Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALEX ROEKA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Alex Roeka in 2012

Periode

1955 - heden

Genre

cabaret, gitaar, luisterlied, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Alex Roeka

Zanger met doorleefde zangstem die na vele zeereizen en een rusteloos bestaan succesvol is met autobiografisch repertoire vol blues en door Hank Willams geïnspireerde country. In de pers wordt hij regelmatig de Nederlandse Bob Dylan genoemd. Met het liedje Noem Het Geen Liefde wint hij de Annie M.G.Schmidtprijs voor het ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Overige muzikanten

Jaco Benckhuijsen   arrangeur, orgel, percussie, piano, producer, zang
Peter van Os   accordeon, percussie, zang
Reyer Zwart   basgitaar, contrabas, gitaar, mandoline, ukelele
Jeroen Kleijn   drums
Maarten Kooijman   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1996   Kees den Hoed
2000   Fred van Straten
2004   Reyer Zwart
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Alex Roeka

Zanger met doorleefde zangstem die na vele zeereizen en een rusteloos bestaan succesvol is met autobiografisch repertoire vol blues en door Hank Willams geïnspireerde country. In de pers wordt hij regelmatig de Nederlandse Bob Dylan genoemd. Met het liedje Noem Het Geen Liefde wint hij de Annie M.G.Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar 1999.

1955

Alex Roeka wordt geboren in het Brabantse Ravenstein.

1966

Op zijn negende wordt hij naar de kostschool gestuurd.

1969 - 1989

Roeka raakt in de greep van de muziek na het horen van Little Richard's Long Tall Sally. Hij ontdekt rond zijn vijftiende de poëzie van Nijhoff, Slauerhoff en Lucebert. Hij leert zichzelf gitaar spelen en treedt op met de schoolband. Na de middelbare school studeert hij psychologie in Nijmegen. Hij behaalt zijn kandidaatsexamen en gaat vervolgens in de Adriatische wateren werken op een sleepboot. Na een avontuur met een Italiaanse prostituee wordt hij van boord gezet en maakt hij een reis door Italië, Noord Afrika en Spanje. Roeka belandt in Genua en monstert aan voor twee reizen naar West Afrika. Onderweg laaft hij zich aan drank en hasj. Terug in Nederland maakt hij in Amsterdam zijn studie psychologie af. Hij is een tijdjes werkzaam als psycholoog maar kiest toch weer voor het ruime sop. Vanuit Singapore maakt hij als onbetaald matroos enkele zeereizen naar Zuidoost-Azië en Japan. Hij ontmoet een scheepskok die saxofoon speelt en speelt samen met hem in een band waarmee hij anderhalf jaar door Duitsland tourt. Na het uiteenvallen van de band keert hij terug naar Amsterdam. Hij wordt vader, schrijft twee ongepubliceerde romans en probeert van zijn drugsverslaving af te komen. Hij neemt de gitaar ter hand en schrijft zijn eerste Nederlandstalige lied Late Ochtend, het begin van een autobiografische cyclus die al snel bestaat uit meer dan honderd liederen.

1990 - 1995

Spelend op diverse, vaak kleine podia krijgt zijn eerste theaterprogramma Zee Van Onrust vorm.

1996 - 1998

Zee Van Onrust verschijnt op cd en krijgt lovende kritieken. Roeka voelt zich aangemoedigd en werkt hard aan nieuw materiaal.

1999

Ook de tweede cd Wildernis wordt goed ontvangen. De Volkskrant noemt de plaat 'een grote sprong voorwaarts'.

2000

Alex Roeka ontvangt voor Noem Het Geen Liefde de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar 1999.

2002

Tijdens het derde theaterprogramma Wolfshonger, dat in oktober in première gaat, wordt de zanger begeleid door het trio Jaco Benckhuijsen (piano, orgel, percussie, zang), Peter van Os (accordeon, percussie, zang) en Reyer Zwart (contrabas, elektrische bas, mandoline, zang en ook actief in de band Zap). Vol ironie en met een tragikomische houding bezingt Roeka opnieuw hoofdstukken uit zijn roerige leven.

2004

Schemerdrift is de titel van het vierde album dat in juni verschijnt. De plaat wordt omschreven als een nieuw hoofdstuk uit het levensverhaal van de zanger. Arrangementen en productie zijn in handen van Jaco Benckhuijsen.

2005

Alex Roeka Met zijn vierde theaterprogramma Schemerdrift gaat de zanger samen met zijn vaste begeleiders langs de theaters. Roeka behandelt vertrouwde thema's als onrust, nacht, jeugd en liefde en toont daarnaast ook zijn maatschappelijk engagement ten aanzien van immigratie en het hedendaagse stadsleven. De Dijk zet een versie van Roeka's nummer Neem Dit Kleine Hart Van Mij op hun cd Later Is Nu. Samen met producer Jaco Benckhuijsen werkt de zanger aan het album Hadeskade.

De Dijk

2006

Alex Roeka De opnamen van Hadeskade vinden plaats in februari, maart en april in Studio Groenland te Bussum, Studio De Bosjes te Utrecht en E-Sound te Weesp. Naast vaste bandleden Jaco Benckhuijsen, Peter van Os en Reyer Zwart doet een keur aan gastmuzikanten mee op de plaat, waaronder gitarist Leendert Haaksma. Michel van Schie verzorgt de mastering. De zanger treedt in augustus met zijn band twee keer op tijdens De Parade in Amsterdam.

Leendert Haaksma Michel van Schie Reyer Zwart

2007

De bundel Mannenwoestijn (Nijgh & Van Ditmar) bevat de verzamelde liedteksten van alle tot nu toe verschenen albums van Alex Roeka. Het boek bevat tevens de gelijknamige cd met daarop twaalf niet eerder verschenen liedjes geproduceerd door Jaco Benckhuijsen. De zanger verhuist van Amsterdam naar zijn grote liefde in Antwerpen.

2008

Het album Beet Van Liefde is de weerslag van de hevige verliefdheid waar Roeka in januari 2007 door werd overmand. De liedjes op de cd gaan over verlangen, levenslust en overgave, maar ook over onmacht, twijfel en pijn. De arrangementen en productie zijn in handen van Jaco Benckhuijsen. Het gelijknamige theaterprogramma gaat op 12 oktober in première in De Kleine Komedie.

2009

Bij de uitreiking van de Edisons, op 22 maart in het Beurs-WTC-gebouw in Rotterdam, wint Alex Roeka een Edison Pop Award in de categorie Kleinkunst.

2010

Alex Roeka's theatertournee Zachtaardig Vergooid gaat op 11 oktober in première in De Kleine Komedie te Amsterdam. De Belgische première vindt plaats op 22 oktober in de Ancienne Belgique te Brussel. Volgens het persbericht is de voorstelling 'een verhaal van liefde en onrust, levenslust en verlangen, waarbij op de achtergrond de tijdgeest meeraast en het verleden krast'. Het gelijknamige album komt uit bij Excelsior Recordings.

2012

Alex Roeka in 2012 Op 14 september verschijnt het album Gegroefd, opgenomen met producer Frans Hagenaars en muzikanten Diets Dijkstra (bas), Maarten Kooijman (gitaar), Jeroen Kleijn (drums) en Matthijs van Duijvenbode (toetsen). Met Arjen de Bock in plaats Van Duijvenbode gaat Roeka met band op theatertournee, te beginnen op 5 november in De Kleine Komedie te Amsterdam.

2013

Tijdens Edison POP 2013, op 11 februari in de Amsterdamse Heineken Music Hall, wint Alex Roeka voor de tweede keer in de categorie Kleinkunst/Theater.

Discografie Alex Roeka

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Alex Roeka

Audio/Video Alex Roeka

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer