Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AMSTERDAM SINFONIETTA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Amsterdam Sinfonietta

Periode

1988 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Amsterdam Sinfonietta

Amsterdam Sinfonietta is een strijkorkest. De basisbezetting bestaat uit zes eerste violen, vijf tweede violen, drie altviolen, vier celli en twee contrabassen. De Schotse violiste Candida Thompson leidt het orkest vanaf de concertmeesterstoel. Amsterdam Sinfonietta legt zich toe op een zeer breed repertoire, van barok tot 21ste-eeuwse muziek. Ook de ...
Volledige biografie...

Bezetting

Candida Thompson   dirigent, viool
Arnieke Beilschmidt-Ehrlich   viool
Nicoline van Santen   viool
Karen Segal   viool
Jacobien Rozemond   viool
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Lev Markiz   dirigent
Peter Oundjian   dirigent

Genoemd in de biografie van

1972   Willem Frederik Bon
1988   Anna Magdalena den Herder
1990   Marius Beets
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Amsterdam Sinfonietta

Amsterdam Sinfonietta is een strijkorkest. De basisbezetting bestaat uit zes eerste violen, vijf tweede violen, drie altviolen, vier celli en twee contrabassen. De Schotse violiste Candida Thompson leidt het orkest vanaf de concertmeesterstoel. Amsterdam Sinfonietta legt zich toe op een zeer breed repertoire, van barok tot 21ste-eeuwse muziek. Ook de lichtere muziek staat geregeld bij het gezelschap op de lessenaar. Een opvallende karakteristiek is de kamermuziekachtige benadering van de partituur en de sterke onderlinge communicatie van de musici. Sinds de oprichting in 1988, waarbij het orkest de naam Nieuw Sinfonietta krijgt - later uitgebreid tot Nieuw Sinfonietta Amsterdam - heeft het orkest wereldwijd erkenning gekregen als vooraanstaand strijkorkest.

1988

Cellist Maarten Mostert geeft zijn grootste ideaal vorm: een strijkorkest dat aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoet. Hij nodigt de Russische dirigent Lev Markiz uit om het orkest Nieuw Sinfonietta te leiden. Onder zijn leiding weet het gezelschap een vaste plaats te verwerven in het Nederlandse muziekleven. Het orkest onderscheidt zich vooral doordat het nog niet zo bekende hedendaagse Russische componisten als Alfred Schnittke en Edison Denisov op het repertoire zet.

1989

Tijdens het eerste concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw wint het orkest pers en publiek voor zich met intens samenspel en bewerkingen voor strijkorkest van de strijkkwartetten van Dmitri Sjostakovitsj. Ook in het Utrechtse Vredenburg slaat het orkest aan. Het ensemble krijgt meteen een plek op het programma voor het volgend seizoen.

1991

Het orkest brengt een cd uit op het label BIS. De cd is geheel gewijd aan het werk van de Russische componist Edison Denisov. Voor de cd met Sjostakovitsjs 'Kammersinfonie' op. 110a en op. 118a krijgt het orkest een Edison.

1993

Op BIS verschijnt een cd met de vroege strijkerssymfonieën van Felix Mendelssohn. Het is het begin van een succesvolle reeks met alle strijkerssymfonieën en soloconcerten van deze componist die tot op heden geldt als maatgevend.

1995

De Schotse violiste Candida Thompson treedt aan als concertmeester. Nieuw Sinfonietta Amsterdam vormt het strijkershart in 'Gruppen' van Karlheinz Stockhausen tijdens de Carte Blanche-concerten die Reinbert de Leeuw in het Amsterdamse Concertgebouw mag programmeren.

1996

Het orkest geeft op uitnodiging van Koningin Beatrix een besloten concert in Zuid-Afrika voor Nelson Mandela en genodigden.

1997

Nieuw Sinfonietta Amsterdam is initiatiefnemer van de Dag van Frank Martin, een hele dag met concerten rond het werk van de Zwitserse componist. Het werk van Martin krijgt een enorme impuls en de dag is een groot succes.

1998

De Dag van Bohuslav Martinů, wederom met Nieuw Sinfonietta Amsterdam als de grote motor, is net zo'n geslaagd project als de Dag van Frank Martin. Het orkest staat dit jaar op een keerpunt. Lev Markiz, de dirigent die Sinfonietta groot heeft gemaakt, verlaat het orkest. Het orkest kiest voor een verdieping van de speelcultuur en stelt de Canadees Peter Oundjian, voormalig primarius van het Tokyo Kwartet, aan als chef-dirigent. Oundjian concentreert zich op het klassieke en vroeg-romantische repertoire. Het orkest werkt mee aan de Carte Blanche van Thomas Hampson in het Concertgebouw.

1999

In april werkt Nieuw Sinfonietta Amsterdam mee aan de Nederlandse première van de opera 'Reigen' van Philippe Boesmans in een productie van de Nationale Reisopera. In december zit het orkest in de orkestbak tijdens de voorstelling 'Bijbelse stukken' van Igor Stravinsky bij de Nederlandse Opera. De regie is in handen van Peter Sellars.

2000

Tijdens het Vocaal Festival treedt het orkest nadrukkelijk naar buiten als een ensemble dat zonder dirigent kan spelen. Solist Thomas Hampson fungeert tijdens de repetities voor de uitvoering van Gustav Mahlers 'Des Knaben Wunderhorn' als mentor.

2001 - 2002

Het orkest keert terug naar Zuid-Afrika voor een grote tournee. Er staan ook diverse workshops voor kinderen op het programma. Tijdens het Holland Festival speelt het orkest onder leiding van Micha Hamel premières van jonge Nederlandse componisten. In het volgende jaar maakt het orkest zijn debuut in de Cité de la Musique in Parijs.

2003

Begin van het jaar staat de eerste Breder dan Klassiek-tour op het programma. In de vorm van een reeks nieuwjaarsconcerten speelt Sinfonietta met gasten die normaal gesproken niet binnen het klassieke kader passen. Trijntje Oosterhuis is de eerste met wie het orkest op avontuur gaat. In de jaren hierna volgen De Houdini's en Bobby McFerrin. Het orkest benoemt Candida Thompson officieel tot artistiek leider. De bedoeling is om voornamelijk zonder dirigent te spelen en alleen een dirigent uit te nodigen als een project er echt om vraagt. Sinds duidelijk is dat de verbintenis met Peter Oundjian niet het gewenste resultaat oplevert, fungeert de concertmeester als leider van het orkest. Bij zijn officiële vertrek zegt Oundjian over de nieuwe situatie: "Meer spelen zonder dirigent is ontzettend goed voor het samen musiceren. De musici willen dat het beste van ze gevraagd wordt. Dat is ook het mooie van dit orkest; het inten¬se samenspel herinnert mij aan het aan het musiceren als primarius van het Tokyo Kwartet. Het is een vorm van magie die je lang niet bij alle orkesten aantreft." Om de koersverandering kracht bij te zetten heet het orkest vanaf nu Amsterdam Sinfonietta. Met Gennady Rozhdestvensky als speciale gast vindt het eerste Sinfonietta String Festival plaats, sindsdien een jaarlijks terugkerende gebeurtenis. Op uitnodiging van het Concertgebouw levert het orkest een bijdrage aan de Carte Blanche-serie van Murray Perahia.

2006 - 2009

Het orkest maakt in het kader van de nieuwjaarsconcerten Breder dan Klassiek een uitgebreide concerttournee met de Portugese fadozangeres Cristina Branco. En voor de concerttour Breder dan Klassiek 2008 werkt het orkest samen met violist Roby Lakatos. Bij het Nieuwjaarsconcert Breder dan Klassiek 2009 werkt het orkest samen met Karin Bloemen. De cd 'The Bohemian Album' met werk van de Tsjechische componisten Antonin Dvořák, Pavel Haas en Erwin Schulhoff verschijnt in mei en krijgt veel positieve kritieken.

2010

Voor de Breder dan Klassiek-tour werkt het orkest samen met Wende Snijders. Voor dit seizoen staat een ambitieus multimediaal concert op het programma met medewerking van celliste Sol Gabetta, acteur Jeroen Willems en regisseur Pierre Audi. Het orkest doet met dit concert een zestal belangrijke Europese concertpodia aan.

2011

Op uitnodiging van ECHO, de European Concert Hall Organisation, maakt Amsterdam Sinfonietta tussen 10 en 20 maart een concerttournee langs zes gerenommeerde, Europese concertzalen, waaronder het Amsterdamse Concertgebouw (16 maart). In het programma Liebestod komen filmkunst, toneel en muziek samen. Het orkest wordt vergezeld door de Argentijnse celliste Sol Gabetta en acteur Jeroen Willems. Gabetta speelt de hoofdrol in het werk Up-close, dat componist Michel van der Aa speciaal voor dit programma heeft geschreven.

Michel van der Aa

2012

Tussen 6 en 18 januari 2012 tourt Amsterdam Sinfonietta samen met Ellen ten Damme door het land met een theatraal programma dat in het teken staat van de liefde. De acht concerten maken onderdeel uit van de jaarlijkse Nieuwjaarsconcertserie Breder Dan Klassiek, waarin het orkest samenwerkt met sterren uit de pop- en jazzwereld. De tournee start op 6 januari in de Oosterpoort te Groningen.

Ellen ten Damme

2013

Contrabassist Rick Stotijn ontvangt op 8 maart in het Concertgebouw in Amsterdam uit handen van minister Jet Bussemaker de Nederlandse Muziekprijs. De prijs de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend. Amsterdam Sinfonietta wint in september de Ovatie 2013 (voorheen de VSCD Klassieke Muziekprijs), de prijs die elk seizoen wordt toegekend aan de meest indrukwekkende prestatie op de Nederlandse concertpodia door een persoon of ensemble dat een relevante rol speelt in het Nederlandse muziekleven. Uit het juryrapport: ‘Amsterdam Sinfonietta is van alle markten thuis. Even makkelijk geeft het orkest verbluffende concerten in de traditionele stijl, als spannende optredens op onontgonnen gebied. (…) In 2013 schoot Amsterdam Sinfonietta op dit gebied weer in de roos en produceerde een optreden met de Canadese singer-songwriter Patrick Watson en zijn bandleden. (…) Band en orkest verrijkten elkaar, stimuleerden elkaar, en vanuit wederzijds respect werden nieuwe, ongehoorde kunstwerken geboren.’ Het orkest krijgt de prijs uitgereikt tijdens het jubileumconcert op 28 september in Muziekgebouw aan ’t IJ.

2019

Met Orkater maken ze een voorstelling over de Kreutzersonates.

Orkater

Discografie Amsterdam Sinfonietta

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Amsterdam Sinfonietta

Audio/Video Amsterdam Sinfonietta

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer