Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AMSTERDAM LOEKI STARDUST QUARTET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Amsterdam Loeki Stardust Quartet

Periode

1978 - 2009

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Amsterdam Loeki Stardust Quartet

Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet (ALSQ) is een internationaal vermaard blokfluitkwartet. Het ensemble maakt regelmatig tournees door Europa, de Verenigde Staten en Japan. In hun concerten en met hun cd-opnames verkennen zij - soms uitgesproken non-conformistisch - de grenzen van het blokfluitrepertoire. Twee cd's kregen een Edison Award. Onder meer ...
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Daniel Brüggen   blokfluit
Bertho Driever   blokfluit
Paul Leenhouts   blokfluit
Karel van Steenhoven   blokfluit
Daniël Koschitzki   blokfluit
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1958   Karel van Steenhoven
1992   Karel van Steenhoven
1998   Chiel Meijering

Biografie Amsterdam Loeki Stardust Quartet

Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet (ALSQ) is een internationaal vermaard blokfluitkwartet. Het ensemble maakt regelmatig tournees door Europa, de Verenigde Staten en Japan. In hun concerten en met hun cd-opnames verkennen zij - soms uitgesproken non-conformistisch - de grenzen van het blokfluitrepertoire. Twee cd's kregen een Edison Award. Onder meer Tristan Keuris, Riohei Hirose, Pete Rose, Chiel Meijering, Peter Jan Wagemans, Daan Manneke, Philip Warton en Lera Auerbach dragen composities op aan het Amsterdam Loeki Stardust Quartet. De reputatie van het kwartet steunt sterk op de grote klankvariëteit. Daartoe gebruiken zij een ongewoon grote verzameling blokfluiten in verschillende stemmingen, stijlen en afmetingen. De kleinste is een sopranino, de grootste een bijna 3 meter lange subcontrabas. Naast de uitvoeringen richten de musici zich op muziekuitgaven bij Moeck Verlag. In hun contacten met blokfluitbouwers stimuleren zij de ontwikkeling van nieuwe instrumenten. De naam van het kwartet is ontleend aan een van de eerste bewerkingen die zij speelden: de melodie van Loeki de Leeuw in de STER-reclame.

1978

Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet geeft zijn eerste concert in Amsterdam. De oorsprong van het Amsterdam Loeki Stardust Quartet ligt in de klas voor Engelse Consortmuziek, geleid door Walter van Hauwe en Kees Boeke aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Van hen krijgen de eerste kwartetleden hun opleiding op de diverse blokfluiten.

1981

Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet wint het Musica Antiqua Concours in Brugge met een Tweede Prijs (de jury weigert de Eerste Prijs uit te reiken omdat Paul Leenhouts in strijd met het reglement een arrangement van een Stevie Wonder-song ten gehore brengt). Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet krijgt een platencontract bij Decca. Het debuutalbum wordt een groot succes.

1987

Samen met het ensemble Sour Cream van Frans Brüggen en met Kees Boeke en Walter van Hauwe treedt het Amsterdam Loeki Stardust Quartet op voor de koninklijke familie.

2001

Paul Leenhouts verlaat het Amsterdam Loeki Stardust Quartet en wordt opgevolgd door Daniël Koschitzki.

2002

Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet brengt als eerste ensemble een blokfluitarrangement van Bachs complete 'Kunst der Fuge' uit op cd. Het tijdschrift Luister waardeert de opname met een 10.

2005

Andrea Ritter neemt de plaats van Bertho Driever in. Het Fonds voor de Scheppende Toonkunst geeft Corrie van Binsbergen een compositie-opdracht. Zij schrijft een stuk voor blokfluit- en strijkkwartet met de titel 'Elementaire Deeltjes', dat op 3 april in première gaat in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht met het Mondriaan Kwartet.

2007

In november leidt onenigheid binnen de groep tot het besluit het kwartet op te heffen. In december besluiten de vier blokfluitisten van het eerste uur ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan een afscheidstournee langs gerenommeerde podia te maken.

2008

Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet, in de oorspronkelijke samenstelling, vergezelt de koningin op haar officiële reis naar Letland. Op zondag 26 oktober is er een feestelijk concert in de Amstelkerk in Amsterdam. Channel Classics presenteert daar 'The Loeki Files', een cd en dvd met hoogtepunten uit de 30 jaren van het kwartet.

2009

De jubileumtournee voert het Amsterdam Loeki Stardust Quartet langs de Verenigde Staten en enkele landen in Azië.

Discografie Amsterdam Loeki Stardust Quartet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Amsterdam Loeki Stardust Quartet

Audio/Video Amsterdam Loeki Stardust Quartet

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer