Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AD PEIJNENBURG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

04-10-1945 - heden

Genre

baritonsaxofoon, impro, jazz

Online

Officiƫle website

Ad Peijnenburg

Baritonsaxofonist Ad Peijnenburg (Eindhoven, 4 oktober 1945) dankt zijn grootste bekendheid aan het door hem opgerichte saxofoonsextet De Zes Winden, dat sinds 1976 projectmatig over de hele wereld optreedt. Daarnaast is hij te horen in het trio Just The Three Of Us en het telkens van samenstelling wisselende Dejima Ensemble.
Volledige biografie...

Instrumenten

baritonsaxofoon

Biografie Ad Peijnenburg

Baritonsaxofonist Ad Peijnenburg (Eindhoven, 4 oktober 1945) dankt zijn grootste bekendheid aan het door hem opgerichte saxofoonsextet De Zes Winden, dat sinds 1976 projectmatig over de hele wereld optreedt. Daarnaast is hij te horen in het trio Just The Three Of Us en het telkens van samenstelling wisselende Dejima Ensemble. Naast deze reguliere groepen inviteert hij graag muzikanten voor speciale ad hoc-formaties, zoals sopraansaxofonist Lol Coxhill, kornettist Butch Morris, de gitaristen Eugene Chadbourne, Joe Sachse en Billy Jenkins, pianist Michiel Braam, pipaspeelster Min Xiao Fen en cellist Muneer B. Fennell. Behalve muzikant is Peijnenburg ook organisator. Zo is hij een der oprichters van de Eindhovense Stichting Jazzpower (van het jazzpodium Wilhelmina) en initiator van het Zuid-Nederlands Jazz Festival (1988-2006).

In bezetting van

De Zes Winden   baritonsaxofoon

1976

Ad Peijnenburg vat het plan op om een improviserend saxofoonkwartet te formeren. De vier courante saxofoons, van sopraan tot bariton, zijn daarin vertegenwoordigd. Na acht jaar besluit de leider de groep uit te breiden tot een ongewoon sextet, door de hoogste (sopranino) en de laagste (bas) saxofoons toe te voegen. Omdat de groepsleden deels uit het buitenland komen, werkt de Zes Winden vooral projectmatig, met een jaarlijkse tournee. De groep toert in de loop van zijn bestaan over de hele wereld en brengt acht CD's uit.

De Zes Winden

1986

Een tiental Nederlandse improvisatoren, onder wie Ad Peijnenburg, speelt onder leiding van de Amerikaanse kornettist Butch Morris een zogeheten 'conduction', een geleide improvisatie. De toer draagt de naam The Dutch Connection.

1988

Met trompettist Lars Rudolph, pianist Michiel Braam, bassist Wilbert de Joode en slagwerker Theo Bodewes treedt Peijnenburg begin 1988 op in het kwintet Way Two. Als organisator van het Zuid-Nederlands Jazz Festival in Eindhoven programmeert hij een groep waarin percussionist Thebe Lipere een belangrijke rol speelt. De Zuid-Afrikaan stelt voor om samen met zijn landgenoot Louis Moholo (drums) en de baritonsaxofonist een trio te gaan vormen. 'Moeten er niet meer mensen bij?', vraagt de Nederlander nog. 'No, just the three of us,' antwoordt Lipere. Het wordt ook de naam van de groep, die tot op de dag van vandaag met enige regelmaat bij elkaar komt voor tournees. In 1999 verschijnt de enige CD van het drietal op Peijnenburgs eigen label Dino.

Michiel Braam Theo Bodewes Wilbert De Joode

1991

In het Eindhovense Apollohuis ontmoet Peijnenburg de Japanse slagwerker Takashi Kazamaki. Ze houden contact en in 1993 nodigt de Japanner hem uit voor een aantal concerten in zijn vaderland. Het is het begin van Peijnenburgs liefde voor Japan, die zich muzikaal vertaalt in het Dejima Ensemble, een wisselend gezelschap waarin hij samenwerkt met Japanse improvisatoren, zoals Takashi Kojima (sampling), Shozan Tanabe (shakuhachi), Kazuhisa Uchihashi (gitaar), Masafumi Ezaki (trompet), Sato Michihiro (shamisen), Yuki Saga (zang), Yoko Arai (piano), Kazutoki Umezu (rieten), Hiromi Yoshida (sho) en Wataru Ohkuma (klarinet). Inmiddels zijn twaalf edities van het ensemble de revue gepasseerd.

1997

Onder de naam The Bizz organiseert Ad Peijnenburg een tournee voor een trio met Thebe Lipere en de Engelse gitarist Billy Jenkins. Tijdens een optreden op het Amsterdamse podium OCCII wordt een cassette opgenomen die de saxofonist in eigen beheer uitbrengt.

1998

De Schotse percussionist Alan 'Gunga' Purves is Peijnenburgs partner in het duo The Pretty Original Brainstormers. De saxofonist geeft een titelloos debuutalbum uit op Dino.

Alan Purves

2000

Ad Peijnenburg begint een duo met de in IJsland wonende Welshman Steve Hubback. Deze trance-percussionist is ook smid, en maakt zijn eigen (metalen) instrumenten. Op het Engelse label FMR Records verschijnt een eerste CD, And Other Stuff, tien jaar later gevolgd door Arrows. Over het laatste album schrijft de website Free Jazz: 'Hubback is not a rhythmic percussionist per se, but is more interested in the sounds coming forth of his many bells, drums and gongs, while in contrast, Peijnenburg is a very rhythmic player, often resorting to repetitive phrases built around a tonal center.'

2004

Brooklyn Calling is de titel van een duo-CD die Peijnenburg opneemt met de New Yorkse bassist William Parker. Het album krijgt lovende kritieken, onder meer van Ken Waxman op de site Jazz Word: 'Reed-biting and kazoo-like timbres make Peijnenburg's sopranino saxophone playing stand out on Streetwise, even on the freewheeling improvisations that make up Brooklyn Calling.'

2009

De Chinese pipaspeelster Min Xiao Fen en de Amerikaanse cellist Muneer B. Fennell zijn Peijnenburgs partners voor het project Stories. Het trio geeft een aantal concerten in Nederland. Vanaf dit moment gebruikt Peijnenburg de naam Stories voor al zijn ad hoc-formaties.

2010

Een trio uit het midden van de jaren tachtig, met cellist Huub Bogaers en gitarist Jacq Palinckx,
wordt nieuw leven ingeblazen onder de naam The Crow Is A Singing Bird.

Jacques Palinckx

2011

CoBaBa is de naam van een nieuw trio, dat de mogelijkheden van lage instrumenten onderzoekt. Het bestaat uit Peijnenburg, bassaxofonist Klaas Hekman en bassist William Parker. Daarnaast bespeelt het drietal bij-instrumenten zoals allerlei fluiten, sopraan- en sopraninosaxofoon, ukelele en doson' ngoni.

Klaas Hekman

Discografie Ad Peijnenburg

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Ad Peijnenburg

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer