Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AFTER FOREVER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

After Forever

Periode

1996 - 2009

Genre

gothic, metal

Online

Officiële website

After Forever

Melodische dark metalformatie die haar muziek opluistert met elementen uit de klassieke muziek. De groep schaart zich daarmee in het rijtje The Gathering en Within Temptation.
Volledige biografie...

Bezetting

Floor Jansen   zang
Luuk Van Gerven   basgitaar
Bas Maas   gitaar
Sander Gommans   gitaar, zang
André Borgman   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Joep Beckers   drums
Mark Jansen   gitaar, zang
Jack Driessen   toetsinstrumenten
Lando van Gils   toetsinstrumenten
Koen Herfst   drums

Genoemd in de biografie van

2000   Blind Justice
2000   Oscar Holleman
2001   Jack Pisters
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie After Forever

Melodische dark metalformatie die haar muziek opluistert met elementen uit de klassieke muziek. De groep schaart zich daarmee in het rijtje The Gathering en Within Temptation.

1996

After Forever wordt opgericht door zanger/gitarist Mark Jansen, zanger/gitarist Sander Gommans, toetsenist Jack Driessen, bassist Luuk van Gerven en drummer Joep Beckers. Tot die tijd storten zij onder de naam Apocalypse op het coveren van nummers van The Cult en Iron Maiden. After Forever legt de nadruk op eigen werk en ontpopt zich als death metal band.

1997 - 1998

Zangeres Floor Jansen (geen familie van Mark) voegt zich bij de band en door haar inbreng worden er steeds meer klassieke elementen aan de muziek toegevoegd. In navolging van The Gathering krijgt de metal van After Forever een steeds melodieuzere vorm.

1999

De demo Ephemeral, die After Forever aan het begin van het jaar uitbrengt, krijgt lovende recensies en wekt derhalve de interesse van Hans van Vuuren's platenlabel Transmission. Na het verschijnen van de tweede demo Wings Of Illusion staan ook andere platenmaatschappijen te trappelen om de band in te lijven, maar After Forever besluit - mede door het enthousiasme van Van Vuuren - om te tekenen bij Transmission.

2000

After Forever Het debuutalbum Prison Of Desire dat in april verschijnt, is een mix van death metal en gothic, waarbij grunt vocalen afgewisseld worden door de klassiek geschoolde sopraan van Floor Jansen (zij is ook studente aan de Rockakademie in Tilburg). De groep verblijft vijf weken in de studio om met behulp van de producers Hans Pieters, Dennis Leidelmeijer en Oscar Holleman tot een bevredigend eindresultaat te komen. Op vijf nummers wordt gebruik gemaakt van een heus koor en zangeres Sharon den Adel van de geestverwante formatie Within Temptation verzorgt enkele gastvocalen. Prison Of Desire wordt een groot succes en het album is inmiddels wereldwijd uitgebracht. Floor Jansen is dit jaar ook te horen in een duet met Johan Edlund van de Zweedse band Tiamat, een nummer dat te vinden is op de CD Universal Migrator Part 1: The Dream Sequencer van Arjan Lucassen's succesvolle project Ayeron. Drummer Beckers moet in juli vanwege zijn studie de band verlaten. Hij wordt vervangen door André Borgman (Automatic Teller Machine, Blind Justice). Eind december verlaat ook toetsenist Jack Driessen de band wegens zijn studie. Zijn opvolger is Lando van Gils (ex-Wicked Wizard).

Ayreon Blind Justice

2001

After Forever In juli en augustus neemt After Forever haar tweede album Decipher op in studio RS29 in Waalwijk met producer Stephen van Haestregt (Ambeon), bijgestaan door Oscar Holleman (mix). Een klassiek koor en orkest verrijkt de sferische metal van After Forever. De groep speelt ondermeer op het Bospop festival (14 juli) en het metalfestival Eurorock in België (4 augustus), waar zij wordt bijgestaan door Arjan Lucassen (Ayeron) en Astrid van der Veen (Ambeon). After Forever doet ook Lowlands aan. Vanwege het enorme succes in Zuid-Amerika tourt de band begin september door Mexico. Decipher verschijnt in oktober.

Ambeon Ayreon

2002

Na een conflict wordt Mark Jansen uit de band gezet. Hij richt vervolgens de band Sahara Dust op. De naam van die band verandert een jaar later in Epica.Tegelijkertijd speelt hij in de doommetal band Les Faidits samen met drummer Ivar de Graaf (ex-Within Temptation). Jansen wordt vervangen door Bas Maas (voormalige roadie en gitarist/zanger in o.a. Sedition, Percensus, Roxx en Karma). After Forever brengt begin april de single Emphasis (inclusief Queen's Who Wants To Live Forever) uit. Zangeres Floor zingt mee op het album van Star One, het project van Arjen 'Ayreon' Lucassen, en tourt in het najaar ook mee met zijn Star One featuring Ayreon. In augustus en september verzorgt After Forever het voorprogramma van Nightwish tijdens hun Europese tour. Daaraan voorafgaand brengt de groep de single Monolith Of Doubt uit.

Ayreon Epica Star One Within Temptation

2003

In het najaar verschijnt de ep Exordium. Naast vier eigen nummers bevat de ep twee covers (The Evil That Men Do van Iron Maiden en One Day I'll Fly Away van Randy Crawford) en een dvd met ondermeer de videoclip van My Choice. Tourmanager Alex speelt in zijn vrije tijd bas in de van oorsprong Utrechtse thrashformatie Newnoise.

Newnoise

2004

After Forever Eind februari reist After Forever naar Mexico voor vier optredens. Het derde album Invisible Circles komt uit op 25 maart. Het conceptalbum vertelt het verhaal van een jong meisje dat bijna ten onder gaat aan de negatieve ervaringen in haar jeugd. De plaat wordt in april gepromoot met vier exclusieve shows in Nederland en België. De band doet in april en mei ook optredens in Duitsland. After Forever staat eind mei op Pinkpop. In juni neemt Floor Jansen in de Concertzaal van Theaters Tilburg de Jacques de Leeuw Jong Top Talent Prijs 2004 (een Bronzen Leeuw en een geldbedrag van tienduizend Euro) in ontvangst. De jury kiest haar uit vijf genomineerde studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten omdat zij 'op onconventionele wijze met de muziektraditie om durft te gaan (…). In wat ze doet, voelt men een reeds gevorderde en ook avontuurlijke professionaliteit'. Joost van den Broek (Sun Caged) neemt de toetsen over van Lando van Gils.

2005

After Forever In februari meldt de website van de band dat drummer André Borgman met spoed is opgenomen in het ziekenhuis omdat artsen een tumor hebben geconstateerd. De operatie verloopt gelukkig naar tevredenheid. In overleg met Borgman gaat het optreden in de Heineken Music Hall op 11 februari gewoon door, met Ed Warby (Gorefest) als tijdelijke vervanger. Daarna neemt Koen Herfst de drums tijdelijk voor zijn rekening. Op 22 juli verzorgt Within Temptation een speciaal concert op de kop van het Java Eiland te Amsterdam. After Forever is een van de groepen die in het voorprogramma staan. De rest van de zomer doet de band veel shows in binnen- en buitenland, te weten België, Duitsland, Groot-Brittannië, Chili, Colombia, Argentinië, Brazilië en Mexico. De band wordt verrast door het succes in Zuid-Amerika. After Forever speelt er in uitverkochte zalen voor uitzinnige, soms huilende fans. Er moeten zelfs aparte beveiliging en politiebegeleiding ingezet worden om de situatie in de hand te houden. Op 8 september komt het vierde album Reimagine uit. De video voor de single Being Everyone is geschoten in Brazilië. Op 22 december staat de band op het grote podium van 013 te Tilburg samen met het Tilburgse harmonieorkest Orpheus.

Gorefest Within Temptation

2006

After Forever After Forever begint in het voorjaar aan de Europese Remagine Live 2006 tour van drie weken in onder andere Frankrijk, Spanje, Engeland en Italië. Daarnaast is de band op veel van de zomerfestivals in de Benelux te zien. In navolging op een succesvolle tour door Zuid-Amerika in de zomer van 2005 speelt After Forever in oktober 2006 drie keer op het Live 'n' Louder Rock Fest in Zuid-Amerika. Het festival vindt plaats in drie verschillende landen: Mexico, Argentinië en Brazilië. Uit de publiekspoll op de website van Live 'n' Louder geeft meer dan 10 procent van de 50.000 stemmers aan After Forever graag op dit festival te zien spelen. Toetsenist Joost van den Broek levert een gastbijdrage op het debuutalbum From The Ashes... van de progmetalband Sphere Of Souls met zanger André Vuurboom (ex-Sun Caged). Eind mei verschijnt het dubbelalbum Mea Culpa - Retrospective, een compilatie van 32 geremasterde hits, singles, zeldzame opnamen en niet eerder uitgebrachte remixen, aangevuld met een 44 pagina's tellend boekje. De eerste cd beslaat de periode met Mark Jansen en de tweede cd de periode na zijn vertrek naar Epica. Op de uitgave staan bijdragen van o.a. Sharon den Adel (Within Temptation), Ayreon en Marco Hietala (Nightwish). Na zes jaar samenwerking is Mea Culpa, samen met de single Two Sides/Boundaries are Open, de laatste plaat voor het label Transmission. After Forever tekent een platencontract bij het Amerikaanse Nuclear Blast, een van de grootste metal-labels in de wereld. Daarnaast gaat de band ook een strategische samenwerking aan met The Entertainment Group, dat het management van onder andere Marco Borsato, Ilse DeLange, Guus Meeuwis en Trijntje Oosterhuis verzorgt en evenementen en televisieprogramma's produceert.

Sphere Of Souls Sun Caged

2007

After Forever Gitarist Sander Gommans houdt zich naast de band bezig met zijn project HDK (Hate Death Kill), waarmee hij thrash- en deathmetal speelt met melodieuze invloeden. Op 17 maart staat After Forever op het festival South by Southwest (SXSW) in Austin, Texas. Floor Jansen en Joost van den Broek zijn op 23 maart onderdeel van het evenement Classics In Rock in Ahoy' te Rotterdam. Ze delen het podium met o.a. Jon Anderson (Yes), John Waite (The Babys), Glenn Hughes (Deep Purple) en Arjen 'Ayreon' Lucassen. Joost van de Broek produceert de EP Ageless Day van de progressieve metalband Picture Of The Moon. After Forever debuteert in april op het label Nuclear Blast met het vijfde, titelloze album. De plaat is een afspiegeling van wat de band in het voorafgaande jaren heeft laten horen en bevat gastbijdragen van Jeff Waters (Annihilator) en zangeres Doro Pesch (ex-Warlock). Sander Gommans moet op doktersadvies rustiger aan doen. Hij wordt tijdelijk vervangen door grunter George Oosthoek (ex-Orphanage). Gommans keert weer terug voor een tournee door Europa, Canada en de Verenigde Staten. Na terugkomst slaat zijn burnout echter weer in alle hevigheid toe. Doktoren raden hem aan voor minstens een jaar absolute afstand van After Forever te nemen om erger te voorkomen. De band besluit om die reden in 2008 een sabbatical te nemen.

Ayreon HDK Orphanage

2008

Het oude label Tranmission brengt in juni een speciale editie uit van Prison Of Desire uit 2000. Het dubbelalbum Prison Of Desire: The Album – The Sessions bevat 31 opnieuw gemasterde tracks aangevuld met onder meer demo's en sessieopnamen. Sander Gommans tekent met zijn project HDK bij het Franse label Season Of Mist en werkt aan zijn debuutalbum System Overload met zangeres Amanda Sommerville, drummer Ariën van Weesenbeek (God Dethroned), bassist Peter Vink en vocalisten André Matos, Paul Niessen, Patrick Savelkoul (Callenish Circle) en Jos Severens. Bassist Luuk van Gerven speelt mee in de Utrechtse gothicband Cardamon. Toetsenist Joost van den Broek verzorgt de muzikale productie van A Metalized Christmas Tale, een kerstmetalshow die op zondag 28 december plaatsvindt in 013 te Tilburg, waaraan leden deelnemen uit bands als Epica, Stream Of Passion, Orphanage, Consortium Project en After Forever aangevuld met het Magnum Opus Rockestra.

Ayreon Oscar Holleman

2009

Na hun sabbatical in 2008 maken de bandleden in februari officieel bekend te stoppen met After Forever omdat ze zich met de band niet willen herhalen en hun muzikale grenzen willen verleggen in andere projecten. Van Sander Gommans' project HDK verschijnt het eerste album System Overload. Zangeres Floor Jansen werkt samen met de Noorse gitarist Jorn Viggo Lofstad (Pagan's Mind) aan het project Sinh en treedt een paar keer op met het Red Limo String Quartet (o.a. in augustus tijdens Summer Darkness in Utrecht). Toetsenist Joost van den Broek is betrokken bij de opnamen van Shadow Border (mei) van de progrockgroep The Aurora Project en is ook verantwoordelijk voor de mix van dit album. Jansen en Van den Broek richten in het najaar samen met Waldemar Sorychta (o.a. Grip Inc, Enemy Of The Sun) de metalgroep ReVamp op.

ReVamp

2010

Van ReVamp verschijnt in juni bij Nuclear Blast het debuutalbum. Drummer Koen Herfst levert bijdragen. Drummer André Borgman gaat met de band Hangover Hero de Gate Studio in het Duitse Wolfsburg in voor de opnamen van een eerste album.

Hangover Hero

2013

Floor Jansen brengt met ReVamp het tweede album Wild Card uit. Vanaf oktober is ze officieel de vaste zangeres van de Finse metalband Nightwish.

Discografie After Forever

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's After Forever

Audio/Video After Forever

Video After Forever

Alone (Heart Cover)
Alone (Heart Cover)
Equally Destructive (Acou...
Equally Destructive (Acoustic Version)
Lonely
Lonely
Energize Me
Energize Me
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Equally Destructive (Acoustic Version)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer