Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALLEZ MAMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Allez Mama

Periode

1993 - heden

Genre

cajun, Nederlandstalig, zydeco

Online

Officiële website

Allez Mama

Allez Mama is een Nederlandstalige cajun- en zydeco-band uit Utrecht rondom zanger, trekzakspeler en accordeonist Lenny Laroux. De band brengt vijf albums uit en speelt in Nederland en België in muziekcafés, kleine zalen en feesttenten en grote festivals zoals Oerol (Terschelling), ZydecoZity (Raamsdonksveer), Zydeco At Sea (Ameland), Jazz Breda (Breda) ...
Volledige biografie...

Bezetting

Lenny Laroux   accordeon, trekzak, zang
Baaf Stavenuiter   drums
Ad van Emmerik   mandoline, mondharmonica, wasbord
Peter de Frankrijker   gitaar, zang
Erik van Es   basgitaar

Overige muzikanten

Derk Korpershoek   basgitaar, zang
Dikki van der Woerdt   gitaar, zang
Arnoud Faber   basgitaar
Jasper de Beer   basgitaar, zang
Dennie van Belzen   gitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Allez Mama

Allez Mama is een Nederlandstalige cajun- en zydeco-band uit Utrecht rondom zanger, trekzakspeler en accordeonist Lenny Laroux. De band brengt vijf albums uit en speelt in Nederland en België in muziekcafés, kleine zalen en feesttenten en grote festivals zoals Oerol (Terschelling), ZydecoZity (Raamsdonksveer), Zydeco At Sea (Ameland), Jazz Breda (Breda) en de Uitmarkt in Amsterdam. De muziek is geïnspireerd door onder meer Chubby Carrier en Beau Jocque en bevat gaandeweg ook invloeden uit de blues, soul, rock, funk, Keltische muziek en Afropop. Naast Laroux is drummer M. 'Baaf' Stavenuiter (o.a. The Bob Color) vanaf de oprichting de enige constante in een telkens wisselende bezetting.

1993 - 1997

Lenny Laroux (echte naam bij de redactie bekend) uit De Neus richt Allez Mama op. Vanaf 1994 is de band live te zien en worden de eerste demo-opnamen gemaakt in Bunt's Studio te Utrecht. Het debuutalbum Hunkeren wordt in de periode augustus/oktober 1994 opgenomen in de Fendal Sound Studio's in Loenen aan de Vecht met Hans van Vondelen als co-producer en co-arrangeur. Hunkeren verschijnt in 1995 bij het label Koch International. Fred Flos speelt alle baspartijen in, maar verlaat niet lang daarna de band. Hij wordt opgevolgd door Jasper de Beer. Op de cd staat onder meer de Tex Mex-polka Je Liegt Dat Je Barst waarmee de tipparade van de Top 40 wordt gehaald. De single levert Allez Mama veel radio- en televisieoptredens op, onder anderen bij Veronica, RTL4, SBS6 en The Box. Allez Mama wordt uitgenodigd op grote festivals zoals bevrijdingsfestivals in Nederland en Folk Dranouter en Sfinx in België. De band speelt veel eigen nummers, afgewisseld met traditionals. Een jaar na het debuut verschijnt het meer ingetogen tweede album Zi Zo Zydeco. Saxofonist Frank Savoy uit Louisiana levert gastbijdragen, onder meer in het nummer Zoeken Naar Zydeco, een cover van That Was Your Mother van Paul Simon. Savoy tourt in het seizoen 1995-1996 mee met Allez Mama. In deze periode valt het gitaarspel op van de Amsterdammer Dikkie van der Woerdt. Hij voegt invloeden uit de blues en Afrikaanse muziek toe aan de cajun en zydeco, zoals te horen op de toepasselijk getitelde single Wereldbeat Zydeco. Tussen februari en september 1997 neemt de band een volgend album op in de Telstar Studio's te Weert.

1998 - 2000

Het derde album is de conceptplaat Indiaan In De Stad (1998), die uitkomt bij het label Sky en indrukken bevat van Laroux' bezoek aan Louisiana. Allez Mama doet in november '98 vier cd-presentaties: in Utrecht (Stairway To Heaven), Aalten, Raamsdonksveer en Amsterdam (Maloe Melo). Voor de single Doetsenut wordt in 1999 een videoclip gemaakt door Huub Kop. Het contact met Sky wordt door de band niet als een succes ervaren. 'De commerciële doelstellingen van al die betweters is verleden tijd,' vertelt Laroux later in muziekblad New Folk Sounds van augustus/september 2001 naar aanleiding van het volgende, bij het kleine Silvox uitgebrachte album.

2001 - 2007

De Dubbele Ki(c)k (2001) is het laatste studioalbum van Allez Mama, opgenomen tussen november 2000 en februari 2001 in de Silvox Studio te Silvolde bij Caspar Falke. Bassist Arnoud Faber heeft dan al plaatsgemaakt voor Derk Korpershoek. De cd is vernoemd naar de zydeco-term Double Clutchin' Zydeco, wat staat voor een ruigere, meer rockgeoriënteerde muziekstijl, beïnvloed door de accordeonist Chris Ardoin. De invloeden van rock en blues worden versterkt door Ad van Emmerik die als gast op op De Dubbele Ki(c)k onder meer op mondharmonica is te horen en zich in 2005 bij de band voegt. 'Allez Mama bewijst op hun vierde plaat dat ze het leuk & gezellig stadium allang ontstegen zijn (…) zonder dat het ook maar een moment gekunsteld klinkt,' schrijft muziekblad Oor. De promotietournee gaat langs het Nederlandse clubcircuit en de regionale televisiezenders. Allez Mama is ook landelijk op televisie te zien in het NPS-programma Raymann Is Laat van de Nederlands/Surinaamse cabaretier Jörgen Raymann. In 2004 verschijnt Liever Een Pallieter, het eerste soloalbum van Lenny Laroux waar hij op begeleid wordt door De Meute, een band van 27 muzikanten met ook leden van Allez Mama. De titel is gebaseerd op het boek Pallieter uit 1916 van de Belgische schrijver Felix Timmermans en gaat over een man die lak heeft aan conventies en er voor kiest om de wijde wereld in te trekken. Het album is het startsignaal voor een theaterproductie die op 5 juni in première gaat in het Beauforthuis te Austerlitz. Op 23 december 2007 neemt Allez Mama tijdelijk afscheid van het publiek met een voorlopig laatste optreden in de Swamp Studio te Raamsdonk. Een registratie van dit optreden verschijnt op de cd Route Barrée (2008). Drummer Stavenuiter gaat verder met de band Kelp. Laroux treedt samen met Janos Koolen (gitaar, mandoline, banjo) en Wouter Kuyper (doedelzak, fluit, trekzak) op met de semi-akoestische versie van Liever Een Pallieter. Derk Korpershoek maakt deel uit van The Juke Joints.

Laroux The Juke Joints

2010

Multi-instrumentalist Ad van Emmerik brengt met zijn eigen band ZydeGoNutz het debuutalbum Havin' A Good Time uit.

ZydeGoNutz

2013

Na vijf jaar afwezigheid treedt Allez Mama vanaf mei weer regelmatig op. Erik van Es heeft de plaats overgenomen van bassist Derk Korpershoek. Na een aantal try-outs, onder meer op het Yorkshire Cajun & Zydeco Festival in Engeland en in Utrecht en Breda, rondt de band in de Silvox Studio in Bontebrug de opnames af van het album Lagniappe. De titel is een term uit New Orleans en betekent ‘a little bit extra’. De cd wordt gepresenteerd tijdens het Internationale Cajun & Zydecofestival in Raamsdonksveer op 5 mei.

Discografie Allez Mama

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Allez Mama

Audio/Video Allez Mama

Video Allez Mama

Allez Mama - Je liegt dat...
Allez Mama - Je liegt dat je barst  (1995)
ALLEZ MAMA - Hartenbreker...
ALLEZ MAMA - Hartenbreker (2013)
Allez Mama - Raymann is l...
Allez Mama - Raymann is laat 2001 - Wereldbeat zydeco
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
ALLEZ MAMA - Hartenbreker (2013)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer