Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AMSTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Amsterdams Kunstmaandorkest o.l.v. Anton Kersjes 1959 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1951 - 1985

Genre

klassiek

Amsterdams Philharmonisch Orkest

De eerste concerten van het Amsterdams Philharmonisch Orkest vinden in de jaren vijftig plaats in het kader van een festival in Amsterdam. Het orkest weet echter een groter publiek te bereiken door middel van concerten op scholen en optredens voor de televisie. De dirigent Anton Kersjes is in Nederland de ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1931   Joost Tromp
1947   Lucas Vis
1953   Anton Kersjes
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Amsterdams Philharmonisch Orkest

De eerste concerten van het Amsterdams Philharmonisch Orkest vinden in de jaren vijftig plaats in het kader van een festival in Amsterdam. Het orkest weet echter een groter publiek te bereiken door middel van concerten op scholen en optredens voor de televisie. De dirigent Anton Kersjes is in Nederland de eerste dirigent die muziek van Dmitri Sjostakovitsj regelmatig op het programma van het Amsterdams Philharmonisch Orkest zet. Zodoende weet het orkest in de jaren zeventig een tournee door de Sovjet Unie te organiseren, iets wat uitzonderlijk is voor die tijd.

1951

Op initiatief van de pianist Jan Huckriede wordt van 25 juni tot 25 juli de eerste Amsterdamse Kunstmaand gehouden, een manifestatie die geheel in het teken van Nederlandse kunstenaars en Nederlandse muziek staat. Voor de uitvoering van de orkestwerken wordt een speciaal kamerorkest samengesteld: het Kunstmaand Kamerorkest.

1953

Anton Kersjes wordt aangesteld als dirigent van het Kunstmaand Kamerorkest.

Anton Kersjes

1955 - 1968

Met behulp van subsidie, verstrekt door de gemeente Amsterdam, is het orkest in staat om, naast de Amsterdamse Kunstmaand, ook in de andere maanden van het jaar concerten te geven. Tevens weet het kamerorkest uit te groeien tot een volwaardig symfonieorkest, waardoor de naam wordt veranderd in Kunstmaand Orkest. Het orkest raakt alom bekender in Nederland, mede dankzij televisieoptredens bij de KRO. Daarnaast weet het Kunstmaand Orkest nieuw publiek naar de concertzaal te lokken met behulp van Albert Heijn: door zegeltjes te sparen kunnen klanten toegang krijgen tot concerten van de PMC (Premie van de Maand Club) waarbij dirigent Kersjes toelichting geeft op de muziek.

1969 - 1981

Het Kunstmaand Orkest wordt in 1969 omgedoopt in Amsterdams Philharmonisch Orkest. Het Amsterdams Philharmonisch Orkest maakt in 1972 en in 1977 een concertreis door de Sovjet Unie. Kees Bakels wordt aangesteld als assistent-dirigent van het orkest.

Kees Bakels

1982 - 1984

André van der Louw, minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk, komt in 1982 met een inkrimpingsvoorstel, waarbij vooral de provinciale orkesten moeten fuseren. Een jaar later wordt dit plan echter door Elco Brinkman, minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, van tafel geveegd. De adviescommissie Landelijke Werkgroep Orkestenbestel wordt ingesteld. Een nieuw bezuinigingsplan wordt gelanceerd: naast het inkrimpen van de provinciale orkesten dienen ook het Amsterdams Philharmonisch Orkest, het Utrechts Symfonie Orkest en het Nederlands Kamerorkest te fuseren.

Nederlands Kamerorkest

1985

De voorgenoemde ensembles vormen samen het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) dat naast symfonische concerten ook ingezet zal worden voor het begeleiden van opera's in de nieuwe Stopera (Muziektheater Amsterdam). Het NedPhO heeft een voortrekkersrol in het verwelkomen van nieuw publiek en jong talent en staat daarmee in een traditie die is ingezet door Anton Kersjes, de dirigent van het Amsterdams Philharmonisch Orkest.

Het Muziektheater Nederlands Philharmonisch Orkest

Discografie Amsterdams Philharmonisch Orkest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Amsterdams Philharmonisch Orkest

Audio/Video Amsterdams Philharmonisch Orkest

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer