Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALEX MANASSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

06-09-1950 - heden

Genre

componist, elektronische muziek en computermuziek, hedendaags

Biografie Alex Manassen

Alex Manassen werd geboren op 6 september 1950. Hij studeerde vanaf 1972 bij Ton de Leeuw en behaalde in 1979 de Prijs voor Compositie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Samen met Wim de Ruiter was Manassen leider van de Elektronische studio van het Sweelinck Conservatorium. Tevens was hij daar van 1977 ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Alex Manassen

1950

Alex Manassen werd geboren op 6 september 1950.

Hij studeerde vanaf 1972 bij Ton de Leeuw en behaalde in 1979 de Prijs voor Compositie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

Samen met Wim de Ruiter was Manassen leider van de Elektronische studio van het Sweelinck Conservatorium. Tevens was hij daar van 1977 tot 1991 docent twintigste eeuwse muziek en compositie elektronische muziek. In 1988 werd hij hoofdvakdocent compositie aan het Conservatorium te Zwolle, waar hij vanaf 1991 tevens directeur was. Daarnaast was Manassen actief in diverse besturen en adviesraden zoals voorzitter van het mede door hem opgerichte DELTA ensemble.

Manassen componeerde enkele stukken voor orkest en orkest met solo instrumenten. Het grootste deel van zijn oeuvre bestaat uit kamermuziek. Vanaf 1985 komen de meeste stukken tot stand met behulp van een computer. Behalve affiniteit met computertechnologie heeft hij ook veel belangstelling voor het wederzijdse effect dat beeld en geluid op elkaar kunnen hebben. In 1982 componeerde hij op verzoek van het Holland Festival 'Quintett'. Dit stuk is autonoom uitvoerbaar en kan ook live worden uitgevoerd bij de drie korte abstracte films 'Opus 2,3,4' (1921-1925) van Walther Ruttmann. Veel van zijn composities zijn in samenhang met elkaar geschreven, zoals de liederencyclus 'Songs and Interludes', de 'Helix'-cyclus en de 'Air'-cyclus. De cyclus 'Muziek voor het landschap' bevat werken die stilstaan bij het aantasten van het landschap door dijkverzwaringen. Muziek van Alex Manassen werd behalve in Nederland ook uitgevoerd in Amerika, Indonesië, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zweden, Polen, Rusland, Italië en Israël, ook via radio en TV.

Ton de Leeuw Wim de Ruiter

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Alex Manassen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer