Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALAIN CLARK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1979 - heden

Genre

funk, gitaar, Nederlandstalig, pop, soul, zang

Online

Officiële website
Facebook

Alain Clark

Alain Clark is een funk- en soulzanger die in eerste instantie in het Nederlands zingt, maar pas echt succes heeft vanaf zijn Engelstalige album Live It Out (2007).
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Overige muzikanten

Jonas Filtenborg   drums
Remko Kühne   toetsinstrumenten
Basil Kühne   gitaar
Pablo Penton   basgitaar
Paul van Schaik (2)   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1982   Shirma Rouse
2004   Fluitsma & Van Tijn
2004   Jan Tekstra
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

17-12-23, AFAS Live, Amsterdam
28-12-23, Dominicus kerk, Amsterdam

Biografie Alain Clark

Alain Clark is een funk- en soulzanger die in eerste instantie in het Nederlands zingt, maar pas echt succes heeft vanaf zijn Engelstalige album Live It Out (2007).

1988 - 2003

Alain Clark (Haarlem, 4 juni 1979), zoon van soulzanger Dane Clark, krijgt op zijn negende jaar gitaarles, maar hij gaat veel liever basketballen. Na een succesvolle talentenjachten kiest hij toch voor de muziek. Als middelbare scholier komt hij dankzij een demo in contact met Columbia Records. Hij verblijft drie jaar in Los Angeles om zijn muziek verder uit te werken.

2004 - 2006

Terug in Nederland koppelt hij zijn funk en soul aan zeer directe, brutale Nederlandstalige teksten en scoort hij direct een hitje met zijn eerste, zelf geproduceerde single Heerlijk. Als producer is hij betrokken bij platen van David Goncalves en het tweede album Ready van zanger Jim. In 2005 wint hij een Zilveren Harp.

2007

Clarks tweede album Live It Out (oktober) is geheel Engelstalig en opgenomen met de ritmesectie Steve Gadd (drums) en Kevin Wyatt (bas). De cd bevat o.a. een duet met vader Dane Clark en de hitsingle This Ain't Gonna Work. Voor Live It Out krijgt Clark een Originele Rembrandt 2007, uitgereikt door Stichting Nederlandse Muziek. Hij ontvangt ook de Megaward, de gecombineerde publieksprijs van 3FM en de Megacharts.

2008

Vader Dane Clark speelt regelmatig met zijn zoon mee tijdens optredens, onder meer op Noorderslag in Groningen. Eind april worden in The Factory te Amsterdam de 3FM Awards uitgereikt. Alain Clark wint in de categorieën beste zanger, beste nieuwkomer en beste single (voor Father And Friend). Clark tekent eind juni in Londen een internationale platendeal bij Warner Music. De zanger staat in juli op de 33ste editie van North Sea Jazz.

2009

Voordat de single Father And Friend op 30 maart in Groot-Brittannië verschijnt wordt het nummer in februari al door BBC Radio 2 verkozen tot 'single van de week'. De Britse editie van het album Live It Out (april) bevat enkele nummers die niet op de Nederlandse versie staan. Bij de uitreiking van de Edisons, op 22 maart in het Beurs-WTC-gebouw in Rotterdam, wint Alain Clark een Edison Pop Award in de categorie Beste Zanger. In dezelfde categorie is hij een maand later winnaar tijdens de jaarlijkse uitreiking van de 3FM Awards. Op 4 juli wint hij een TMF Award in de categorie Beste Mannelijke Artiest. Alain Clark is met band en zijn vader Dan het voorprogramma van Symphonica Rosso met Diana Ross op 16 en 17 oktober in het Gelredome in Arnhem. Clark zingt op die avonden ook een duet met de Amerikaanse zangeres.

2010

Alain Clark in 2010 Clarks tweede Engelstalige album Colorblind bevat zowel bijdragen van toetsenist Remko Kühne en de blazerssectie The Jay Horns als van internationale (sessie)muzikanten: drummer Steve Gadd, bassist Pino Palladino (bekend van o.a. Paul Young), zangeres Diane Birch, mondharmonicaspeler Kevin Wyatt en de gitaristen Dean Parks en Mike Sembello. Muziekblad Oor noemt het album in augustus 'een meesterlijk en in vele opzichten rijker vervolg' op Live It Out. 'De progressie zit vooral in het spel, de funky arrangementen en de voordracht'. De plaat komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. De Colorblind Clubtour begint op 3 september in Speakers te Delft. Colorblind is een van twintig albums die door de Amerikaanse website Soultracks.com zijn genomineerd in de categorie Independent Album Of The Year.

The Jay Horns

2011

Alain Clark verzorgt met Foxy Lady de titelsong voor de bioscoopfilm Gooische Vrouwen die vanaf 10 maart in de bioscopen draait. Jeroen Rietbergen componeert de muziek voor de film. Een van de speciale optredens dit jaar is op 3 juli tijdens het North Sea Jazz Festival for Kids. Alain Clark treedt daar op met het Music Matters koor, bestaand uit 50 Rotterdamse kinderen van de Nicolaasschool uit Spangen, onder leiding van Eddie Taylor. Alain Clark kruipt in de huid van de dansende pinguïn Mumble in de Nederlands gesproken versie van Happy Feet 2.

Jeroen Rietbergen

2012

Zanger Ivan Peroti (Sat-R-Day) behaalt op 26 februari de derde plaats tijdens het Nationaal Songfestival met het door Clark geschreven nummer Take Me As I Am. Zijn derde album Generation Love Revival (mei) neemt hij op met onder meer drummer Chris ‘Daddy’ Dave (o.a. Maxwell, Adele) en bassist Pino Palladino (o.a. Paul Young, John Mayer, D’Angelo en Adele). Tijdens de uitreiking van de Radio 6 Soul & Jazz Awards, op 4 oktober in de Westerunie te Amsterdam, wordt Generation Love Revival door de luisteraars van Radio 6 uitgeroepen tot Beste Album. De Generation Love Revival Tour wordt op 6 december afgesloten in Tivoli, Utrecht.

Sat-R-Day

2013

Alain Clark werkt onder meer in Italië en Londen aan een volgend album. Op 30 april speelt hij ‘s middags op het Museumplein in Amsterdam. Op dezelfde dag staat hij ’s avonds in Ahoy’, Rotterdam voor een duet met zijn vader begeleid door het Metropole Orkest en voor een uitvoering van het koningslied samen met andere Nederlandse popsterren. Op 31 mei presenteert de zanger zijn single Lose Ourselves. Clark maakt in oktober zijn Poolse televisiedebuut.

2014

Alain Clark zingt de titelsong Onze Vriendschap bij de film Oorlogsheimen (Dennis Bots). Vanaf oktober trekt hij langs meer dan dertig theaters door Nederland met de tour Walk With Me.

2017

Twee jaar lang werkt Alain Clark in Los Angeles aan nieuw materiaal. Hij werkt met verschillende Amerikaanse producers, onder wie Josh Gudwin. In november verschijnt het album 'Bad Therapy', gevolgd door een clubtour in december.

Discografie Alain Clark

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Alain Clark

Audio/Video Alain Clark

Video Alain Clark

Artiesten Voor Azië-Giro ...
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen
Alain Clark - Father & Fr...
Alain Clark - Father & Friend (Official Video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Alain Clark - Father & Friend (Official Video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer