Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALI B

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Persfoto (Bron: website AVROTROS)

Periode

16-10-1981 - heden

Genre

Nederhop, Nederlandstalig, rap

Online

Officiële website

Ali B

Ali B uit Almere is een rapper van Marokkaanse afkomst die met een combinatie van stand-up comedy en Nederlandstalige hiphop niet alleen in de smaak valt bij het jonge publiek, maar ook een graag geziene gast is in serieuze discussieprogramma's op radio en televisie.
Volledige biografie...

Instrumenten

rap

Genoemd in de biografie van

1985   Sjaak
1999   Yes-R
2001   Leoni Jansen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ali B

Ali B uit Almere is een rapper van Marokkaanse afkomst die met een combinatie van stand-up comedy en Nederlandstalige hiphop niet alleen in de smaak valt bij het jonge publiek, maar ook een graag geziene gast is in serieuze discussieprogramma's op radio en televisie.

1981 - 2001

Ali Bouali wordt op16 oktober 1981 geboren in Zaanstad. Het gezin Bouali verhuist twee jaar later naar de Amsterdamse Pijp en vervolgens naar de Indische buurt waar Ali dankzij het nummer Moordenaar van Osdorp Posse geïnteresseerd raakt in Nederlandstalige hiphop. Zijn eigen raps worden enthousiast door zijn vrienden ontvangen. Als Ali veertien is verhuist hij met zijn moeder en zijn broer naar Almere. Hij behaalt zijn diploma bij de opleiding Brood-En-Banket, maar dat vak is niet aan hem besteed. Na een gokverslaving en een reeks van baantjes brengt hij discipline in zijn leven, zweert hij sigaretten en drank af en werkt hij serieus aan een muzikale carrière. In zijn nieuwe woonplaats geeft de rapper zijn eerste optreden. Hij wint in het seizoen 2000-2001 de Poetry Slam.

Osdorp Posse

2002

Gekleed in trainingspak en een baseballpet schuin op zijn hoofd staat Ali B in de finale van de Amsterdamse talentenjacht Wanted en doet hij ook mee aan de finale hiphop/r&b van de Grote Prijs van Nederland 2002. Hij moet zijn meerdere erkennen in zangeres en goede vriendin Corey.

2003

Zijn deelname aan de Grote Prijs blijft echter niet onopgemerkt en twee maanden na de finale krijgt hij een contract bij Warner Music. De opbrengsten van zijn eerste single Waar Gaat Dit Heen?, die hij samen met zangeres Karima (ex-Dignity) opneemt, gaan naar Amnesty International. Het nummer is een hit op clipzender The Box waar het op de tweede plaats van de clipcharts binnenkomt. Ali B treedt meerdere malen per week op. Naast reguliere optredens is hij te zien als gast tijdens het concert van RZA (Wu-Tang Clan) in de Melkweg, Artiesten tegen de Oorlog in Irak op het Museumplein, Maghreb in Mokum in het Vondelpark, de Uitmarkt, Made in Holland in Carré, Friends for Warchild in Ahoy', Festival Opkomst in de Jaarbeurs Utrecht en 2 Meter Sessies voor de Tweede Kamer in Den Haag. Door zijn scherpe tong en charismatische uitstraling wordt hij met grote regelmaat uitgenodigd in discussieprogramma's om zijn visie als allochtone jongere op diverse actuele maatschappelijke problemen te geven. Hij is ondermeer te gast in B&W en Het Lagerhuis (Vara), het NOS Journaal, Netwerk en het Alcohol Debat (op de Amsterdamse zender AT5). Hij is vaste rapper en columnist bij een jongerenprogramma bij de Nederlandse Moslim Omroep. Ook de dagbladen besteden regelmatig aandacht aan hem. Zo houdt hij in november een dagboek bij voor het NRC Handelsblad.

Dignity Karima

2004

Ali B treedt ondermeer op tijdens de Nacht van de Poëzie in Vredenbrug en tijdens de uitreiking van de Literatuurprijs El Hijra in het Tropenmuseum te Amsterdam. Zijn derde single Geweigerd.nl is een parodie op het deurbeleid van discotheken waar regelmatig jongeren van Marokkaanse afkomst de toegang geweigerd wordt. De titel verwijst naar een website die is opgezet om de toegang voor allochtonen in het uitgaansleven te verbeteren. Het nummer is te vinden op het album Ali B Vertelt Het Leven Van De Straat waarop gastbijdragen staan van o.a. Brainpower, Karima, Cilvaringz, Casablanca Connect, MC Sranang en zijn neef Yes-R. In april neemt Ali B samen met Casablanca Connect, zangeres Ninthe en acteurs uit de populaire Nederlandse speelfilm Shouf Shouf Habibi onder de naam Marocstars het nummer Life op dat wordt opgedragen aan de slachtoffers van de aardbeving in Al Hoceima te Marokko. In mei vertrekt de rapper een week naar Tanzania voor het B-Connected festival. Hij geeft daar ook workshops aan straatjongeren. De rapper levert een bijdrage op de single 't Voelt Als, uitgebracht door de VPRO naar aanleiding van het twintigjarig jubileum van Villa Achterwerk. Vanaf september gaat Ali B de Nederlandse theaters in met een show die naar zijn debuutalbum is vernoemd. Tijdens zijn concerten in de Kuip in juni doet Marco Borsato ondermeer een duet met Ali B. De single Wat Zou Je Doen samen met Marco Borsato komt in september direct binnen op de eerste plaats van de hitparade. De single Ik Ben Je Zat is een duet met zanger Brace. Ali B is vanaf december de nieuwe ambassadeur voor de Stichting Bomen Over Leven. De rapper krijgt een wassen beeld bij Madame Tussaud. Luisteraars van het radioprogramma MegaTop 100 kunnen eind december via internet stemmen op hun favoriete artiesten. Na het tellen van de stemmen komt Ali B uit de bus als winnaar van de Megaward 2004.

Brace Brainpower Marco Borsato Yes-R

2005

Ali B levert een bijdrage aan Als Je Iets Kan Doen, een benefiet-single voor de slachtoffers van de zeebeving in Zuidoost-Azië. Tijdens het jaarlijkse Noorderslagfestival in de Oosterpoort te Groningen wint Ali B. de Popprijs 2004. De jury stelt 'gewoon niet om hem heen te kunnen' en vermeldt verder als bijzonderheid dat Ali B bewijst dat 'je geen platenmaatschappij nodig hebt om succesvol te zijn'. De rapper krijgt dit jaar ook de Zilveren Harp 2004 uitgereikt. De single Leipe Mocro Flavour bevat gastbijdragen van Yes-R en Brace. Voor Plan Nederland maakt Ali B de zevendelige televisieserie Rap Around The World waarbij hij verschillende ontwikkelingslanden bezoekt om te laten zien hoe jongeren daar overleven. De stem van Ali B is te horen in de Nederlandse versie van de animatiefilm Robots (première 24 maart). De rapper wint in april een TMF Award in de categorie Beste Nieuwe Artiest Nationaal. Op 5 mei vliegt Ali B als ambassadeur van de vrijheid per helicopter langs verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland. De single Leipe Mocro Flavour behaalt de tweede plaats in de Top 40. Ali B. wordt toegevoegd aan het programma van Parkpop in Den Haag op 26 juni. Samen met zijn neef Yes-R start de rapper op 23 juli zijn eigen radioprogramma op Juize.FM. In september winnen Ali B en Brace twee Dutch Mobo Awards. De rapper en zanger krijgen de prijzen voor beste clip (Hartendief) en beste nationale single (Leipe Mocro Flavour). MOBO (Music of Black Origin) is van oorsprong een Engelse prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste urban artiesten in binnen- en buitenland.

2006

De Amerikaanse rapper Akon neemt samen met Ali B en Yes-R de single Ghetto op. Het origineel is afkomstig van Akons album Trouble. Op de nieuwe versie, exclusief voor de Nederlandse markt, nemen Ali B en Yes-R een Nederlandstalig couplet voor hun rekening. Het filiaal Bos en Lommer van de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Bos en Lommerplein heeft een naar de rapper vernoemde Ali B. Zaal, een vergader- en cursusruimte voor 25 tot 30 personen. De single Rampeneren is een samenwerking met Yes-R en Partysquad. Wij Houden Van Oranje, de voetbalhit van André Hazes uit 1988, wordt in een nieuwe versie uitgebracht met coupletten gerapt door Ali B. Het eerste exemplaar van de single wordt in het Olympisch Stadion te Amsterdam aan de rapper overhandigd door Johan Cruijff. Ali B wordt op 9 juni geridderd tot Baron van Ooit en krijgt zijn eigen zetel aan de laan in het pretpark het Land van Ooit. Op de single Zomervibe laat Ali B in het refrein voor het eerst zijn zangtalenten horen. De Spaanstalige achtergrondvocalen zijn van zangeres Yolanthe van Kasbergen, winnares van de FHM Meest Sexy Vrouw 2006 verkiezing. Zomervibe wordt in juli uitgebracht als legale download. Het album Petje Af (oktober) verwijst onder meer naar het nieuwe imago van Ali B die veelvuldig te zien is zonder omgekeerde pet. Op de plaat wisselt de rapper feestelijke nummers af met serieuze tracks met een boodschap. Op de cd staan gastbijdragen van zijn neef Yes-R, Akon, Lady D, Ton Dijkman, Lieke van Lexmond, Tim, Ziggi, Gio, Re-B, Mi-jezz, Kayaman, Qbah, Brace, J-rock, Big 2 (van The Opposites) en The Partysquad. Ali B wint op 13 oktober een TMF Award in de categorie Beste Urban Act. De single Ik En Ali B van rapper Riza is een heuse ode. Ali B figureert samen met o.a. Yes-R in de bijbehorende videoclip. De Leipe Bauer Flavour, samen met collega-rapper Lange Frans en volkszanger Frans Bauer, behaalt volgens de website www.download.nl de tweede plaats in de lijst van meest gedownloade singles van 2006.

Frans Bauer Lange Frans & Baas B The Partysquad

2007

Ali B wordt genomineerd voor de E. du Perronprijs, een gezamenlijk initiatief van de Faculteit der Letteren van de Universiteit van Tilburg en de gemeente Tilburg. Met de single Dit Gaat Fout, samen met zanger Gio (Giovanni Jap-Ngie), wil Ali B de jeugd bewust maken van de klimaatverandering en wat ze daar aan kunnen doen. Hij geeft samen met Palentijnse en Israëlische rappers in april twee concerten in het Midden-Oosten. In een Palestijns vluchtelingenkamp bij Bethlehem treedt de rapper op met de Palestijnse rapgroep D.A.M. In de stad Sakhnin, gelegen in het noorden van Israël, geeft hij vervolgens een concert met D.A.M. en de Israëlische rapper Sagol59. Ali B wordt daarbij ondersteund door de Nederlandse rapper Darryl. Op 15 april krijgt Ali B een 3FM Award in de categorie beste r&b/hiphopartiest. De single Je Weet Zelluf bevat een gastbijdrage van The Opposites. Het Petje Af-concert op 15 juni in Tilburg staat in het teken van de Plan Nederland-campagne 'Stop geweld tegen kinderen wereldwijd'. Concertsamensteller Ali B wordt die dag op het podium terzijde gestaan door o.a. Yes-R, The Partysquad, The Opposites, Ziggi, Gio, Darryl en Karima. Ali B is op 7 juli een van de optredende artiesten tijdens Live Earth in het Westerpark te Amsterdam waarbij aandacht gevraagd wordt voor het klimaatprobleem. Het festival wordt live uitgezonden door Nederland 3 en 3FM. De rapper maakt op 3 oktober deel uit van het Friends For War Child Concert in Ahoy'. Op Ali B's single Groupie Love (oktober) staan bijdragen van Yes-R, Gio, Darryl en DJ Switch. De bijbehorende videoclip is opgenomen in de circustent van Afrika! Afrika!

2008

Onder de titel Ali B In Da House doet de rapper in het voorjaar optredens bij fans thuis. Vanaf 18 april presenteert Ali B vanuit een tot huiskamer omgebouwde studio het NPS-programma De Flat. Hierbij ontvangt hij bekende en onbekende Nederlanders waarmee hij de actualiteit van de week bespreekt.

2009

Vanaf 17 januari trekt het orkest Holland Symfonia onder leiding van dirigent Jurjen Hempel door het land met een symfonische familieshow waarbij Ali B optreedt als rapper en presentator in de rol van de onderzoekende en rebellerende Alibaba. Ali B is ambassadeur van Via Del Mondo. Voor dit kinderevenement van de multiculturele organisatie Mundial is hij van 31 maart tot en met 6 april in Colombia voor een uitwisselingsprogramma. Hij maakt er kennis met de Colombiaanse kindergroep Funarcul en bezoekt projecten van de kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland. Studenten van Fontys Hogeschool Journalistiek te Tilburg maken filmbeelden van de reis en verwerken die in de videoclip bij het nummer Colombia (featuring Brownie Dutch). In de zomer bereidt Ali B zijn volgende theatertournee voor waarmee hij vanaf oktober door het land gaat. In dezelfde periode werkt hij in de vernieuwde SPEC studio aan nieuw songmateriaal met producer Brownie Dutch. Een van de eerste opnameresultaten is het nummer Met Me Rollen. In de theatervoorstelling Wie Ali Zegt Moet B Zeggen vertelt Ali B vanaf 10 oktober over zijn succesverhaal en verbindt hij rapper Tupac Shakur met componist Johann Sebastian Bach, The Godfather met spiritueel schrijver Deepak Chopra en het Marokkaanse Rifgebergte met Monte Carlo. Samen met Paulien Mol vormt Ali B het vaste panel van het NCRV-programma Zo Vader Zo Puberzoon dat vanaf 21 december te zien is op Nederland 1.

2011

In zijn televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren gaat de rapper elke aflevering met een collega-rapper op bezoek bij een artiest van de vorige generatie. De ontmoetingen, met onder anderen Lenny Kuhr, Ben Cramer, Willeke Alberti. Stef Bos en Bonnie St. Claire, leiden tot nieuwe versies van Nederpopklassiekers en positieve recensies in de pers. Uit de ontmoeting met Dennie Christian komt zowel de remix voort van Christians Rosamunde (hertiteld als Rosamunde 2011) als de schlagerversie die Christian maakt van de hit Uit Elkaar van Yes-R. In mei krijgt Ali B Op Volle Toeren een eervolle vermelding tijdens de uitreiking van de Nipkowschijf. Het programma wint deze aanmoedigingsprijs vanwege de originaliteit en de ontroeringsfactor. De rapper werkt aan een tweede reeks. Vanaf september start de tournee van de interactieve show Ali B Geeft Antwoord, waarbij hij op ludieke wijze antwoord geeft op vragen uit de zaal. Ali B levert zijn stem aan de rol van de IJsfakir in Sprookjesboom De Film, de eerste bioscoopfilm van pretpark De Efteling die in januari 2012 draait in de Nederlandse bioscopen.

Ben Cramer Bonnie St. Claire Dennie Christian Lenny Kuhr Stef Bos Willeke Alberti

2012

De tweede serie Ali B Op Volle Toeren leidt op 13 maart tot het Concert Zonder Naam in een uitverkocht Paradiso. Een registratie van die avond wordt in delen uitgezonden op Nederland 3. Voor het nummer Nooit Meer Alleen (met Brace) maakt hij een videoclip met hulp van filmpjes die zijn fans kunnen versturen naar een speciaal voor dit project opgezette website. De clip gaat in première tijdens de optredens van Ali B op de bevrijdingsfestivals in Den Haag, Utrecht en Almere. Op 30 september wordt in De Kleine Komedie in Amsterdam de Poelifinario 2012 uitgereikt, de cabaretprijs van theatervereniging VSCD. Ali B wint die avond de talentprijs Neerlands Hoop voor zijn programma Ali B Geeft Antwoord. De jury noemt hem ‘charmant, onbevangen, open en ad rem’ en schrijft dat Ali B er ‘een feestje van maakt voor familie en vrienden, waarbij hij luchtige verhalen afwisselt met diep ontroerende ontboezemingen over zijn gokverslaving en de liefdevolle verhouding met zijn moeder’.

2013

Ali B levert samen met Baggi Begovic een bijdrage op de single Muziek van Marco Borsato die in oktober verschijnt. Naast het derde seizoen van Ali B Op Volle Toeren is hij voor het eerst te zien als coach in The Voice Of Holland van RTL4.

Marco Borsato

2016

De agenda van Ali B is overvol. Naast zijn succesvolle theaterprogramma en televisieoptredens begeleidt hij ook nog nieuw talent met zijn bedrijf Spec Entertainment. Maar na tien jaar is er ook eindelijk een nieuw album. Op het album 'Een klein beetje geluk' werkt hij samen met een nieuwe generatie hiphopartiesten. Ook het nummer over zijn twee kinderen ('Terwijl jullie nog bij me zijn') staat op de plaat. Aan tafel bij 'De wereld draait door' in 2015 brengt hij dit persoonlijke lied en kan hij zijn tranen niet bedwingen. De single 'Let's go' (met Brace en Kenny B) wordt een grote hit.

Brace Kenny B

Discografie Ali B

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ali B

Audio/Video Ali B

Video Ali B

Artiesten Voor Azië-Giro ...
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen
Ali B ft Sjaak - Niks te ...
Ali B ft Sjaak - Niks te maken
Ali B - Leipe mocro flavour
Ali B - Leipe mocro flavour
Ali B - Ik ben je zat
Ali B - Ik ben je zat
Ali B - Leven van de straat
Ali B - Leven van de straat
Ali B - Met me rollen
Ali B - Met me rollen
Ali B feat. Brace - Summe...
Ali B feat. Brace - Summertime
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ali B - Met me rollen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer