Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AFTER TEA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1967 - 1971

Genre

Nederbiet

After Tea

Afsplitsing van de Delftse groep Tee-Set, die eind jaren zestig korte tijd deze band overvleugelt. After Tea begint als zoete flower-powergroep met de hit Not Just A Flower In Your Hair, maar ontpopt zich als progressieve rockband.
Volledige biografie...

Bezetting

Hans van Eijck   componist, toetsinstrumenten, zang
Polle Eduard   basgitaar, gitaar, zang
Martin Hage   drums
Ray Fenwick   gitaar, zang

Overige muzikanten

Uly Grün   toetsinstrumenten
Ferry Lever   gitaar, zang
Pierre van der Linden   drums
Ilja Gort   drums

Genoemd in de biografie van

1951   Ilja Gort
1966   Hans van Eijck
1967   Ferry Lever
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie After Tea

Afsplitsing van de Delftse groep Tee-Set, die eind jaren zestig korte tijd deze band overvleugelt. After Tea begint als zoete flower-powergroep met de hit Not Just A Flower In Your Hair, maar ontpopt zich als progressieve rockband.

1967

Na een slaande ruzie met Tee-Set-voorman Peter Tetteroo besluit Hans van Eijck zijn eigen band op te richten. Ray Fenwick en Polle Eduard voegen zich bij hem. Een contract met Decca is snel rond en al spoedig rollen de eerste singles van de persen. Het verschil met het geluid van Tee-Set is in eerste instantie niet zo groot, al brengt After Tea op de eerste singles (en LP) een poldervariant op de flower power, vooral op de b-kantjes van de singles. De opnamen van de single Not Just A Flower In Your Hair vinden plaats in de oude studio van Phonogram aan de Honingstraat te Hilversum. Ray Fenwick verlaat de band omdat zijn werkvergunning afloopt en keert terug naar Engeland, alwaar hij Steve Winwood opvolgt in de Spencer Davis Group. Zijn vervanger heet Ferry Lever en is afkomstig uit Les Baroques.

Les Baroques Peter Tetteroo Tee-set

1968

Martin Hage wordt vervangen door Pierre van der Linden (later in Focus) en later door Ilja Gort. Na het uitkomen van het debuutalbum National Disaster raakt Hans van Eijck gewond bij een aanrijding. Tijdens zijn revalidatie schrijft hij het nummer Ma Belle Amie. Hij begraaft de strijdbijl met Peter Tetteroo en keert hij weer terug naar Tee-Set. Ma Belle Amie wordt een van hun grootste hits. Onder de naam De Martino's nemen de overgebleven leden van After Tea enkele smartlappen op, die hun weg vinden naar een paar singles en zelfs een LP. National Disaster komt in Duitsland uit met als titel Bubblegum Beat Party.

De Martino's Focus Ilja Gort

1969 - 1970

De Duitse toetsenist Uly Grün (voorheen in Boots) versterkt de groep. Op 4 oktober 1969 speelt After Tea samen met de band George Cash in het voorprogramma van nachtconcert van Led Zeppelin in De Doelen te Rotterdam. De tweede LP After Tea laat horen hoe de band opschuift richting uitgesponnen progressieve (hard-)rock. Een lijn die doorgetrokken wordt op de derde LP, die eveneens After Tea heet. Het succes blijft echter bescheiden, al treedt de band met name in Duitsland veel op.

The Boots

1971

De LP Joint House Blues komt alleen uit in Duitsland. After Tea gaat uit elkaar. Polle Eduard, Ferry Lever en Ilja Gort nemen onder de naam After Tea in 1975 nog wel een single op, Mexico. De reünie blijkt echter eenmalig. Polle Eduard duikt onder meer op in Drama en brengt een aantal redelijk succesvolle soloplaten uit. Met de tweede, Polle uit 1980, gooit hij de hoogste ogen, mede dankzij de hit Ik Wil Jou. Ilja Gort werkt later met Jaap Dekker en Kaz Lux en vormt eind jaren zeventig samen met Hans Hollestelle (ex-Ekseption, Spin, Sandy Coast) een sessiegroep onder de naam Beaugarde. Ferry Lever speelt in de tweede helft van de jaren zeventig in de Tee-Set, maakt vervolgens furore met Kadanz en wordt daarna muziekleraar en vaste gitarist in de band van Rob de Nijs. Het meeste succes heeft Hans van Eijck, die een goedbetaald bestaan opbouwt als leverancier van reclame-jingles en andere radio- en tv-herkenningsmelodieën en ook nog een hit scoort met de gelegenheidsformatie Abdul Hassan & Orchestra.

Abdul Hassan & Orchestra Beaugarde Drama Jaap Dekker Kadanz Kaz Lux Polle Eduard Rob de Nijs Tee-set

Discografie After Tea

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video After Tea

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer