Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALLARD BLOM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1975 - heden

Genre

musical, tekstdichters, tekstschrijver

Allard Blom

Allard Blom is een productief en succesvol vertaler en bewerker van musicals. Vanaf 1998 verzorgt hij vertalingen van o.a. Brel Blues, Piaf, Marlene Dietrich, Dracula, Wat Zien Ik?!, en Fame. Blom is tevens medeoprichter van de theatergroep Scala. Voor de Academie voor Musicaltheater van Frank Sanders in Amsterdam schrijft hij ...
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

2007   Ad van Dijk

Biografie Allard Blom

Allard Blom is een productief en succesvol vertaler en bewerker van musicals. Vanaf 1998 verzorgt hij vertalingen van o.a. Brel Blues, Piaf, Marlene Dietrich, Dracula, Wat Zien Ik?!, en Fame. Blom is tevens medeoprichter van de theatergroep Scala. Voor de Academie voor Musicaltheater van Frank Sanders in Amsterdam schrijft hij afstudeervoorstellingen.

1997 - 1998

Allard Blom (Apeldoorn, 3 juli 1975) studeert aan de faculteit Theaterwetenschap van de Universiteit van Amsterdam en schrijft een scriptie over dramaturgie in de musical. Brel Blues is in 1998 is zijn eerste professionele vertaling. Zijn Nederlandstalige teksten op het repertoire van de Belgische chansonnier Jacques Brel worden niet door alle critici gewaardeerd, maar enkele van zijn vertalingen verschijnen later wel bij Nijgh & Van Ditmar in de Brelbundel Laat Me Niet Alleen (2004).

1999 - 2007

Na Brel Blues volgen vertalingen voor Nederlandse en Belgische musicalproducties, o.a. Piaf (1999), Company (1999/2000), Follies (2000/2001), Je Bent Goud Waard, Charlie Brown (met Scala in 2001), A Little Night Music (2001/2002), Let's Do It: 3 Stuivers Musicalsuite, She Loves Me (2002-2003), Marlene Dietrich (2002), Merrily We Roll Along, Nonsens Lieve Heren (2003/2004), Dracula (2005/2006), The Last Five Years (2007), Honk, Grease en Wat Zien Ik?! (2006/2007). Zijn werk aan A Little Night Music wordt in 2002 genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vertaling. In 2004 neemt Blom een Vlaamse Musicalprijs in ontvangst in de categorie Beste Song voor het lied Er Bestaat Geen Dag in Merrily We Roll Along. Hij vervaardigt scripts en eigen teksten voor Een Perfecte God, Het Sleutelkruid, Les Liaisons Dangereuses en Shallow Grave. Naast musicals vertaalt en bewerkt Allard Blom toneelstukken, waaronder Verre Vrienden, Op Blote Voeten In Het Park en Blauw/Oranje. Als tekstschrijver hij ook betrokken bij enkele programma's van cabaretgroep Purper en de groep Big, Black & Beautiful.

Big, Black & Beautiful

2008

Op 20 januari gaat in de Schouwburg Tilburg de musical Fame in première met een vertaling van Allard Blom. Hij schrijft eigen teksten voor Narnia De Musical, gebaseerd op het werk van de Britse auteur C.S. Lewis. In het seizoen 2008/2009 gaan maar liefst zeven musicals in première waar Blom als vertaler aan heeft meegewerkt, waaronder Footloose, Fame, Op Hoop Van Zegen en de musical Daens, naar het leven van de geëngageerde priester Pieter Daens uit het Belgische Aalst, die vanaf oktober is te zien in het vroegere postsorteercentrum X in Berchem, gelegen aan de Antwerpse Ring.

2009

Tijdens de uitreiking van John Kraaijkamp Musical Awards 2009, op 8 juni tijdens een live op televisie uitgezonden gala in Hilversum, wint Allard Blom in de categorie Beste Liedteksten voor de musical Op Hoop Van Zegen.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Allard Blom

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer