Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ADELE BLOEMENDAAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Adèle Bloemendaal show, KRO 1975 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

11-01-1933 - 21-01-2017

Genre

cabaret, cabaretier, carnaval, Gouden Harp, luisterlied, Nederlandstalig, zang

Online

Theaterencyclopedie
Beeld en Geluidwiki

Pseudoniemen

Adèle Maria Hameetman

Adèle Bloemendaal

Adèle Bloemendaal is een in de Jordaan geboren comédienne pur sang, zowel in het theater, op de televisie als op de plaat.
Volledige biografie...

Instrumenten

cabaretier, zang

Genoemd in de biografie van

1947   Dick Bakker
1967   Eli Asser
1968   Gerard Cox
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Adèle Bloemendaal

Adèle Bloemendaal is een in de Jordaan geboren comédienne pur sang, zowel in het theater, op de televisie als op de plaat.

In bezetting van

Lurelei   cabaretier, zang

1933 - 1957

Adèle Bloemendaal wordt op 11 januari 1933 geboren te Amsterdam. Na een onafgeronde opleiding aan de modevakschool speelt ze in 1946 in amateurcabaretgroep De Kijkdoos waar ook Leen Jongewaard deel van uitmaakt. In 1953 debuteert ze als beroepsacteur.

1958 - 1961

Bloemendaal komt terecht bij het theatergezelschap Puck, waar ze onder haar eigen naam Adèle Hameetman in twee producties meespeelt. Na een seizoen vertrekt ze naar het buitenland, maar in 1959 komt ze terug en hervat ze haar loopbaan. Ze neemt dansles bij Jackie Bow en werkt mee aan diverse cabaretprogramma's, van onder andere Jaap van de Merwe en Max Tailleur en speelt mee in het Lurelei Cabaret. Daarnaast is ze werkzaam bij toneelgezelschap Arena, Toneelgezelschap J. Kaart en het Cabaret Johnny Kraaykamp. In 1960 maakt ze haar televisiedebuut met Alle Gekken Kijken van het Leidseplein Cabaret van Jaap van der Merwe.

Johnny Kraaijkamp

1962

Adèle begint een regelmatige verschijning in diverse televisieprogramma's te worden waaronder in de serie Mik en Mak voor de VARA samen met haar tweede man Donald Jones. Ze speelt mee in het programma Laat Ze Maar Praten van Cabaret Sieto Hoving.

Sieto Hoving

1963

Bloemendaal valt in bij Cabaret Lurelei wanneer Jasperina de Jong zwangerschapsverlof heeft.

Lurelei

1964

Uit: Hoofdstuk 1, bron: fotocollectie Beeld en Geluid Bloemendaal staat op het podium met Albert Mol in de voorstelling Divertimento In A Mol en speelt met toneelgroep Ensemble het stuk Zwart Als Een Kanarie.

Albert Mol

1966

Uit: Studio Adèle, Danskwintet olv Johan Verdoner Met de toneelgroep Ensemble speelt ze de stukken Koning Salomo En De Schoenlapper, De Astraken Jas en Het Uur Der Verrukking. Ze heeft een rol in de speelfilm Gelijkenis.

1967

Samen met Ensemble staat Bloemendaal op het toneel in de stukken Je Kunt 't Toch Niet Meenemen, Dallas 22 November 1963 en Pygmalion. Aaahdèle is het eerste solo-album. Na een seizoen samen met Frans Halsema en Gerard Cox te hebben gespeeld in Met Blijdschap Geven Wij Kennis neemt Conny Stuart het van Bloemendaal over. In 1969 verschijnt een LP van dit programma met Adèle Bloemendaal, Frans Halsema en Gerard Cox.

Frans Halsema Gerard Cox

1968

Adèle Bloemendaal speelt in het toneelstuk Het Leven Van Bertolt Brecht. Haar tweede album heet Laat Mij Nu Maar Begaan. Bloemendaal werkt mee aan Namen Die Je Nooit Vergeet, een serie tv-documentaires van Wim Ibo.

1969

Als Doortje in de tv-serie 't Schaep Met De Vijf Poten verkrijgt ze grote populariteit. Ze is ook te zien in De Adèle Bloemendaal Show onder regie van Rob Touber (echte naam: Robert J. Noordervliet). Voor haar album Laat Mij Nu Maar Begaan ontvangt Adèle een Edison. Met Blijdschap Geven Wij Kennis, waar Bloemendaal in 1967 aan meewerkte, verschijnt op LP. Bloemendaal's stem is te horen in de radioserie 't Oproer Kraait.

Rob Touber

1970

Rob Touber regisseert de zangeres in de tv-show Adèle In India.

1971

Adèle speelt samen met Leen Jongewaard in de theatershow Kijktaarna.

Leen Jongewaard

1972

Adèle begint haar serie carnavalshits tot 1975 met Wat Heb Je Gedaan, Daan?

1973

VARA-programma 1973 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Adèle is als Tante Toos te zien in het populaire televisieprogramma Citroentje Met Suiker. Ze werkt mee aan de speelfilms Naakt Over De Schutting van Frans Weisz (met muziek van Ruud Bos) en Op De Hollandse Toer (in de rol van Mrs. Slaughter) van Wim Sonneveld.

Ruud Bos Wim Sonneveld

1975

Adèle Bloemendaal show, KRO 1975 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Adèle speelt mee in de TV-serie Dat Ik Dit Nog Mag Meemaken. Op 18 april, tijdens de opnamen van een show rond Adèle Bloemendaal, overlijdt regisseur Rob Touber aan een hartstilstand.

1976

De liedjes van de TV-serie Dat Ik Dit Nog Mag Meemaken verschijnen op LP. Adèle Bloemendaal krijgt De Gouden Harp uitgereikt.

1979

Adèle werkt mee aan de van oorsprong Amerikaanse theatermusical De Club samen met onder andere Jenny Arean, Annet Nieuwenhuyzen en Els van Rooden.

Jenny Arean

1980

Op 6 november 1980 gaat de musical Sam Sam in première in het Hofpleintheater Rotterdam. Naast Bloemendaal spelen ondermeer Leoni Jansen en Lex Goudsmit mee. De muziek is van Clous van Mechelen. Bloemendaal speelt ook in de musical King Kong.

Leoni Jansen

1981 - 1982

Ze gaat voor het eerst solo de theaters in met het liedjesprogramma Adèle's Keus. De liedjes zijn voornamelijk geschreven door Hans Dorrestijn en Frans Ehrhart. Ze krijgt lovende recensies.

Hans Dorrestijn

1983

Adèle wordt onderscheiden met de Johan Kaart Prijs. Ook verschijnt Adèle's Fitnessboek met foto's van Jorge Fatauros.

1984 - 1986

Ze is in de theaters te zien in de one-women show Adèle In Korte Broek waarvoor ze de Scheveningen Cabaret Prijs krijgt. Ze is op tv te zien in de televisieshow Adèle In Berlijn en speelt ook een rol in het televisiedrama De Vriend Van Trees van Wim Leeuwenkamp dat door de AVRO wordt uitgezonden. In het boek Distanza (Thomas Rap, 1985) staan zes wereldreisverhalen van Adèle Bloemendaal die eerder verschenen in de tijdschriften De Tijd en Avenue.

1988

In het tv-programma De Brekers weet ze Johnny en Rijk onder de duim te houden.

Johnny & Rijk

1989

Haar soloprogramma Adèle In Casablanca gaat in première. Aanvankelijk is het de bedoeling dat het een musical wordt, maar daar ziet producent Carré niets in. Het wordt een one-woman show met assistentie van vier zangers/zangeressen, een danser en een combo. Hans Dorrestijn, Willem Wilmink, Jan Boerstoel en Jacques Klöters zorgen voor de teksten. Bloemendaal speelt een rol in de TV-serie Beppie, geschreven door Annie M.G. Schmidt, Flip van Duyn en Haye van der Heyden op muziek van Harry Bannink en uitgezonden door de Avro. De liedjes uit deze serie verschijnen op de gelijknamige cd). Op 15 december 1989 gaat de film Theo En Thea En De Ontmaskering Van Het Tenenkaasimperium in première. In deze speelfilm van Pieter Kramer speelt Bloemendaal de rol van enge dame Brigitta Berger.

1990 - 1991

Met de voorstelling Adèle Op De Orinoco toert Bloemendaal langs de Nederlandse theaters. De composities, arrangementen en begeleiding zijn van Martin van Dijk en Tom Barlage. De regie is handen van Kees Prins. Volgens eigen zeggen zal dit de laatste keer zijn dat ze op het podium staat. Bloemendaal speelt een rolletje in de door de pers zeer slecht ontvangen film De Gulle Minnaar van Mady Saks (première: 6 juli). Hennie Vrienten verzorgt in deze film de muziek.

Henny Vrienten

1992

Adèle speelt de rol van Irma in de Veronica-komedie In De Vlaamche Pot. De cd Adèle verschijnt.

1995

Samen met Jenny Arean is ze te zien in de TV-show Meisjes Uit De Grote Stad. Beiden maken zij al jaren gebruik van dezelfde schrijvers, waaronder Hans Dorrestijn en Willem Wilmink. Het stuk zou in eerste instantie door langs de theaters gaan, maar die wordt afgelast vanwege gezondheidsproblemen bij Bloemendaal.

Hans Dorrestijn Jenny Arean Willem Wilmink

1996

Adèle Bloemendaal is te zien in het succesvolle toneelstuk De Gidsen (enkel door vrouwen gespeeld) onder regie van Victor van Swaaij. Ze werkt mee aan het programma Hommage Aan Harry Bannink en speelt een rol in de TV-serie Eine Kleine Nachtmerrie.

1997

In het voorjaar betreedt Bloemendaal, op 64-jarige leeftijd, het podium van het Nieuwe de la Mar in Amsterdam. In een duo-programma met vaste tekstschrijver Hans Dorrestijn geeft ze een voorproefje van haar definitieve comeback. Met het programma Adèle's Comeback Nr.1 toert ze in seizoen 97/98 door het land. Ze combineert daarbij oude met nieuwe nummers. De reacties in de media zijn niet altijd positief. "Comeback Adèle is zouteloos en ook overbodig," kopt de Volkskrant in een recensie.

Hans Dorrestijn

1998

Op de cd Portret staat een overzicht van Bloemendaal's carrière gecombineerd met nummers die nog nooit eerder op plaat. In de rubriek Stadsgezichten in het Parool van 28 oktober wordt Bloemendaal genoemd in de rij van de 'grote Amsterdammers van deze eeuw'. De zangeres speelt de rol van Martha Vogelsang in De Tijdaffaire, een musical ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Rabobank. De cast bestaat verder uit ondermeer Liesbeth List, Ben Cramer en Danny de Munk. De teksten zijn van Guus Vleugel en Ton Vorstenbosch, Erik Visser en Ben van den Berg zijn verantwoordelijk voor de muziek. Ter gelegenheid van Adèle's 65ste verjaardag verschijnt de tweede druk van Bloemendaal's boek Distanza onder de titel Distanza65.

Ben Cramer Danny de Munk Erik Visser (1) Liesbeth List

1999

Uit het rijke repertoire van Adèle wordt een nieuw programma samengesteld. Portret bevat liedjes als De Vleselijke Woning, De Bokken En De Schapen, Jaloezie en het Vingerlied. Muzikaal leider is Willem Ennes, die met dezelfde muzikanten ook Adele's Comeback Nr.1 begeleidde. Op 29 september, tijdens een treinrit door Duitsland, krijgt Adéle Bloemendaal haar eerste beroerte. Ze wordt opgenomen in een ziekenhuis te Koblenz. Adèle speelt samen met John Kraaykamp een van de hoofdrollen in de TV-serie Het Zonnetje In Huis. Ze werkt mee aan het programma Hommage Aan Jan Boerstoel.

Johnny Kraaijkamp Willem Ennes

2000

Bloemendaal's nieuwe soloprogramma Portret bevat haar favoriete liedjes uit een 42-jarige carriere. Op 15 maart, tijdens de opname van Sesamstraat, krijgt de zangeres opnieuw een lichte herseninfarct. Zich nog niet bewust van de ernst van haar aandoening treedt ze de volgende dag op in Almere. Ze heeft niet door dat ze haar teksten niet goed zingt. Het publiek denkt dat Bloemendaal dronken is en jouwt haar uit. Ze wordt opgenomen in een ziekenhuis waar ze grotendeels geneest. De tournee wordt afgebroken en de voorbereidingen voor de voorstelling De Vedette worden stopgezet. In de Telegraaf zegt Adèle te stoppen met haar one-man shows.

2001

Adèle Bloemendaal werkt samen met Frans Mulder aan Oma Adèle Vertelt, een kinderprogramma vol liedjes en sprookjes.

2002

Oma Adèle Vertelt gaat niet langs de theaters omdat de zangeres meer tijd met haar verhuizing kwijt is dan verwacht. Ze is wel weer regelmatig te zien in talkshows waarin ze onder meer vertelt volledig hersteld te zijn van haar herseninfarct. Tijdens een uitzending van RTL4 reikt Bloemendaal musical awards uit.

2003

Vanaf 17 januari 2003 is Adèle te zien in Oude Koeien, een zesdelige VPRO-komedie over de territoriumstrijd tussen twee eenzame dames op leeftijd. In december gaat de tweede speelfilm over jeugdheld Pietje Bell in première: De Jacht Op De Tsarenkroon, geregisseerd door Maria Peters. Adèle Bloemendaal speelt de rol van Dame van 47.

2004

Op 6 november overlijdt Bloemendaals voormalige echtgenoot Donald Jones op 72jarige leeftijd.

2005

De zangeres zingt het lied Het Zwarte Schaap op de cd bij het boek Nu De Liefde Me Zo Tegenzit van Hans Dorrestijn.

2006

Het Zwarte Schaap staat ook op het dubbelalbum Samen Solo, een registratie van het dubbele soloprogramma dat Bloemendaal en Dorrestijn speelden in de Nieuwe de la Mar op 12 juni 1997. Adèle Bloemendaal krijgt op 1 oktober in de Kleine Komedie de tweejaarlijks uitgereikte oeuvreprijs Blijvend Applaus Prijs 2006 voor haar opmerkelijke en bijzondere bijdragen aan het Nederlandse theater, film en televisie. De jury bestaat uit Henk van Gelder, Cornald Maas en Fred Florusse. Tijdens de prijsuitreiking doet de 22jarige actrice Eva Smit een opvallende imitatie van Adèle Bloemendaal en zijn er bijdragen van onder meer Hans Dorrestijn, Loes Luca en Drs. P. Tegelijk wordt de dubbele DVD Van De Gekken gepresenteerd met daarop hoogtepunten uit de carrière van de zangeres met naast liedjes ook fragmenten uit televisieoptredens, de complete televisieshow Adèle In Berlijn (1985) en de theatershow Adèle In Korte Broek (1986). De zangeres speelt een gastrol in de nieuwe versie van de door Eli Asser geschreven televisieserie 't Schaep Met De 5 Pooten. Dinsdag 21 november neemt Adèle Bloemendaal in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam officieel afscheid van haar publiek tijdens een optreden als gast in het programma Purper 100 van cabaretgroep Purper.

Eli Asser

2010

In oktober brengt het AVRO programma Opium in een speciale aflevering een hommage aan Adèle Bloemendaal met nooit eerder vertoond beeldmateriaal.

2013

Op 11 januari viert Adèle Bloemendaal haar tachtigste verjaardag. Na meerdere beroertes leidt ze een teruggetrokken bestaan in haar huis op een van de Amsterdamse grachten. Op 22 januari gaat in de Stadsschouwburg Utrecht Adèle: Een Dubbelportret Van Adèle Bloemendaal in première. Cabaretiers Sanne Wallis de Vries en Paul Groot zetten de theatermaakster gezamenlijk neer met sketches en liedjes. De voorstelling wordt geregisseerd door Maarten Mourik. De muzikale leiding is in handen van Bloemendaals vaste pianist Martin van Dijk.

Martin van Dijk

2014

Vanaf april woont ze in een verzorgingstehuis in Amsterdam. Vlak daarna wordt ze getroffen door een ernstige beroerte. In oktober wordt de (al eerder opgenomen) documentaire 'Eens wil ik er van af zijn' van Maarten Mourik op tv uitgezonden. In de documentaire vertelt Bloemendaal aan haar keukentafel over de beroertes die ze heeft gehad, haar eerste huwelijk en haar podiumvrees.

2017

Op 21 januari overlijdt Adèle Bloemendaal op 84-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam.

Discografie Adèle Bloemendaal

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Adèle Bloemendaal

Audio/Video Adèle Bloemendaal

Video Adèle Bloemendaal

TOPPOP: Adele Bloemendaal...
TOPPOP: Adele Bloemendaal - Een lijster in de la
Adele Bloemendaal: Kijk w...
Adele Bloemendaal: Kijk wat drijft daar in de Rijn Rijn Rijn
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
TOPPOP: Adele Bloemendaal - Een lijster in de la

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer