Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AAD DE MOOY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Aad de Mooy

Genre

hardhouse, house, producer, techno, trance

Pseudoniemen

Cat Scanner, D-Shake, Electric Sweat, Hallucination Generation, House Of Nachos, Hyper, Interface, Nu-Tro-Gen, Paradise 3001, Shake Inc, Squid, Super Ragga Gabba, Time Warp

Aad de Mooy

Nederlandse housepionier, scoort als eerste Nederlandse house-act een flinke hit in Engeland onder de naam D-Shake. Duikt 10 jaar later weer op in Flygang en als Alex Cortiz.
Volledige biografie...

Instrumenten

producer

Biografie Aad de Mooy

Nederlandse housepionier, scoort als eerste Nederlandse house-act een flinke hit in Engeland onder de naam D-Shake. Duikt 10 jaar later weer op in Flygang en als Alex Cortiz.

In bezetting van

Alex Cortiz   producer
Flygang   producer

1990

De Rotterdamse producer Aad de Mooy brengt bij het hippe Amsterdamse houselabel Go Bang! de single Yaah uit. Een al dan niet verzonnen quote van een recensie uit de Engelse Record Mirror siert de hoes. De plaat slaat in als een bom in de housewereld, mede vanwege de stevige sound en de gelaagde, trance-achtige opbouw die naar een geweldige climax leidt. B-kant Techno Trance gaat nog verder en zet over de hele wereld dansvloeren op z'n kop. De single staat in ongeveer elke hitparade bovenaan en zet Nederland definitief als houseland op de kaart. De sound van Yaah staat aan de basis van de door De Mooy in die tijd verfoeide gabberhouse, maar ook clubhouse heeft veel aan het nummer te danken.

1991

De opvolgers Dance The Night Away, My Heart The Beat en het harde Tekno Bam doen het nog wel goed, maar scoren nooit meer zo hoog. Een interview met De Mooy waarin hij uitlegt wat gabber is, wordt op een Djax-Up-Beats EP van Gerald & Suzie Creamcheese gesampled en geparodieerd. Het is tekenend voor de positie van De Mooy in de scene, waarvan een groot deel hem commerciele uitverkoop verwijt. Het album Set The Controls For The Heart Of The Groove wordt wel goed ontvangen en is een van de eerste Nederlandse echte technoalbums. De Mooy is dan al uitgekeken op de scene en heft D-shake op. Door de jaren heen verschijnen er remixen van de track en wordt hij talloze malen gesampled. De Mooy is naast muzikant ook maker van videoclips (o.a. voor Kraze en Todd Terry).

1992 - 1997

Aad de Mooy Aad de Mooy brengt voor diverse labels EP's uit en levert compilatiebijdragen onder de namen Cat Scanner, Electric Sweat, Hallucination Generation, House Of Nachos, Hyper, Interface, Nu-Tro-Gen, Paradise 3001, Shake Inc, Squid, Super Ragga Gabba en Time Warp.

1998

De Mooy heeft 7 jaar in anonimiteit platen gemaakt voor een aantal club- en mellow house labels als hij in contact komt met 2 Amerikaanse DJ's. Met z'n drieen zetten ze Flygang op, een los-vast project waarmee over de hele wereld songs worden opgenomen die de voorliefde voor oude disco van het drietal uitdrukt. De single Feeling en het album Disco Machine brengen De Mooy voor het eerst in jaren weer in de publiciteit. De plaat sluit prima aan bij de disco revival die is ingezet door bands als Daft Punk en Air.

Flygang

2000

Onder de naam Alex Cortiz brengt De Mooy samen met DJ Xavier Perec het album Moodfood uit dat vol staat met hippe lounge.

Alex Cortiz

2004

Het dubbelalbum Magnifico! onder de naam Alex Cortiz is een compilatie met op de eerste cd tracks van zijn eerdere albums en op tweede cd verschillende mixen en uitvoeringen die nog niet eerder op cd zijn uitgebracht.

2007

De veertien nummers op het album Lo Tek (april) van Alex Cortiz worden op de hoes omschreven als 'a blend of minimal techno, dubhouse and space'.

2011

Op zijn achtste album Camera 707 (2011) keert Alex Cortiz terug naar de roots, namelijk groovy downtempo met hier en daar elementen uit latin. Openingstrack Black Beach is geïnspireerd door de film The Beach van Danny Boyle uit 2000.

Discografie Aad de Mooy

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Aad de Mooy

Audio/Video Aad de Mooy

Video Aad de Mooy

D-Shake - Yaaah
D-Shake - Yaaah
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
D-Shake - Yaaah

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer