Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALBERT VAN VEENENDAAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Albert van Veenendaal

Periode

24-07-1956 - heden

Genre

impro, jazz

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Albert Veenendaal

Albert van Veenendaal

Albert van Veenendaal (Utrecht, 24 juli 1956) profileert zich sinds de jaren tachtig als pianist, componist en arrangeur. Daarnaast speelt hij prepared piano en synthesizer in zijn eigen groepen, en is hij een veelgevraagd sideman. Zijn ritmische opvatting en zijn beeldend vermogen vallen op in zijn spel. Sinds 2006 leidt ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1980   Dick de Graaf
1987   Hans Hasebos
2001   Esmée Olthuis

Biografie Albert van Veenendaal

Albert van Veenendaal (Utrecht, 24 juli 1956) profileert zich sinds de jaren tachtig als pianist, componist en arrangeur. Daarnaast speelt hij prepared piano en synthesizer in zijn eigen groepen, en is hij een veelgevraagd sideman. Zijn ritmische opvatting en zijn beeldend vermogen vallen op in zijn spel. Sinds 2006 leidt hij samen met bassist Meinrad Kneer ook een eigen CD-label, Evil Rabbit Records, dat vooral geïmproviseerde muziek van Europese snit wil uitbrengen.

In bezetting van

2 Be Two   piano
I Compani   piano
Utrechts Improvisatie Laboratorium (uil)   piano

1982

Samen met saxofonist Dick de Graaf en slagwerker Nikos Tsilogiannis vormt hij De Trio (een knipoog naar het niet onberispelijke Nederlands van de Griek), maar De Graaf en Van Veenendaal gaan al snel door als De Duo. In die bezetting winnen ze in 1982 het concours van het NOS/Meervaart Festival. Met gitariste Corrie van Binsbergen (met wie in 1982 een langdurige samenwerking begint) richt Van Veenendaal het Utrechts Improvisatie Laboratorium (UIL) op, waarvan ook De Graaf, bassist Eric Calmes, drummer André Groen en zangeres Tirtsa de Vries deel uitmaken.

Corrie van Binsbergen Dick de Graaf

1983 - 1985

Als synthesizerspeler gaat Van Veenendaal met zanger/acteur Willem Nijholt op theatertoer. Een hernieuwde samenwerking met Nikos Tsilogiannis vindt zijn beslag in diens kwintet, waarin Arnold Dooyeweerd de bassist is, en aanvankelijk Dick de Graaf saxofoon speelt en Jeff Reynolds trompet. Later worden zij opgevolgd door tenorsaxofonist Tobias Delius en trompettist Gary Fienburg.

Arnold Dooyeweerd

1986 - 1988

Slagwerker Arend Niks vraagt Albert van Veenendaal voor de groep Geen Deel, waarvan ook Corrie van Binsbergen deel uitmaakt, en die dans met muziek combineert. In hetzelfde jaar ontstaat het trio 2Be2=3, met opnieuw Van Veenendaal, Van Binsbergen en Niks.

Arend Niks

1989 - 1995

Albert van Veenendaal treedt toe tot Sharp Wood van de Utrechtse drummer Michael Baird, die de groep daarmee breder maakt dan een puur slagwerkensemble. In deze groep ontmoet hij marimba- en vibrafoonspeler Hans Hasebos, met wie hij een langdurig muzikaal partnerschap smeedt. Met Arend Niks en diens groep Niks neemt Van Veenendaal in 1991 de CD At Hand op. Van Veenendaal is ook te horen op Rood Haar van de Peggy Larson Band, waarvan hij in de jaren 1991-'94 deel uitmaakt. Corrie van Binsbergen formeert een nieuw octet, Bits & Pieces, en de pianist daarin is opnieuw Albert van Veenendaal. Dezelfde gitariste speelt basgitaar in de groep Smell rond zangeres Alexandra van Marken en Hans Hasebos.

Hans Hasebos

1999

Het jaar 1999 markeert de start van het trio Pavlov, dat Van Veenendaal samen met Hans Hasebos en (alt)violist Oene van Geel leidt. De groep speelt een soort kamermuziek met veel ruimte voor improvisaties. Met de zangeressen Alexandra van Marken en Karin Tanghe is Pavlov te zien in de theatervoorstelling Sinatra This Way (onder regie van Dirk Tanghe). Later (in 2003, 2004 en 2007) werkt de groep samen met theatermaker Kees van der Zwaard in de producties Ooit Is Het Begonnen, Vlieg op! en Koos. In 2001 verschijnt het plaatdebuut van Pavlov: Table Music.

Oene van Geel

2000 - 2003

Albert van Veenendaal Albert van Veenendaal formeert in 2000 een nieuwe eigen groep, On the Line, met Oene van Geel en gitarist Timuç Sahin. Het trio doet in 2001 mee aan de Dutch Jazz Competition en wint daar de eerste prijs. Ook verschijnt de CD The Unexpected. In 2001 gaat de pianist opnieuw een langdurige muzikale relatie aan, met saxofoniste Esmée Olthuis. De eerste van drie CD's van het duo heet This Is To Say (2002). Als co-leider van Tetzepi vraagt zijn duo-partner hem ook voor deze grote groep. Hij maakt er tot 2004 deel van uit, levert compositorische bijdragen en is te horen op de CD's Ta Tenen en Shu. Ook saxofonist Alan Laurillard start een grote groep waarvoor hij Van Veenendaal vraagt: het Zuiderzee Orkest. De Canadees neemt hem tevens op in zijn kleinere ensemble Seafood. Een bijzonder project in 2001 is het Traveling Light Piano Quartet, met vier pianisten: Rob van den Broeck, Sylvie Courvoisier, Cor Fuhler en de leider zelf. Corrie van Binsbergen begint een reeks concerten met schrijvers (Kees van Kooten, Remco Campert, Josse de Pauw, Toon Tellegen, Ramsey Nasr) waarvoor zij verschillende bezettingen gebruikt. Een constante is de aanwezigheid van Albert van Veenendaal als pianist.

Cor Fuhler Esmée Olthuis

2004 - 2005

Een nieuwe versie van het project met meerdere pianisten in één groep krijgt een vervolg met het Traveling Light Piano Trio, dat verder bestaat uit Niko Langenhuijsen en de Belg Jozef Dumoulin. Deze versie houdt het tot 2007 vol, en neemt in 2005 de CD Terra Firma op. Tijdens een aantal inspirerende duo-ontmoetingen met bassist Meinrad Kneer ontstaat het idee om van het samen muziek maken een regelmatig gebeuren te maken. Met drummer Yonga Sun ontstaat zo het trio dat de namen van de drie draagt (en in de praktijk nogal eens tot VKS wordt afgekort). Al snel verschijnt op TryTone hun eerste CD: Songs to Dance Strangely With. In 2005 vraagt saxofonist Bo van de Graaf het trio als ritmesectie voor zijn groep I Compani. In die hoedanigheid wordt het project Circusism uitgevoerd, en later ook op CD gezet. Met de groep President of the Globe doet Van Veenendaal een project rond de poëzie van de Russische dichter Velmir Chlebnikov (1885-1922). Op het TryTone-label verschijnt hiervan een CD.

Bo van de Graaf Meinrad Kneer Niko Langenhuijsen Yonga Sun

2006 - 2008

Met Meinrad Kneer start Van Veenendaal een eigen CD-label, Evil Rabbit Records. De door Lysander Le Coultre vormgegeven hoesjes tonen een duidelijke huisstijl, en ook de muziek heeft een duidelijke signatuur. Het uitgangspunt van alle groepen die CD's op het label uitgeven, is Europees. De eerste uitgaven zijn onder meer een tweede CD van het VKS Trio (Predictable Point of Impact), het duo van de beide labeloprichters (The Munderkingen Sessions, Part 1), en een duo van Van Veenendaal met de Italiaanse pianist Fabrizio Puglisi (Duets for Prepared, Unprepared and Toy Pianos). Hij had zijn Zuid-Europese collega leren kennen tijdens het European TryTone Festival van 2003 in het Amsterdamse Bimhuis. Met zijn andere duo-partner, Esmée Olthuis organiseert Van Veenendaal in het Amsterdamse Bethaniënklooster de improvisatieserie The Mystery of Guests, waarvoor in de loop van 2006 en 2007 wisselende trio-partners worden uitgenodigd. In 2008 verschijnt daarvan de weerslag op CD, met dezelfde titel. Te horen zijn Corrie van Binsbergen, trombonist Joost Buis, bassist Wilbert de Joode en drummer Han Bennink. In hetzelfde jaar verschijnt ook een eerste CD van Spoon 3, een trio met Meinrad Kneer en zangeres Jodi Gilbert, onder de titel Seductive Sabotage.

2009 - 2010

In 2009 wordt het tienjarig bestaan van Pavlov gevierd door de groep aan het VKS te koppelen. Het nieuwe kwintet heet, niet verbazingwekkend, Pavlov Five. Van Veenendaal speelt mee op CD's van violiste Tineke de Jong (Midday Moon) en de groep Lotz of Music van fluitist Mark Alban Lotz (Bite!). In de loop van 2009 wordt Etudes voor Opera uitgevoerd, een serie vingeroefeningen voor een te ontwikkelen theaterproductie in het Bethaniënklooster, bedacht samen met Esmée Olthuis Het duo speelt zelf de muziek, met gasten Hans Hasebos, slagwerker Alan Purves, zangeres Kristina Fuchs en afwisselend de acteurs Kevin Walton en Hein van der Heijden. De libretti zijn van de hand van Kees van der Zwaard en Oscar van Woensel. Voorjaar 2009 gaat het VKS Trio een samenwerkingsverband aan met het Franse Matthieu Donarier Trio. In het kader van de TryTone Dubbel Plus Concerten spelen de twee trio's afzonderlijk én samen in het Bimhuis. In het voorjaar van 2010 zijn nieuwe concerten gepland. Eveneens in 2010 staat een theatertour geboekt voor de voorstelling de Boodschapper, naar het boek van Kader Abdolah. De acteurs zijn Peter Faber en Vera Ketselaar, en Albert van Veenendaal levert de muziek.

Alan Purves Kristina Fuchs

2011

In 2011 verschijnt A Cool Tree, een verzameling improvisaties opgenomen in 2008 door Van Veenendaal en cellist/vormgever Lysander le Coultre. De uitgave is een eerbetoon aan Le Coultre, die onverwacht overleed op 29 januari 2009.

Lysander Le Coultre

Discografie Albert van Veenendaal

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Albert van Veenendaal

Audio/Video Albert van Veenendaal

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer