ferdinand Bakker. De opzet is van The Meteors meer te maken dan een gemiddelde rockband. De bandleden presenteren zich niet in alternatieve kledij, maar strak in het pak.

The Meteors

1979

De band debuteert met het album Teenage Heart. De muziek is theatraal en bombastisch en klinkt anders dan destijds gebruikelijk. De single It's You, Only You haalt de tipparade. De plaat wordt in 1979 ook uitgebracht in Engeland. The Meteors doen daar ook een tournee.

1980 - 1981

Het debuutalbum wordt in 1980 ook uitgebracht in de Verenigde Staten en Japan. Er volgen enkele bandwisselingen, maar Danielson blijft de band trouw. De tweede plaat van de groep heet Hunger en klinkt warmer dan de eerste plaat. De single Together Too Long komt ook niet verder dan de tipparade. Danielson doet met de groep een tournee in Duitsland. Naast The Meteors speelt hij ook in Innersleeve, een band geformeerd rondom de gitarist Dany Lademacher. De groep bestaat louter uit gerenommeerde muzikanten. In 1981 verschijnt het album Lademacher's Innersleeve

Innersleeve

1982

De derde plaat van The Meteors, Stormy Seas, steekt kwalitatief goed in elkaar, maar de erkenning blijft uit en de band valt eind van het jaar uit elkaar. Danielson gaat spelen bij de Time Bandits, opgericht in 1980. In 1982 verschijnt het titelloze debuut. In vergelijking met de voorgaande singles, is het album commercieel geen groot succes. Als gastmuzikant speelt hij mee op de succesvolle single Rock The Boat van Forrest.

Forrest Time Bandits

1983

Met de Time Bandits scoort hij in januari een grote hit met het nummer I'm Specialized In You. De single blijft steken op nummer 2 in de top 40. Het nummer slaat ook in Frankrijk aan. Ook de daaropvolgende single Listen To The Man With The Golden Voice haalt de top 10. Dan verschijnt het tweede album Tracks en de van deze plaat getrokken single I'm Only Shooting Love haalt in oktober de top 10. Ook internationaal breekt de band door. De single doet het goed in Frankrijk, Amerika en Australië. De band gaat op tournee naar Australië en Nieuw-Zeeland want ook daar belandt de single bovenaan de hitlijsten.

1984 - 1985

In 1984 bereikt de single Reach Out van de Time Bandits de top 40. In juni 1985 scoort de band een hit met Endless Road. Zanger Alides Hidding vertrekt naar de Verenigde Staten, maar de overige groepsleden schrijven vast aan het album Fiction. De single Dancing On A String wordt in oktober een hit.

1986

Na de hit I Won't Steal Away gaat de band regelmatig op tournee door verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk en Portugal waar de groep enorm populair is.

1987

Zanger Alides Hidding komt met nieuw materiaal aanzetten waar de rest van de band zich niet in kan vinden. Hidding formeert een andere band, voor Åke Danielson is Time Bandits een gesloten boek. In het najaar komt hij nog even terug om na een paar maanden definitief een punt achter de band te zetten.

1988

Ake Danielson gaat les geven aan het conservatorium in Rotterdam.

1990

Danielson schrijft samen met JP den Tex de muziek voor de film Let The Music Dance van Pim de la Parra.

JP den Tex

1991 - 1992

In 1991 is hij gastmuzikant op het gelijknamige debuutalbum van The Shooting Party. Daarnaast speelt hij in deze periode in de band van Bertus Borgers. In 1992 doet hij mee op zijn album Cool In July.

The Shooting Party

1996

Met singer-songwriter JP den Tex vormt hij het popduo Blueville. Het tweetal brengt in 1996 de plaat Blueville Serenade uit.

Blueville

1997

Danielson levert samen met o.a. Stephen Emmer en Hein Offermans bijdragen op het album Bull van Jiskefet.

Hein Offermans Jiskefet Stephen Emmer

2001 - 2002

In 2001 gaat hij in de band van Boudewijn de Groot spelen. In januari 2002 gaat de tournee Andere Tijden van start.

Boudewijn de Groot

2003

Na ruimt twintig jaar gaat Danielson weer optreden met The Meteors. In januari speelt hij in de originele bezetting uit 1979 in De Spieghel te Groningen.

2004

Na precies 25 jaar brengt EMI in juni het debuutalbum Teenage Heart van The Meteors opnieuw uit. De heruitgave heet Teenage Heart Xtra en bevat drie bonsutracks. In het najaar volgen er een aantal optredens. Boudewijn de Groot maakt na lange tijd weer een studioplaat: Eiland In De Verte. Danielson speelt op het album mee. In het voorjaar doet hij met De Groot zijn jubileumtournee Eeuwige Jeugd.

2005

Omdat die tournee een succes is, geeft Boudewijn de Groot ook optredens in de periode van februari tot juni. In juni brengt EMI het album Hunger Xtra op de markt, een heruitgave van het tweede album van The Meteors. Het album bevat als bonus niet eerder uitgebrachte live-opnames. Om de plaat te promoten doet de band in het najaar een paar optredens. Danielson brengt samen met zanger Sinzheimer in eigen beheer de schijf Fishy Music Part 1 - Cod Piece uit. Een ode aan de kabeljauw en speciaal geschreven en opgenomen voor de tentoonstelling van Het Kabeljauwgenootschap in de Vishal aan de Grote Markt te Haarlem.

2006

Åke Danielson levert bijdragen op het album Molenbeekstraat van Ernst Jansz.Voor het album met voetballiederen gezongen door volkszanger Melvin (een creatie van Kees Prins van Jiskefet) verzorgt Danielson co-productie. Hij speelt ook bijna alle instrumenten en doet arrangementen, mix en mastering.

Ernst Jansz

2011

Tijdens het optreden van Time Bandits op 28 mei in De Ster in Nieuwkuijk is Åke Danielson speciale gast. Het is zijn eerste optreden met Time Bandits na ongeveer 25 jaar.

Discografie Åke Danielson

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Åke Danielson

Audio/Video Åke Danielson

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer