Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALEX VAN AMERONGEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1920 - 1985

Genre

hedendaags

Biografie Alex van Amerongen

Alex van Amerongen werd geboren op 5 mei 1920 in Rotterdam waar hij overleed op 2 december 1985. Opleiding In 1937 begon hij zijn pianostudie bij Marinus Flipse en studeerde vervolgens van 1943 tot 1950 bij Léon Orthel in Den Haag. Activiteiten In 1945 werd Van Amerongen muziekcriticus bij Het Vrije Volk, in ...
Volledige biografie...

Biografie Alex van Amerongen

1920 - 1985

Alex van Amerongen werd geboren op 5 mei 1920 in Rotterdam waar hij overleed op 2 december 1985.


Opleiding

In 1937 begon hij zijn pianostudie bij Marinus Flipse en studeerde vervolgens van 1943 tot 1950 bij Léon Orthel in Den Haag.


Activiteiten

In 1945 werd Van Amerongen muziekcriticus bij Het Vrije Volk, in 1956 muziekredacteur bij de NRC en in 1971 muziekmedewerker Rotterdam bij NRC-Handelsblad. Daarnaast gaf hij talrijke pianorecitals voor de radio in binnen- en buitenland en speelde als solist bij o.a. het Rotterdams Philharmonisch, het Residentie Orkest en de omroeporkesten onder dirigenten als Eduard Flipse, Paul Hupperts en Jean Fournet. Hij maakte concertreizen naar het Verre Oosten en hij was jurylid bij pianoconcoursen in Genève en Barcelona. Tevens was hij oprichter van het Collegium Musicum Roterodamum.

Composities
Als componist was Alex van Amerongen niet echt bekend maar zijn werken zijn wel allemaal uitgevoerd. Hij schreef o.a. Prélude et méditation voor cello en orgel (1941), Aria voor trompet en orgel (1951), Kwartet voor koperblazers (1959), Ariëtta antica voor altviool en piano (1959), Sonata da chiesa I en II voor koperkwartet en orgel en in opdracht van de Rotterdamse Kunststichting de Triptiek voor moderne beiaard (1974).

Eduard Flipse

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Alex van Amerongen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer