Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ADRIAN RODRIGUEZ VAN DER SPOEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1963 - heden

Genre

barok, componist, dirigent, gitaar, klassiek, percussie, renaissance, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Adrian Rodriguez van der Spoel

Adrián Rodríguez van der Spoel

Adrián Rodríguez van der Spoel is dirigent en oprichter van Música Temprana, een ensemble gewijd aan de interpretatie van Spaanse en Latijns-Amerikaanse oude muziek. Een groot deel van het repertoire van Música Temprana is het resultaat van zijn transcripties en onderzoek. Zijn doel? Deze bijzondere muziek uit archieven van voormalige ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent, gitaar, percussie, zang

Genoemd in de biografie van

2000   Paulina van Laarhoven

Biografie Adrián Rodríguez van der Spoel

Adrián Rodríguez van der Spoel is dirigent en oprichter van Música Temprana, een ensemble gewijd aan de interpretatie van Spaanse en Latijns-Amerikaanse oude muziek. Een groot deel van het repertoire van Música Temprana is het resultaat van zijn transcripties en onderzoek. Zijn doel? Deze bijzondere muziek uit archieven van voormalige missieposten in Bolivia en oude indianengemeenschappen uitvoeren op podia in binnen- en buitenland.

1963

Adrián Rodríguez van der Spoel (1963) groeit op in Rosario, Argentinië. Al vroeg ontwikkelt hij een voorliefde voor oude muziek en volksmuziek. Na een muziekopleiding in Rosario waar hij trompet, compositie, koor- en hafabradirectie studeert, vervolgt hij de studie koordirectie in Buenos Aires. Het oude-muziekensemble Pro Música brengt hem in de gelegenheid verschillende instrumenten te bespelen.

1989

Van der Spoel gaat aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam studeren, koordirectie bij Daniel Reuss, UM in 1997 afgesloten, en compositie bij Daan Manneke, afgesloten in 1998. Hierna gaat hij zich specialiseren in de oude muziek bij Jos van Veldhoven en Paul van Nevel. De veelzijdige Van der Spoel (dirigent, gitarist, slagwerker en zanger) werkt met ensembles als Elyma, La Sfera Armoniosa, Cappella Amsterdam, Holland Baroque Society, Anthonello en L'Arpeggiata. Met zijn ensemble Música Temprana en als dirigent geeft hij concerten op belangrijke festivals over de hele wereld, zoals het Festival Oude Muziek Utrecht, Musica Sacra in Maastricht, het Festival van Vlaanderen, Borealis in Noorwegen, Festival de Chiquitos in Bolivia, Early Music Festival in Stockholm, Mejiro Barok in Tokyo, Vaanta Barokki in Finland en Festival Bach de Rosario in Argentinië.

Cappella Amsterdam Daan Manneke Daniel Reuss Festival Oude Muziek Utrecht Holland Baroque Society Jos van Veldhoven Musica Sacra Maastricht

2001

In 2001 richt Adrián Rodríguez van der Spoel Música Temprana op, een ensemble dat zich specialiseert in het uitvoeren van Latijns-Amerikaanse en Spaanse barokmuziek, zoals muziek uit Mexico, Bolivia en Peru, vaak in de oorspronkelijke taal van de indianen. Een belangrijke impuls voor deze muziek vormde de komst van Jezuïten vanuit Rome in deze landen. De volgende werken heeft Adrián Rodríguez van der Spoel zelf gecomponeerd; voor Tokyo Josey Choir het werk 'Letters II' (op teksten van Emily Dickinson) voor Project Koor Leiden 'Letters I' (op teksten van Emily Dickinson), voor het Nederlands Studenten Kamerkoor 'Insomnio' (op tekst van Jorge Luis Borges) en voor I Picolli Holandesi delen van de 'Cut & Paste Opera: Don Quixote', met de regisseur Marc Pantus. Voor de Holland Baroque Society heeft hij werken van viola da gambaspeler Paolo Pandolfo gearrangeerd.

2005

Met de opening van het Festival Oude muziek 2005 in Utrecht dirigeert Van der Spoel het 40-stemmige motet 'Spem in alium' van Thomas Tallis. Ook in datzelfde festival dirigeert Adrián Rodríguez van der Spoel de geënsceneerde Ensaladas van Mateo Flecha.

Discografie Adrián Rodríguez van der Spoel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Adrián Rodríguez van der Spoel

Audio/Video Adrián Rodríguez van der Spoel

Video Adrián Rodríguez van der Spoel

Música Temprana -- Codex ...
Música Temprana -- Codex Trujillo del Perú
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Música Temprana -- Codex Trujillo del Perú

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer