Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AMSTERDAM ARENA

Overzicht | Biografie | Foto's | Audio/Video

Online

website

Amsterdam ArenA

De Amsterdam Arena is is vooral bekend als het voetbalstadion van Ajax. Naast het voetbal vinden er met regelmaat grote concerten plaats, verzorgd door nationale en internationale artiesten. Jaarlijks terugkerende elementen zijn de concerten van de Toppers en de ID&T dance-events White Sensation en Black Sensation.
Volledige biografie...

Biografie Amsterdam ArenA

De Amsterdam Arena is is vooral bekend als het voetbalstadion van Ajax. Naast het voetbal vinden er met regelmaat grote concerten plaats, verzorgd door nationale en internationale artiesten. Jaarlijks terugkerende elementen zijn de concerten van de Toppers en de ID&T dance-events White Sensation en Black Sensation.

1990 - 1995

Eind jaren tachtig krijgen de plannen voor een nieuw stadion voor de Amsterdamse voetbalclub Ajax steeds meer gestalte. Er wordt gekozen voor een plek in Amsterdam-Zuidoost. In 1993 zijn de plannen eindelijk zover gevorderd dat de bouw kan beginnen. Het stadion wordt ontworpen door architect Rob Schuurman. De ArenA is het eerste stadion in Nederland dat een dak heeft dat dicht, of opengeschoven kan worden. Dit dak bestaat uit twee delen. Eén zo'n deel is 118 meter lang en 40 meter breed. Het dak kan in achttien minuten geopend of gesloten worden.

1996 - 1999

Op 14 augustus 1996 wordt het stadion officieel geopend door Koningin Beatrix. Trijntje Oosterhuis zingt een speciaal lied en mag zich zodoende de eerste Nederlandse artiest noemen die in de ArenA optreedt. In september is Tina Turner aan de beurt. Al vanaf de eerste concerten is er flinke kritiek op de ArenA. De betonkolos komt sfeerloos over, het tocht er en ook spreken sommige bezoekers van lekkage. Maar erger is de geluidskwaliteit. Hoewel de ArenA ook is ontworpen voor het hosten van megaconcerten, wil het die eerste jaren niet goed lukken om het geluid fatsoenlijk te laten klinken. Door het ophangen van doeken aan het dak wordt geprobeerd daar iets aan te veranderen. In juni 1999 zorgt Celine Dion voor een record. Bij haar concert zijn 61.083 mensen aanwezig.

2000 - 2011

Vanaf 2000 organiseert ID&T Sensation in de ArenA. De events groeien uit tot de grootste dancehappenings in het stadion. Gaandeweg weten steeds meer artiesten de weg naar de Amsterdam ArenA te vinden, ook nationale sterren. In september 2004 wordt in het stadion een afscheidsconcert voor André Hazes gehouden, enkele dagen na zijn overlijden. Zijn kist staat op de middenstip terwijl een keur aan artiesten optreden. Na een ereronde, waarbij alle aanwezigen hun tranen de vrije loop laten, wordt de kist met het stoffelijk overschot de ArenA uitgereden. In 2004 geeft René Froger, een andere Amsterdamse zanger, een concert in de ArenA. Het blijkt de opmaat voor de succesvolle De Toppers in Concert-reeks die vanaf 2005 in het stadion wordt gehouden. In 2010 wordt de miljoenste bezoeker verwelkomd bij de Toppers in de ArenA. In 2010 wordt begonnen met de uitbreiding van het stadion. Daardoor kunnen nog eens 3.500 mensen extra een plaatsje krijgen.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Amsterdam ArenA

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer