Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ABEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Abel

Periode

1996 - heden

Genre

Nederlandstalig, pop

Abel

Nederlandstalige popformatie uit Breda die in 2000 met de single Onderweg een enorme hit scoort.
Volledige biografie...

Bezetting

Maarten van Damme   gitaar, zang
Joris Rasenberg   componist, gitaar, tekstschrijver, zang
Erik Smans   toetsinstrumenten
Marc Tromp   basgitaar
Roan Segers   drums

Overige muzikanten

Tim Eijmaal   gitaar
Robert Stobbelaar   basgitaar
Freek Imbens   accordeon, toetsinstrumenten
Emiel Drost   drums
Jasper van Hulten   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1999   Birgit
2000   Doe Maar
2001   Daniël Lohues
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Abel

Nederlandstalige popformatie uit Breda die in 2000 met de single Onderweg een enorme hit scoort.

1996

Zanger/gitarist Joris Rasenberg, toetsenist Freek Imbens en basgitarist Robert Stobbelaar, die elkaar al van de middelbare school kennen, richten in Breda, aangevuld met een drummer, de coverformatie The Acting Crowd op. Ze spelen regelmatig tijdens jamsessies in café 't Klapcot of treden op met The Acting Crowd. In 't Klapcot ontmoeten ze ook drummer Emiel Drost en gitarist Maarten van Damme.

1997 - 1998

Wanneer de drummer besluit ermee te stoppen en de groep een vervanger en een tweede gitarist zoekt, ligt de keuze van Emiel en Maarten voor de hand. De groepsnaam wordt veranderd in Abel, naar de gelijknamige film van Alex van Warmerdam, en de groep gaat zich toeleggen op Nederlandstalige pop. Zelf luisterend naar groepen als Crowded House, Oasis, U2 en Radiohead probeert Abel haar muziek zo bezield en bevlogen mogelijk te laten klinken. In eigen beheer verschijnt de eerste gelijknamige cd. Platenmaatschappij Play It Again Sam ziet wel wat in het gezelschap en biedt Abel een platencontract aan.

1999

De eerste single, 3 Dagen Zon, die op 20 september verschijnt, geeft al een aardige indicatie van Abel's muzikale richting, maar het nummer behaalt nog geen hitparadepositie.

2000

Met de single Onderweg, die in januari verschijnt, scoort de band een grote nummer 1 hit. In de bijbehorende videoclip is zangeres en actrice Birgit Schuurman te zien. Het album, De Stilte Voorbij, dat op 28 februari verschijnt, is een mix van popsongs en ballads. Het album is geproduceerd door Rob van Donselaar, die eerder verantwoordelijk is geweest voor de productie van albums van Rowwen Hèze, Dyzack en Skik. Het succes weerhoudt zanger Joris Rasenberg er niet van tweewekelijks een optreden te doen in De Koepel, het huis van bewaring in Breda. Abel wordt bij de TMF Awards uitgeroepen tot Meest Belovende Act. Tevens speelt de band op het benefietfestival voor slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. Aan het eind van het jaar staat Abel geprogrammeerd tussen acts als Coolio en UB40 tijdens Night Of The Proms in Ahoy'.

Birgit Schuurman Dyzack Rowwen Hèze Skik

2001

Abel In de zomer tourt de band met nieuwe toetsenist Eric Smans uitgebreid door Nederland en België. Liedje, de eerste single van het tweede album, is een duet tussen Abel en Daniël Lohues van Skik. De cd Doen En Laten staat gepland voor september. De release wordt uitgesteld omdat Abel en platenmaatschappij PIAS hun samenwerking beëindigen. Warner Music Benelux brengt in december de single Nooit Meer Bang uit. Het liedje is de titelsong van de film Minoes naar het boek van Annie M.G. Schmidt.

Skik

2002

Gitarist Van Damme verruilt Abel voor Rosemary's Sons. Ook toetsenist Freek Imbens en bassist Robert Stobbelaar verlaten de groep. Imbens en Stobbelaar spelen voor het laatst mee op 22 juni tijdens de feestelijkheden rondom het 750 jarig bestaan van Breda. Abel tekent in juni een platencontract bij platenmaatschappij B-track Nederland. Samen met producer Rob van Donselaar neemt de band nog enkele nummers op die in oktober verschijnen op het uitgestelde album Doen & Laten, een plaat vol liedjes over verloren en gewonnen liefdes. In september stapt ook drummer Emiel Drost uit Abel. Een maand later is de nieuwe bezetting compleet. Naast Joris Rasenberg en Erik Smans bassist Bas de Groot (o.a. Nieuw Rotterdams Peil), drummer Jasper van Hulten en gitarist Tim Eijmaal.

Rosemary's Sons

2003

In januari reist Abel langs de Nederlandse theaters als onderdeel van de Nieuw Nederlands Peil Theatertour.

2005 - 2008

Toetsenist Freek Imbens gaat verder in de Nederlandstalige popband Halte 5 en voormalige gitarist Maarten van Damme speelt ook in Benkhof. Drummer Jasper van Hulten maakt deel uit van de latinjazzgroep Sensuàl en speelt ook mee in de Young Sinatras. Joris Rasenberg schrijft voor Paul de Leeuw het nummer Duizel Mij, dat eind februari op single uitkomt, en Omdat Je Bij Me Blijft voor Marco Borsato. Vanaf 2008 werkt Rasenberg samen met Tjeerd Oosterhuis met wie hij nummers schrijft voor onder anderen Edsilia Rombley, Antje Monteiro en Herman van Veen. Daarnaast is hij band- en zangcoach op het Markenhage College te Breda.

Benkhof Halte 5 Paul de Leeuw Tjeerd Oosterhuis Young Sinatras

2009

In het radioprogramma de Coen & Sander Show wordt Onderweg van Abel door het publiek uitgeroepen tot grootste eendagsvlieg van het decennium. Abel werkt aan een comeback.

2010

Abel in 2010 Op 17 september verschijnt de single Zolang Je Bij Me Bent, de voorloper van het nieuwe album 12 Uur dat in oktober uitkomt. '12 uur is de overgang van dag naar nacht,' licht Joris Rasenberg toe in een persbericht. 'Het is een omslagpunt waarop een periode eindigt en iets nieuws begint.' Rasenberg schrijft alle muziek en teksten, maar 12 Uur is geen soloplaat. De bezetting bestaat uit voormalige Abel-leden Maarten van Damme (gitaar) en Erik Smans (toetsen), aangevuld met Marc Tromp (bas) en Roan Segers (drums).

2011

Zangeres Anouk brengt What Have You Done uit op single. Het liedje is een bewerking van Abels grote hit Onderweg uit 2000. Vanwege het enthousiasme onder Vlaamse fans brengt Abel de single December eerst uit in België.

Anouk

Discografie Abel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Abel

Audio/Video Abel

Video Abel

Abel Onderweg
Abel Onderweg
Abel "Zolang je bij me be...
Abel "Zolang je bij me bent" video clip
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Abel Onderweg

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer