Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

.NUCLARITY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1991 - heden

Genre

hiphop

.nuClarity

.nuClarity is begin jaren '90 de eerste Nederlandse live band met een uitgesproken hiphop sound, vergelijkbaar met huidige Amerikaanse acts als The Roots, Common en D'Angelo. De specifieke spelling van de groepsnaam is ontstaan vanuit de gedachte dat de groep verder gaat waar anderen stoppen. Achter de punt dus.
Volledige biografie...

Bezetting

Henk Shakison   basgitaar
Anne Dirkzwager   drums
Maarten Van Hinte   rap, zang
Lucien Kembel   gitaar
Alvin Lewis   gitaar

Overige muzikanten

Joan Rogers   zang
Alex Lekatompessy   percussie
Victor Bottenbley   saxofoon, zang
Lulu Helder   saxofoon
Arjen Van Drie   drums

Biografie .nuClarity

.nuClarity is begin jaren '90 de eerste Nederlandse live band met een uitgesproken hiphop sound, vergelijkbaar met huidige Amerikaanse acts als The Roots, Common en D'Angelo. De specifieke spelling van de groepsnaam is ontstaan vanuit de gedachte dat de groep verder gaat waar anderen stoppen. Achter de punt dus.

1991

Maarten van Hinte & Lucien Kembel richten de groep op als akoestisch hiphop duo: rap en gitaar. Het eerste optreden vindt plaats tijdens de Last Poets benefietvoorstelling voor Gylian Kane in het Lloyd's Hotel te Amsterdam.

1992

Toetreding van Henk Shakison (bas), Arjen van Drie (drums) en de saxofonisten Lulu Helder en Victor Bottenbley (tevens zang). Zo wordt .nuClarity een echte band. Ze komen allen uit de Amsterdamse hiphop underground en verdienen hun sporen met optredens tijdens underground jams en Paradiso-parties als B-Boy Extravaganza, Bassline, The Jazz Bop en That Funky Fat Bootee.

1993

Optredens tijdens Noorderslag in Groningen en het Crossing Border festival in Den Haag. Opname en uitzending van de clip van hun nummer Glassbox voor TV Nomaden (VPRO). Er wordt een eerste underground tournee door Frankrijk gedaan met optredens tijdens illegale hiphop-parties in Parijs, Bordeaux en Conflens St Honorine. Na de Franse tournee komt zanger Joan Rogers bij de groep. De groep neemt voor MCA demo's op voor een album samen met producer Tom Holkenborg (Junkie XL), maar door personeelswisselingen bij die platenmaatschappij wordt dat project nooit afgerond. Lulu Helder en Victor Bottenbley verlaten de band.

Junkie XL

1994

Joan Rogers (zang) vertrekt. Opnamen en release van de 12" Underwater. Drie nummers komen op de compilatie-cd Splank. De bijbehorende Splank tournee voert door Nederland en Duitsland, waar wordt opgetreden tijdens de Popkomm beurs in Keulen. Ook doet de groep diverse optredens in het Nederlandse clubcircuit.

1995

Optreden tijdens het Printemps de Bourges festival in Frankrijk.

1996 - 1997

Release van de cd Regardless, die wordt ondersteund met optredens in het Nederlandse clubcircuit, ondermeer in Nighttown, Het Patronaat, 't Paard, Stalker, LVC en Atak. Opvallend is dat jaar hun plaats als finalist bij de 13th Annual Mid Atlantic Song Contest in Washington, USA. Verder nemen ze deel aan de Heineken Crossover Award en doen ze een optreden tijdens Racism Beat It. Het vertrek van percussionist Alex Lekatompessy valt ook in deze periode.

1998

.nuClarity speelt opnieuw tijdens het Printemps de Bourges festival in Frankrijk. Later dat jaar neemt de groep deel aan de No Sweat tournee door de Nederlandse Antillen, naar aanleiding van de release van de No Sweat cd van het Nationaal Pop Instituut. Drummer Arjen van Drie wordt vervangen door Anne Dirkzwager.

1999

De band doet optredens in Suriname en maakt opnamen voor de soundtrack van de voorstelling V.O.O.D.O. van theatergroep Made In Da Shade met ondermeer Brainpower, Rich Medina en Gracia Gorré.

Brainpower

2000

Gitarist Alvin Ronde komt bij de groep. .nuClarity treedt op tijdens Bassline in de grote zaal van Paradiso met special guests TLM, Brainpower, Shy Rock en Gracia Gorré

2001

Optredens in het Nederlandse clubcircuit, maar ook tijdens het North Sea Jazz Festival, op het Crime Jazz podium. Met Crime Jazz doen ze rond die tijd tevens een kleine tournee door Nederland. Verder duiken ze de studio in voor opnamen voor de soundtrack van de theatervoorstelling Diggydotcom, die eind 2001 verschijnt. Inmiddels is hun muziek de hiphop ontstegen en valt hun stijl niet meer onder één noemer te vangen, of het zou nu classic soul moeten heten. Hun muziek valt op door zijn soberheid en door de eigenzinnige flow en krachtige teksten van mc Mad 10, die niet alleen rapt maar ook dicht en zingt. Ze hebben een zeer herkenbare funky, droge sound die gedragen wordt door de heldere sferische klanken van gitarist Lucien Kembel, de subtiele soli van (gast) gitarist Alvin Ronde (die ook in Food For Funk en Soul Survivors speelt) en gestuwd wordt door de kloppende bas van Henk Skank Shakison en de stevige groove van drummer Anne Dirkzwager.

Discografie .nuClarity

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video .nuClarity

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer