Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AMSTERDAM KLEZMER BAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1996 - heden

Genre

klezmer

Online

Officiële website

Amsterdam Klezmer Band

Van origine Amsterdamse straatband die zich van traditioneel klezmerorkest ontwikkelt tot een groep die een serieuze kruising brengt van Jiddische muziek, ska en muziek uit de Balkan. De band doet veel optredens op feesten en partijen en tourt geregeld in het buitenland.
Volledige biografie...

Bezetting

Gijs Levelt   trompet
Alec Kopyt   percussie, zang
Job Chajes   saxofoon, zang
Jasper de Beer   contrabas
Joop van der Linden   trombone
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Misha Grandell   trompet
Henk Jan van Minnen   accordeon
Don Munzer   accordeon
Bokkie Vink   drums

Genoemd in de biografie van

1966   Our Man From Odessa
1997   Rolinha Kross
2000   Bernie's Lounge
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Amsterdam Klezmer Band

Van origine Amsterdamse straatband die zich van traditioneel klezmerorkest ontwikkelt tot een groep die een serieuze kruising brengt van Jiddische muziek, ska en muziek uit de Balkan. De band doet veel optredens op feesten en partijen en tourt geregeld in het buitenland.

1996

Job Chajes (zang en saxofoon) en Don Munzer (accordeon) heffen de band De Misphoge op en gaan samen onder de naam Amsterdam Klezmer Band verder. Al snel treedt Jasper de Beer (contrabas) tot de band toe. Het drietal laat zich terzijde staan door de klezmerkenner Alec Kopyt (zang en accordeon), die als raadgever en muzikaal adviseur optreedt en de band live geregeld vergezeld. De groep brengt de cassette Mesjogge uit, die een in de huiskamer opgenomen selectie traditionele klezmerliedjes bevat, vol speelvreugde en met een groot feestelement.

1997

In februari komt Misha Grandell (trompet) bij de band. In deze uitgebreide bezetting neemt de groep de cassette Leib In De Pijp op, die muzikaal naadloos aansluit bij de vorige cassette-uitgave. De band doet een straattournee door Zwitserland en staat tevens op het Girovagando Straattheater Festival in Sardinië. In december verlaat Misha Grandell de band. Hij wordt vervangen door Gijs Levelt (trompet).

1998

Don Munzer verlaat de band. Henk Jan van Minnen (accordeon) neemt zijn plaats in. Met deze nieuwe bezetting doet de band zeer veel optredens. Op straat, op tv, op de Amsterdamse festivals De Parade en Racism Beat-It, alsmede op het Oerolfestival op Terschelling. In oktober begint de band aan de opname van wat hun eerste CD moet worden. Hiervoor nodigen zij de van Jammah Tammah bekend zijnde Janfie van Strien (klarinet) als gastmuzikant uit. Van Strien speelde al geregeld tijdens optredens met de band mee.

1999

De eerste CD, De Amsterdam Klezmer Band, komt uit. Daarop blijkt dat de band het klezmerrepertoire steeds beter in de vingers krijgt. De CD wordt voornamelijk verkocht tijdens optredens. De band doet een tournee door Slovenië en Turkije. Omdat de groepsbezetting voor het eerst stabiel is, krijgt de muziek de kans zich te ontwikkelen. Naast de traditionele klezmerliedjes brengt het viertal nu ook eigen materiaal, dat naast klezmer sterke invloeden uit de ska en de muziektradities van de Balkan kent.

2000

Een tweede CD wordt uitgebracht, Mala Loka, die in het verlengde ligt van de eerste. De band doet een tournee door Zwitserland en Italië. Alec Kopyt vergezelt de band tijdens deze tournee als percussionist. De band begint aan de voorbereidingen van een Mini-CD, werktitel: Limonchiki. Daarop zullen voor het eerst ook meer langzame, serieuze groepscomposities te horen zijn. Janfie van Strien wordt een vast bandlid. In de uitgebreide bezetting wordt getouerd door Turkije. De van Jammah Tammah bekend zijnde Joop van der Linden (trombone) treedt tot de band toe. Job Chajes dubbelt op zijn beurt in Jammah Tammah.

Jammah Tammah

2001

Kopyt (zang en percussie) wordt een vast bandlid. De groep staat driemaal op een Bevrijdingsfestival: in Utrecht, Den Bosch en Zwolle. Ze spelen eind augustus ook op het Lowlands Festival. Het album Limonchiki wordt uitgebracht door het gerenommeerde Knitting Factory Records.

2003

Bob Fosko en de Amsterdam Klezmer Band kennen elkaar van het KHL-podium aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. In februari nemen ze gezamenlijk de single Gevaarlijke Man op, een plaat die een reactie is op de dreigende oorlog in Irak. Een van de drie nummers op de single is een coverversie van De Reuzen Van De Middelmaat van Jules de Corte. Bob Fosko en de Amsterdam Klezmer Band doen vanaf maart een gezamenlijke clubtour van vijftien optredens waarbij speciaal voor de gelegenheid geschreven of bewerkte stukken gespeeld worden. Janfie van Strien en Jasper de Beer spelen ook in Bernie's Lounge, een band die rauwe souljazz speelt.

Bernie's Lounge Bob Fosko Jules de Corte

2004

De Amsterdam Klezmer Band reist in september naar New York voor een optreden op het Jewish Music & Heritage Festival.

2005

Op 5 januari presenteert de band in Paradiso het album Son (Russisch voor droom) met daarop nieuwe, zelfgeschreven balkan- en klezmernummers.

2006

In april verschijnt Amsterdam Klezmer Band Remixed, een album met zes remixen door DJ Shantel, Yuriy Ghurzy, Stefan Schmid (Zuco103) en C-Mon & Kypski aangevuld met zeven nieuwe nummers. De band doet een uitgebreide tournee door Europa met optredens Polen, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Portugal, Slowakije, Duitsland en België. De Amsterdam Klezmer Band staat ook op het Ashkenaz festival in Toronto en Lowlands in Biddinghuizen.

C-Mon & Kypski Zuco 103

2007

Van eind februari tot en met eind april doet de band enkele shows samen met het duo C-Mon & Kypski, zowel in Nederland als in Turnhout, Parijs, Keulen en Berlijn. Met zanger Alec Kopyt verzorgen leden van de band de theatershow Beyond The Songs waarin verhalen over de joden uit Odessa worden omlijst met muziek uit die streek.

2009

Op 16 januari presenteert de Amsterdam Klezmer Band in Paradiso het album Zaraza (een Slavisch woord voor besmettelijk). Het is het achtste album van de band en de eerste met uitsluitend eigen nummers. Naast het Nederlandstalige Op Een Goppe bevat de cd instrumentale stukken en enkele gezongen in het Russisch. De hoes is gemaakt door de Franse striptekenaar Joann Sfar. De Amsterdam Klezmer Band wordt uitgenodigd voor het festival Ollin Kan dat van 13 tot 20 april plaatsvindt in Mexico. In augustus staat de band op Lowlands als dagsluiter in de Limatent. Half september vertrekt de groep naar Brazilië voor een tiendaagse tournee.

2011

Het titelnummer van het album Katla, geschreven door Theo van Tol, is een ode aan een van de meest actieve vulkanen op IJsland. De cd-presentatie op 31 januari in Paradiso maakt deel uit van een succesvolle tournee die na Nederlandse concerten vanaf maart voortgezet wordt in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Het optreden op 16 maart in Cité de la Musique te Parijs is onderdeel van een avond rondom chansonnier George Brassens (1921-1981). Tussen de bedrijven door speelt Job Chajes mee in de band van het Utrechtse filmische triphopduo La Boutique Fantastique. In juni wint de Amsterdam Klezmer Band voor het album Katla de Preis der deutschen Schallplattenkritik in de categorie Folk und Folklore. Deze prijs voor uitzonderlijke muzikale producties wordt sinds 1980 jaarlijks uitgereikt door de German Records Critics Award Association, bestaand uit bijna 140 recensenten, schrijvers, mucicologen en redacteuren uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Na optredens in onder meer Moskou (5 juni) en Antwerpen (11 juni) volgen de zomerfestivals, met in juni en juli onder anderen Sinksen in het stadscentrum van Kortrijk, Sunsation in Lelystad en festivals in Martigny (Zwitserland), Lehte (Duitsland), Waidhofen an der Thaya (Oostenrijk), Chatillon-sur-Chalaronne (Frankrijk), Gent (België) en Elorrio in Spaans Baskenland. De Franse animatiefilm Le Chat Du Rabbin van Joann Sfarr bevat een soundtrack van Amsterdam Klezmer Band samen met de Joods-Algerijnse zanger Enrico Macias. In juli starten in Studio 150 te Amsterdam de opnamen voor een jubileumalbum naar aanleiding van het vijftienjarige bestaan. Op 11 augustus staat de band op het programma van het grote festival Sziget in Boedapest.

La Boutique Fantastique

2013

Amsterdam Klezmer Band trekt vanaf het najaar door Nederland met de voorstelling Benja. De muziek is geïnspireerd door een verhaal rond een bruiloft, geschreven door de Russisch/Joodse auteur Isaak Babel (1894-1940). De regie van de show is in handen van Dick Hauser. De première is op 6 oktober in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Discografie Amsterdam Klezmer Band

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Amsterdam Klezmer Band

Audio/Video Amsterdam Klezmer Band

Video Amsterdam Klezmer Band

Live - Part 2
Live - Part 2
Live - Part 1
Live - Part 1
Amsterdam Klezmer Band - ...
Amsterdam Klezmer Band - A Chassid In Amsterdam @ Lowlands 2009
Promo Amsterdam Klezmer B...
Promo Amsterdam Klezmer Band op LowLands 2009
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Live - Part 1

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer