Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALPHONSE STALLAERT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1920 - 1995

Genre

hedendaags

Biografie Alphonse Stallaert

Alphonse Stallaert werd op 1 maart 1920 te Helmond geboren. Hij overleed op 15 december 1995 in Fréjus, Frankrijk. Opleiding Hij studeerde aan het Utrechts Conservatorium compositie bij Hendrik Andriessen en directie bij Bertus van Lier. Na zijn eindexamen liep hij stage bij John Barbirolli, dirigent van het Hallé Orchestra in ...
Volledige biografie...

Biografie Alphonse Stallaert

1920 - 1995

Alphonse Stallaert werd op 1 maart 1920 te Helmond geboren. Hij overleed op 15 december 1995 in Fréjus, Frankrijk.


Opleiding

Hij studeerde aan het Utrechts Conservatorium compositie bij Hendrik Andriessen en directie bij Bertus van Lier. Na zijn eindexamen liep hij stage bij John Barbirolli, dirigent van het Hallé Orchestra in Manchester. In 1946 ging hij naar Parijs, waar hij nog een jaar contrapunt studeerde aan het conservatorium. Hij zette zijn studies orkestdirectie voort bij André Cluytens en compositie bij Arthur Honegger.


Activiteiten

Stallaert vormde een orkest met jonge Franse beroepsmusici, L'Orchestre à Cordes de Paris, waarmee hij enkele tournees maakte. Hij trad op als gastdirigent met Franse orkesten (o.a. Lamoureux, Pasdeloup, Orchestre du Festival de Vichy, Orchestre Symphonique de Nice) en Nederlandse orkesten (Brabants Orkest, Overijssels Filharmonisch Orkest en Nederlands Kamerorkest). Vanaf 1960 wijdde hij zich geheel aan het componeren.


Composities

Zijn compositiestijl wortelt in de klassieke traditie, met gebruikmaking van hedendaagse schrijfwijze. Uitgangspunten voor zijn werk zijn vaak literaire teksten, zoals bij zijn twee opera's Myrdhinn (1958) en Elkévir (1962). Stallaert's eerste werk, Concert voor piano en orkest, werd uitgevoerd tijdens het Festival van Besançon (1951) door het Orchestre National onder leiding van Rafaël Kubelik met Daniël Wayenberg als solist. Het Sinfonia da Requiem werd verschillende malen voor de Parijse Radio uitgevoerd. Zijn Double Concerto, voor 2 piano's en strijkorkest ging in 1963 voor de Franse tv in première. Improvisazione (1965) werd in opdracht van het Brabants Orkest geschreven. In opdracht van de Johan Wagenaarstichting schreef hij in 1968 Miroir Sonore voor groot orkest. Hij componeerde ook balletmuziek en muziek voor verschillende Franse films.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Alphonse Stallaert

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer