Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALLIED FORCES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Forces Strike Back

Periode

1982 - 1991

Genre

metal, pop/rock

Allied Forces

Allied Forces is een metalband uit Den Bosch. Hun debuutalbum The Day After wordt geproduceerd door Dick Kemper (Vandenberg). De muziek heeft raakvlakken met bands als Whitesnake en Mötley Crüe.
Volledige biografie...

Bezetting

Ron Geurden   zang
Marc Geurden   gitaar
Harold Cucken   gitaar
Steven Hogenbosch   basgitaar
Peter van der Sluys   drums

Overige muzikanten

Roeland Heesbeen   gitaar
Giovanni Pileri   toetsinstrumenten
Chris Allister   toetsinstrumenten
Ferry Schmutzer   basgitaar
John Reuser   basgitaar

Biografie Allied Forces

Allied Forces is een metalband uit Den Bosch. Hun debuutalbum The Day After wordt geproduceerd door Dick Kemper (Vandenberg). De muziek heeft raakvlakken met bands als Whitesnake en Mötley Crüe.

1982 - 1983

De Brabantse metalband Allied Forces komt voort uit Orpheus en bestaat na de oprichting in 1982 naast gitarist Marc Gershwin (Marc Geurden), leadgitarist Roeland Heesbeen en bassist John Reuser uit drummer Peter van der Sluys en zanger Ronny Gershwin (Ron Geurden). De demo Catch The Demo(n), in 1983 opgenomen in de TTG Studio, levert een optreden op als voorprogramma van de Canadese band Anvil. In hetzelfde jaar gaat Allied Forces opnieuw de TTG Studio in voor een demo, ditmaal geproduceerd door Shmoulik Avigal, de zanger van Picture, Horizon en The Rods. De demo komt via het metalblad Aardschok en Roadrunner Records terecht bij producers Alfred Lagarde en Michiel Hoogenboezem. Zij nemen in de Soundpush Studios de nummers Attack, Wolfman en Faster Than Your Neck op.

Alfred Lagarde Horizon Michiel Hoogenboezem Picture

1984 - 1986

Attack en Faster Than Your Neck verschijnen op de compilatie Dutch Steel. Het levert Allied Forces goede recensie op, onder meer in het Duitse blad Metal Hammer. De Japanse groep Loudness vraagt Allied Forces voor hun voorprogramma tijdens een optreden in Amsterdam. John Reuser verlaat de groep en wordt vervangen door Steven Highwood (Steven Hogenbosch). Tijdens de opnamen van de volgende demo verlaat in 1985 ook gitarist Roeland Heesbeen de band. In zijn plaats speelt gitarist Leo van Breemen (Vengeance) de solopartijen in. De dubbele gitaarsolo's, het handelsmerk van de band, blijven zo onderdeel van het totaalgeluid. Van Breemen is tevens verantwoordelijk voor de productie. Met de demo Too Hot To Tame op zak gaat Allied Forces op zoek naar een nieuwe gitarist die gevonden wordt in Harold Cucken. In 1985 doet de band enkele optredens in België met Trance (Duitsland) en Acid (België). Too Hot To Tame levert een contract op bij Metalloid Records van Bram Kloos. In maart en april 1986 vindenin de Silvox Studio de opnamen plaats van het debuutalbum, onder leiding van producer Dick Kemper (Vandenberg). De opnamesessies worden één keer onderbroken voor een optreden, wanneer Allied Forces het voorprogramma doet van de Noorse band TNT in Paradiso, Amsterdam.

Dick Kemper Vengeance

1987 - 1988

The Day After Door toedoen van het faillissement van Metalloid Records duurt het pas tot in 1987 voordat The Day After uitkomt. Het debuutalbum verschijnt bij het Duitse label Flametrader, onderdeel van Semaphore en gedistribueerd door Boudisque. Muziekblad Oor schrijft in februari 1988: 'The Day After zet de groep eerlijk neer en zo komen de melodieuze recht-toe-recht-aan-nummers het mooist tot hun recht. Allied Forces kiest niet voor nieuwe muzikale wegen, maar slaagt er zonder moeite in om iedere song van een pakkende, meezingbare zanglijn te voorzien en daarmee heeft de groep een vette streep voor op veel van haar collega's'. Aardschok geeft de plaat een 8. De band doet optredens in Nederland en doet daarbij ook grotere podia aan als Willem 2 in Den Bosch, Paradiso in Amsterdam en Noorderligt in Tilburg. Na een tournee in 1988 door onder meer Duitsland en België werkt Allied Forces in de Soundride Studios aan nieuw materiaal. Dankzij gastmuzikant Giovanni Pileri (Horizon, Avalon) maken de toetsenpartijen een steeds belangrijker deel uit van het bandgeluid. Band en management zijn enthousiast over de koerswijziging en ook in de muziekpers klinken positieve reacties, zoals onder meer een recensie in het Britse Meltdown Magazine bewijst.

Avalon

1989 - 1991

Met een gitarist minder, vanwege het vertrek van Harold Cucken, en een nieuwe toetsenist Chris Allister (later naar 1st Avenue, Elegy en Bert Heerink Band), tekent Allied Forces in 1989 bij Overdrive, een sublabel van Cat Music. Na opnamen van de single Steal My Heart Away met producer Ricky Ramone, besluit bassist Steven Highwood de band te verlaten. Ferry Schmutzer vervangt hem. In afwachting van de uitgave van Steal My Heart Away boekt Allied Forces de Soundride Studio voor vervolgopnamen. Cat Music heeft echter een andere koers voor ogen en wil de band een plaat laten opnemen die aansluit bij het succes van commerciële hardrockgroepen als Bon Jovi en Zinatra. De band doet een uitgebreide Nederlandse tournee, waarbij ze onder meer een show spelen met Soundgarden. In 1991 betekent het meningsverschil met Cat Music het einde van Allied Forces. Marc en Rob Gershwin gaan verder met de bands Gershwin en Bad Love. Later speelt Rob Gershwin in glamrockband The Blockbusters, hardrockband Shebang, coverband Madhouse en bluesband Duketown Dogs.

1st Avenue Bert Heerink Duketown Dogs Elegy Zinatra

1997 - 2002

In 1997 doet Allied Forces in thuisstad Den Bosch een uitverkocht reünieoptreden in W2 met bijdragen van alle voormalige bandleden. Het nummer Blood, Sweat & Tears verschijnt in 2001 op de compilatie Heavy Metal Maniacs II. Naar aanleiding van hun bijdrage doet de band een optreden tijdens het gelijknamige festival in Groningen waar ook Vortex, Martyr en Tankard op het programma staan. Naar aanleiding van het optreden biedt Steelhunter Records aan het album The Day After opnieuw uit te geven, onder de titel The Forces Strike Back, aangevuld met demonummers, een compilatietrack, de single Steal My Heart Away en de liveversie van White Spirit, opgenomen tijdens het reünieconcert in 1997. Ter promotie van de plaat door Allied Forces enkele optredens in Nederland en Duitsland. Hun laatste optreden is tijdens het Noorse Metal Heart festival in 2002.

Vortex

Discografie Allied Forces

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Allied Forces

Audio/Video Allied Forces

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer