Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALAN PURVES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Alan Purves in actie

Periode

12-09-1952 - heden

Genre

drums, impro, percussie

Pseudoniemen

Gunga

Alan Purves

Drummer en percussionist Alan Purves (Edinburgh, 12 september 1952) koopt zijn eerste drumstel als hij 18 is. Als kind heeft hij al van drums gedroomd, maar thuis is er geen geld voor, dus leert hij zichzelf drummen met breinaalden op alles wat los en vast zit. Op latere leeftijd blijft ...
Volledige biografie...

Instrumenten

drums, percussie

Genoemd in de biografie van

1975   Ernst Reijseger
1988   Han Buhrs
1998   Ad Peijnenburg
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Alan Purves

Drummer en percussionist Alan Purves (Edinburgh, 12 september 1952) koopt zijn eerste drumstel als hij 18 is. Als kind heeft hij al van drums gedroomd, maar thuis is er geen geld voor, dus leert hij zichzelf drummen met breinaalden op alles wat los en vast zit. Op latere leeftijd blijft hij zijn eigen technieken ontwikkelen en blijft hij spelen op zelfgemaakte instrumenten. Sinds 1975 woont hij in Amsterdam, waar hij optreedt met dans- en theatergroepen en verschillende soorten bands. Al improviserend vindt hij zijn weg in allerlei genres, van jazz en rock tot Ierse folk en niet-westerse volksmuziek. Hij speelt in groepen van Sean Bergin, Peggy Larson, Han Buhrs, Joost Buis en Corrie van Binsbergen, en als duo met Ernst Reijseger. Zijn begeleiding is soms discreet en soms juist uitbundig, waarbij hij opvalt door zijn ongebruikelijke opstelling en zijn grote verzameling bijzondere instrumenten: piepende rubberen speelgoedbeesten, zoemende plastic buizen, waterflessen, neusfluiten, mondharpen en enkelbellen bijvoorbeeld. Ook bespeelt hij zelfgemaakte instrumenten zoals brimbram, rockin' chair en glockenspiel guitar.

In bezetting van

Andy Bruce & The Rigidly Righteous   percussie
Bite The Gnatze   drums, percussie
Emma Peel   drums
Gravitones   percussie
Morzelpronk   drums
Palinckx   drums
Sail/Joia   drums

1952 - 1975

Alan Purves groeit op in een arme buurt in Zuid-Edinburgh. Op zesjarige leeftijd begint hij te drummen met breinaalden op plastic emmers, geïnspireerd door de film Ball Of Fire (1941) waarin drummer Gene Krupa een solo speelt met lucifers op de rand van het doosje. Hoewel zijn ouders het geen fatsoenlijk vak vinden, wil hij toch beroepsdrummer worden. Hij loopt weg van school en gaat werken in een kapsalon, waardoor hij op 18-jarige leeftijd zijn eerste drumstel kan kopen. Hij werkt als lasser en smid. Tussen de bedrijven door oefent hij drumroffels met lasstaven. Met zijn eerste band Gunn Lilly trekt hij naar Londen. Daar ontmoet hij de Zuid-Afrikaanse saxofonist Sean Bergin, met wie hij de passie voor jazz deelt. In 1975 vertrekken beide musici naar Amsterdam in het kielzog van Friends Roadshow, de theatergroep rondom de Amerikaanse clown Jango Edwards. Via Bergin en de theatergroep leert Purves veel gelijkgezinde improvisatiemusici uit Amsterdam kennen.

Sean Bergin

1976 - 1992

Purves maakt deel uit van de in Amsterdam neergestreken Amerikaanse theatergroep Great Salt Lake Mime Troupe. In 1978 wordt Purves drummer van Sail/Joia, een multiculturele, in Amsterdam gevestigde latin-popgroep met de Portugese zanger Fernando Lameirinhas. Purves speelt geregeld in duo-bezetting met cellist Ernst Reijseger. In 1982 verschijnt hun LP Cellotape & Scotchtape. Purves treedt op met reizende theatergezelschappen zoals het Ierse Footsbarn en het Japanse Shusaka & Dormu Dance Theatre. Hij maakt deel uit van de bands van vocalist Han Buhrs, waaronder Nine Tobs, Sumbur Ten en Schismatics. Hij speelt regelmatig in M.O.B., de groep van Sean Bergin.

Ernst Reijseger Han Buhrs Sail/Joia

1993 - 1999

Purves begeleidt de door countrymuziek geïnspireerde zanggroep TAMAM van Peggy Larson. Hij blijft samenwerken met Fernando Lameirinhas, onder meer in een project met Leoni Jansen en Henny Vrienten. Hij speelt door Sun Ra geïnspireerde muziek in Astronotes, het ensemble van trombonist Joost Buis. Hij maakt deel uit van Bite the Gnatze, de groep van gitarist Paul Pallesen, en van bands van Rajesh Mehta, Tristan Honsinger en Jodi Gilbert. In 1999 speelt hij muziek van John Zorn op een festival in Den Bosch, waarbij de New Yorkse componist Zorn zelf aanwezig is en meespeelt. Purves verzorgt duo-optredens met baritonsaxofonist Ad Peijnenburg en met toetsenist Cor Fuhler.

Bite The Gnatze Henny Vrienten Joost Buis Leoni Jansen Peggy Larson

2000 - 2009

In 2000 maakt Purves live-muziek bij de theatervoorstelling O Amor Natural van Handtheater. De muziek verschijnt op het gelijknamige solo-album. Purves maakt deel uit van Aros, de in Amsterdam gevestigde formatie rond de Canadese saxofonist Rob Armus en de Oostenrijkse klassieke pianiste Marion Von Tilzer. Hij treedt geregeld op met Palinckx, de groep van de Tilburgse gitarist Jacques Palinckx. In 2003 speelt hij op de CD Street Tango van bandoneonist Carel Kraayenhof. Als lid van een door Corrie van Binsbergen geselecteerd ensemble begeleidt hij bekende auteurs in de succesvolle, jaarlijks terugkerende concertserie Schrijvers in Concert. Hij speelt Lotz of Music van dwarsfluitist Mark Alban Lotz, in de groep Gravitones en in de Schots-Nederlandse jazzfolkgroep The Rigidly Righteous.

Andy Bruce & The Rigidly Righteous Carel Kraayenhof Corrie van Binsbergen Mark Alban Lotz Palinckx

2010 - 2011

Alan Purves werkt samen met Ernst Reijseger mee aan een aantal soundtracks van speelfilms en documentaires van regisseur Werner Herzog. Hij vormt een gelegenheidsduo met Valentin Clastrier, bespeler van de draailier (hurdy gurdy). Hij treedt op met Dazzled Kid, het pseudoniem van Voicst-zanger Tjeerd Bomhof.

Dazzled Kid

Discografie Alan Purves

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Alan Purves

Audio/Video Alan Purves

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer