Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

3JS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

2006 - heden

Genre

Nederlandstalig, palingpop, pop, songfestival

Online

Officiële website

3js

De 3Js geven een nieuwe draai aan de klassieke Volendammer palingsound.
Volledige biografie...

Bezetting

Jan Keuken   mondharmonica, zang
Jaap Kwakman   achtergrondzang, gitaar, zang
Jan de Witte   gitaar

Overige muzikanten

Jaap Schilder (2)   componist, gitaar, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1995   Marcus Olgers
1998   Tom Bakker
2006   Jen Rog
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie 3js

De 3Js geven een nieuwe draai aan de klassieke Volendammer palingsound.

2006 - 2007

De 3Js bestaat uit Jaap Schilder (a.k.a. Jaap de Witte, oprichter van Jen Rog), gitarist Jaap Kwakman en zanger Jan Keuken (ook bekend als Jan Dulles). Het eerste album Watermensen verschijnt eind juni 2007. De cd wordt door de Stichting Nederlandse Muziek beloond met een Originele Rembrandt. De 3J's krijgen op 5 maart 2007 de Buma Zilveren Harp 2007 uitgereikt, een aanmoedigingsprijs voor veelbelovende kunstenaars die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse muziek.

Jen Rog

2008

De single Wiegelied is een combinatie van een slaapliedje en een feestnummer. In de bijgaande videoclip is een rol weggelegd voor actrice Yolanthe Cabau van Kasbergen, Jan Smit, voetballer Jack Tuijp en freefighter Joop Kasteel. Het trio werkt in de Votown Studio aan het volgende album Kamers Van M'n Hart. Samen met muzikale vrienden Jan Smit en Nick & Simon maakt 3js met een boot een tournee langs de Spaanse Costa's. Hun belevenissen onderweg zijn te volgen in de televisieserie Jan Smit, De Zomer Voorbij.

2009

Het trio begint het jaar met deelname aan de Vrienden Van Amstel Live. In de eerste week van mei gaat de theatertournee Akoesteren van start. In dezelfde periode verschijnt Bevlogen Als Vogels, de derde single van het album Kamers Van M'n Hart. Op de single staan twee nieuwe liedjes als bonustracks: Als Ik Ooit Een Vrouw Kon Zijn en Van Elke Kant (een Nederlandstalige bewerking van Both Sides Now van Joni Mitchell). In de zomer speelt 3js op enkele grote festivals, waaronder het Betuws Spektakel en ZAND. Het album Watermensen uit 2007 bereikt ondertussen met een verkoopaantal van meer dan 35.000 exemplaren de gouden status. De dvd Akoesteren bevat de registratie van het optreden in Schouwburg het Park te Hoorn, opgenomen op 23 juni.

2010

De single Geloven In Het Leven (april) is het openingsnummer van het album Dromers En Dwazen. Op de single staan ook coverversies van Black van Pearl Jam en Never Going Back Again van Fleetwood Mac. In april gaat de nieuwe tournee Pluche, Zweet & Tranen van start. Naast optredens in Nederland wordt 31 mei ook Antwerpen aangedaan. Tijdens de theatershow in de Goudse Schouwburg krijgt het trio een gouden plaat voor hun album Kamers Van M'n Hart. De theatertournee eindigt op 13 juni in het openluchttheater Caprera in Bloemendaal. In juli wordt officieel bekendgemaakt dat 3JS Nederland gaat vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in 2011. De single Wat Is Dromen (september) en bijgaande videoclip bevatten een gastbijdrage van Ellen ten Damme. Tijdens de uitreiking van de Edisons, op 3 oktober in het Rotterdamse Beurs-World Trade Center, wint 3js de publieksprijs voor het album Dromers En Dwazen. 30 oktober staat het trio in een uitverkochte Heineken Music Hall.

2011

Tijdens een televisie-uitzending op 30 januari kiezen zowel de jury als het publiek het nummer Je Vecht Nooit Alleen (Never Alone) als de beste kandidaat voor het Eurovisie Songfestival. 3js vertolken het nummer tijdens de tweede halve finale, op 12 mei in Düsseldorf. Het trio zit niet bij de beste tien en Nederland zit daardoor voor de zevende achtereenvolgende keer niet in de finale van het Eurovisie Songfestival.

2012

In een positieve recensie over het album 4 Elementen wordt het nummer Never Alone in muziekblad Oor alsnog geprezen als, ‘een prachtlied, dat bij Coldplay, Snow Patrol of een andere grote internationale rockband niet in het repertoire had misstaan’. De vierde en laatste single van het album is Geef Mij Een Naam, een duet samen met Elske DeWall. Het nummer is speciaal geschreven voor Terre Des Hommes, waar 3Js sinds een jaar het ambassadeurschap voor vervullen.

Elske DeWall

2013

Jaap de Witte moet 3js noodgedwongen verlaten. Door toedoen van een neurologische aandoening aan zijn hand kan hij niet langer op zijn gitaar spelen. Zijn zoon Jan vervangt hem als gitarist. Tijdens de tournee blijft De Witte wel betrokken als achtergrondzanger. Hij werkt ook mee aan het schrijven van nieuw songmateriaal. De compilatie Totzoverder is door fans samengesteld via Facebook. Naast de hits bevat de plaat een compilatie van duetten en opnamen van de laatste theatertournee. In hun uitvoering van Leonard Cohens lied Suzanne wordt het trio vergezeld door Herman van Veen, de originele vertolker van de Nederlandse versie.

Herman van Veen

2020

Het nieuwe album 'De aard van het beest' komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100 (DutchCharts).

Discografie 3js

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video 3js

Video 3js

3JS - Bijzonder (Officiël...
3JS - Bijzonder (Officiële Videoclip)
3JS en Ellen Ten Damme - ...
3JS en Ellen Ten Damme - Wat Is Dromen - officiele videoclip HD
3JS Geloven in het Leven ...
3JS Geloven in het Leven - officiele videoclip
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
3JS Geloven in het Leven - officiele videoclip

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer