Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AEMEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Aemen

Periode

1984 - heden

Genre

rock, symfonische rock

Online

Officiƫle website

Pseudoniemen

Forget It

Aemen

Aemen is een rockband uit Brabant die in 1997 opvalt met het debuutalbum The Day The Angels Cried. De band omschrijft zijn muziek als melodramatische poprock.
Volledige biografie...

Bezetting

Maarten Van Iersel   gitaar, mandoline
Toine Van Der Meijden   gitaar, orgel, piano, sitar, zang
Roland Van Heesch   drums, percussie
Emiel Dingemans   achtergrondzang, basgitaar
Edwin Van Den Brand   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1992   Oscar Holleman
2002   Fay Lovsky
2002   Within Temptation

Biografie Aemen

Aemen is een rockband uit Brabant die in 1997 opvalt met het debuutalbum The Day The Angels Cried. De band omschrijft zijn muziek als melodramatische poprock.

1984 - 1996

Gitarist Maarten van Iersel (ex-The ChunX uit Brabant, niet te verwarren met de gelijknammige beatband uit Utrecht) en zanger/gitarist/toetsenist Toine van der Meijden uit Kaatsheuvel (ex-Scarface) beginnen met enkele bevriende muzikanten onder de naam Forget It een coverband. Ze spelen hits en minder bekend werk van o.a. Pearl Jam, David Bowie, Tom Petty en Pink Floyd. De muzikanten stappen over op eigen materiaal waaruit invloeden klinken uit de jaren zeventig en tachtig. Latere inspiratiebronnen vormen de platen van Radiohead, dEUS en Moondog Jr. De band repeteert in het kantoorgebouw van een textielfirma in Waalwijk. Aemen is de naam van een fictief kind van wie de droomwereld centraal staat op het eerste album van de band.

1997

Met het geld dat ze als coverband hebben verdiend gaan de muzikanten naar studio R529 van Oscar Holleman in Waalwijk voor een lange en intensieve opnamesessie voor het debuutalbum The Day The Angels Cried. Op de plaat vult Aemen het rockinstrumentarium aan met instrumenten als sitar, saxofoon en didgeridoo. Het titelnummer van de cd is gebaseerd op het drama in maart 1996 in het Schotse Dunblane waar zestien kinderen en enkele onderwijzers werden doodgeschoten. Zanger Toine van der Meijden reist naar Dunblane om daar een exemplaar van het album achter te laten voor het schoolhoofd. De cd krijgt veel aandacht van diverse radiostations en lovende kritieken in de muziekbladen. De plaat wordt Album van de Week bij de Mega Top 100 en Oor noemt de band naar aanleiding van het debuut 'een van de grote beloftes voor 1998 en ver daarna'.

Oscar Holleman

1998 - 2001

Na de cd-presentatie op 8 februari 1998 in het Noorderligt te Tilburg treedt Aemen regelmatig op in het Nederlandse clubcircuit. De muzikanten werken ondertussen rustig aan nieuwe nummers.

2002

Voor het tweede album klopt Aemen opnieuw aan bij studio R529 en producer Stephen van Haestregt (drummer van Within Temptation en regelmatig livemixer tijdens optredens van Aemen). Het album Fooly Dressed bevat gastbijdragen van Fay Lovsky (op theremin en zingende zaag) en Sharon den Adel van Within Temptation (in het duet Time). Daarnaast zijn een strijkorkest en akoestische instrumenten als Uilleann Pipes, sitar, piano en mandoline te horen. Het resultaat klinkt meer poppy en minder symfonisch dan het debuut. Opnieuw is de pers lovend: 'alle elf nummers zijn pareltjes van vakmanschap' (Heaven) en 'subliem vormgegeven songs plus een begenadigd zanger' (Oor). Aemen wordt uitgenodigd om te spelen voor de nationale radio. De single Time staat enkele weken op de eerste plaats bij het programma On The Rocks van The Box en behaalt de 27e plaats in de Nederlandse Top 100 van 2003.

Fay Lovsky Within Temptation

2004

Aemen Zanger Toine van der Meijden emigreert naar Griekenland. Zijn afscheidsconcert met Aemen is op 18 december in W2 te Den Bosch. Van het optreden worden opnamen gemaakt voor een live-DVD.

2006

In maart komt de liveregistratie uit op de dvd Live Is A Magic Theatre, inclusief gastbijdragen van onder meer Sharon den Adel (Within Temptation) en extra's waaronder de video's bij Time en I Can't See You.

Within Temptation

Discografie Aemen

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Aemen

Audio/Video Aemen

Video Aemen

Aemen - Turning [Covid-19...
Aemen - Turning [Covid-19 Homevideo]
AEMEN - The World
AEMEN - The World
Aemen feat. Sharon den Ad...
Aemen feat. Sharon den Adel - Time
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
AEMEN - The World

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer