Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AHOY ROTTERDAM

Overzicht | Biografie | Foto's | Audio/Video

Online

website

Ahoy Rotterdam

Ahoy is Nederlands eerste grote overdekte concertzaal, waar grote nationale en internationale artiesten en bands optreden. Grote terugkerende evenementen zijn Night of the Proms, Vrienden van Amstel en North Sea Jazz.
Volledige biografie...

Biografie Ahoy Rotterdam

Ahoy is Nederlands eerste grote overdekte concertzaal, waar grote nationale en internationale artiesten en bands optreden. Grote terugkerende evenementen zijn Night of the Proms, Vrienden van Amstel en North Sea Jazz.

1950 - 1959

In 1950 wordt in Rotterdam de tentoonstelling Rotterdam Ahoy! gehouden. De Maasstad wil laten zien hoe de wederopbouw van het havengebied verloopt. Voor de tentoonstelling wordt een grote hal gebouwd op het terrein waar later de medische faculteit van de Erasmus Universiteit een plek krijgt. Na Rotterdam Ahoy wordt de hal gebruikt voor verschillende evenementen. In 1953 doet het oude Ahoy dienst als opvangplek voor de slachtoffers van de watersnoodramp.

1960 - 1969

Rotterdam heeft zijn zinnen gezet op een heus sportpaleis. Ahoy kan daar een mooie rol in spelen, denken de bestuurders. De in 1950 gebouwde hal dreigt uit zijn jasje te groeien, ondanks een aanbouw. Als het Dijkzigt-ziekenhuis wil uitbreiden, moeten de hallen wijken. Ahoy verhuist naar een tijdelijk onderkomen aan de Hofdijk. Daar blijft het tot in 1970 de nieuwbouw klaar is.

1970 - 1979

Na drie jaar bouw is halverwege 1970 het nieuwe onderkomen van Ahoy af. Met de beurs Femina wordt het complex, bestaande uit een sportpaleis met wielerbaan en drie hallen, in gebruik genomen. Op 15 januari 1971 opent Prins Claus het vernieuwde Ahoy. Naast sportevenementen als de wielerzesdaagse en de midden jaren zeventig zeer populaire minivoetbalshows, worden er ook popconcerten gehouden. In de jaren zeventig spelen onder anderen Supertramp en Wings er. Nederland is een popzaal van formaat rijker.

1980 - 1989

Nadat in 1980 de hallen al zijn uitgebreid, wordt het complex steeds omvangrijker. In 1988 wordt heel Ahoy op de schop genomen. De wielerbaan wordt uit het Sportpaleis gehaald. Ook de dakspanten worden verzwaard. Dat heeft te maken met de steeds zwaarder wordende geluidsapparatuur die moet worden opgehangen. En omdat de eisen voor televisieopnamen veranderen, wordt er meteen maar een nieuw lichtplafond aangebracht. Intussen zijn popconcerten in Ahoy heel normaal. Bob Dylan komt bijvoorbeeld langs. Maar ook Lee Towers. De Rotterdamse zanger krijgt het voor elkaar om in 1984 Ahoy tweemaal uit te verkopen. Het is voor hem de opmaat tot een succesvolle reeks in het complex.

1990 - 1999

Steeds meer Nederlandse artiesten weten Ahoy te vinden. Een van hen is Hessel. De zanger uit Terschelling is lokaal zeer bekend vanwege zijn café op het Waddeneiland. In 1991 speelt hij tweemaal voor een uitverkocht Ahoy. Ook Lee Towers krijgt de zaal moeiteloos vol. In 1997 wordt Ahoy alweer verbouwd. Het complex wordt uitgebreid en ook worden er meer parkeerplaatsen aangelegd.

2000 - 2011

Doe Maar maakt aan het eind van 1999 bekend weer bij elkaar te komen. De band geeft maar liefst zestien concerten in Ahoy. Zo'n 175.000 mensen zien de groep optreden. Ook Frans Bauer geeft succesvolle concertreeksen in Ahoy. Daarnaast worden er tal van (jaarlijkse) muziekevenementen gehouden, zoals North Sea Jazz en de Nacht van Oranje. Ook de Vrienden van Amstel heeft er onderdak gevonden. Vanaf juli 2009 vindt in Ahoy een flinke onderhoudsbeurt plaats. Het Sportpaleis wordt gemoderniseerd, akoestiek en de faciliteiten worden verbeterd en de capaciteit vergroot tot zo'n 15.000 zitplaatsen. 21 januari 2011 viert Ahoy het veertigjarige bestaan met de officiële heropening.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Ahoy Rotterdam

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer