Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

20 BROTHERS HOUSE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

20 Brothers House

Periode

1989 - 1996

Genre

crossoverrock, funk, Grote Prijs van Nederland

20 Brothers House

Zesmans crossover-formatie uit Alkmaar die in 1993 de Grote Prijs van Nederland wint met 'heavy freestyle fonk'.
Volledige biografie...

Bezetting

Hans Smits   basgitaar
Marcel Keyser   drums, zang
Ton Mulders   gitaar
Pieter Jan Cramer van den Boogaart   toetsinstrumenten
Chris Colleye   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

EricLou Wortel   sampler, toetsinstrumenten
Jeroen Booy   drums

Genoemd in de biografie van

2006   Kinderen Voor Kinderen

Biografie 20 Brothers House

Zesmans crossover-formatie uit Alkmaar die in 1993 de Grote Prijs van Nederland wint met 'heavy freestyle fonk'.

1989

20 Brothers House Zanger/gitarist René Lenting (Leiden, 1961) reist regelmatig over de wereld en doet muzikale inspiratie op in verre oorden als Curaçao, Iran, Zuid-Afrika en Maleisië. Sinds zijn dertiende schrijft Lenting eigen liedjes die hij opneemt met gitaar en een drumcomputer. Hij speelt solo in folkcafés en met bandjes (waaronder Blue Monday) tijdens locale popprijzen die hij meer dan eens wint. Hij richt in 1989 de viermansformatie 20 Brothers House op. De band geniet al snel een goede live-reputatie en doet door het hele land veel optredens.

1990 - 1992

A&R Manager van EMI-publishing Arjen Witte pikt de band op. Bij Polydor verschijnen twee singles: Katy (1990) en The Keeper Of My Soul (1992). De commerciële sound op deze singles staat echter ver af van het meer stevige geluid dat 20 Brothers House live laat horen. De plaatjes worden geen succes. De band breidt uit met toetsenist Pieter-Jan Cramer en percussionist Chris Colleye.

1993 - 1997

De groep speelt in 1993 rond de 75 keer in Nederland en doet mee aan de Grote Prijs van Nederland. 20 Brothers House wint de finale in Paradiso. Drummer en toetsenist Cramer krijgen ieder een Music Maker Award. Het levert de groep veel publiciteit en optredens op (waaronder Noorderslag 1994, Bevrijdingspop, Mundial, Racism Beat It, PopKomm in Duitsland, BAM-festival in Spanje en Printemps de Bourges in Frankrijk), maar een platencontract zit er niet in. Uiteindelijk verschijnt in mei 1995 in eigen beheer het album Gøthè. De band gaat dan inmiddels als 20 Brothers door het leven. Met nieuwe toetsenist EricLou Wortel (Revelation Time) werkt de band aan nieuw materiaal, maar een doorbraak blijft uit.

Revelation Time

1999

René Lenting richt zich steeds meer op dance en treedt op onder de naam Dive. Drummer Jeroen Booy speelt in o.a. The Scene en Skelter.

Dive Skelter The Scene

Discografie 20 Brothers House

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's 20 Brothers House

Audio/Video 20 Brothers House

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer