Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANDRE VAN DUIN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Met het pizzalied in De André van Duin Show van RTL4 in 1993 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

20-02-1947 - heden

Genre

cabaret, carnaval, luisterlied, Nederlandstalig, zang

Online

Theaterencyclopedie
Beeld en Geluidwiki

André van Duin

Veelzijdig entertainer, al vanaf begin jaren zeventig aan de top van de vaderlandse amusementsindustrie. Vanaf dezelfde tijd staat Van Duin garant voor een onophoudelijke stroom albums en hits. Vanaf 1977 maakt hij, naast feestalbums, geregeld albums met serieuze muziek. De komiek wordt tweemaal koninkijk geridderd, in 1993 en 2011.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1919   Manke Nelis
1929   Gerrit den Braber
1945   Ad Kraamer
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie André van Duin

Veelzijdig entertainer, al vanaf begin jaren zeventig aan de top van de vaderlandse amusementsindustrie. Vanaf dezelfde tijd staat Van Duin garant voor een onophoudelijke stroom albums en hits. Vanaf 1977 maakt hij, naast feestalbums, geregeld albums met serieuze muziek. De komiek wordt tweemaal koninkijk geridderd, in 1993 en 2011.

1947 - 1964

Al op jonge leeftijd weet Van Duin (echte naam Adrianus Kyvon) dat hij het talent bezit om mensen aan het lachen te kunnen maken. Zijn vader is magazijnbediende bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, op de personeelsavonden van dat bedrijf ziet de jonge André onder meer Johnny Kraaykamp en Rita Corita optreden. Na het zien van deze beroemdheden bekwaamt hij zich in het imiteren van bekende Nederlanders. Als tiener grijpt hij vele kansen aan om een stok tussen de deur te krijgen bij de omroepen. De AVRO hapt als eerste toe, Van Duin mag op zestienjarige leeftijd een aantal optredens verzorgen voor het radioprogramma Mignon. Op 24 juli 1964 doet hij mee aan de televisietalentenjacht Nieuwe Oogst. Hij wint de hoofdprijs: een optreden in de Willy en Willeke Alberti Show. Nog geen twee maanden later verzorgt Van Duin het voorprogramma voor het legendarische Kurhausoptreden van de Rolling Stones. Theo Rekkers en Huug Kok (De Spelbrekers) doen het management voor Van Duin.

De Spelbrekers Johnny Kraaijkamp Rita Corita

1965 - 1970

Van Duin besluit om beroeps te worden en sluit zich aan bij de Snip en Snap Revue. Met dit gezelschap reist hij jarenlang door het land. Vanaf 1967 is Van Duin regelmatig op televisie te zien, in dat jaar krijgt hij een vaste plaats in de Rudi Carell Show. In 1969 krijgt hij zijn eigen televisieshow: Een Avondje TV Met André. Hij is dan tweeëntwintig. De eerste revue van Van Duin heet Lach In De Ruimte. In deze Joop van de Ende-produktie doen ook Frans van Dusschoten en Ria Valk mee. Het is een doorslaand succes, ze reizen twee seizoenen lang door het land.

Ria Valk Snip en Snap

1970 - 1971

Van Duin speelt een rol in de KRO-kinderserie Oebele.

1972

Van Duin speelt de rol van Toontje in het NCRV-televisieprogramma Het Meisje Met De Blauwe Hoed. In datzelfde jaar begint hij aan zijn tweede revue: Blij Blijven. Ook maakt Van Duin zijn eerste album. In de jaren zeventig zullen er in totaal zeventien albums van zijn hand verschijnen en bijna net zoveel hitsingles. De singles worden bijna allemaal top tien-hits. Eén van de grootste hits is Het Bananenlied uit 1972, die de tipparade in één keer overslaat. In november ontmoet Van Duin voor het eerst Ferry de Groot. Samen beginnen ze op Radio Noordzee het programma De Abominabele Top Twee Duizend. Een van de vaste onderdelen is het hobbykwartier van Dik Voormekaar.

1973

Vanaf 1973 maakt Van Duin samen met Ferry de Groot een radioshow voor Radio Noordzee: de Dik Voormekaar Show. Als in de show de hoofden van Radio Noordzee met honden worden vergeleken is het over bij de radiopiraat. Dik Voormekaar maakt de overstap naar de NCRV waar de show een legendarische status krijgt. De chaotische improvisaties en verschillende typetjes zijn later onder meer inspiratie voor het ochtendprogramma van DJ Edwin Evers op Radio 538, de commerciële zender die in december 1992 van start gaat.

1974

In 1974 besluit de TROS om sketches uit de theatershows van Van Duin uit te zenden. Het blijkt geen slechte zet: het is het best bekeken TV-programma van het seizoen '74/'75. Het nummer De Tamme Boerenzoon bereikt de tweede plaats van de Top 40. Van Dusschoten is Van Duins vaste aangever.

1975

De Sambaballensamba en Doorgaan bereiken respectievelijk de vierde en de achtste plaats in de Top 40.

1976

Als Willempie in AVRO's Toppop 1976 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Van Duin komt met een nieuw TV-programma: Hotel De Botel. Deze show is gebaseerd op het Engelse Fawtly Towers. Daarnaast scoort hij zijn eerste nummer één-hit met het lied Willempie, ondanks protesten van ouders van geestelijk gehandicapten in Kampen die de karakterisering van Willempie als kwetsend vinden. Van Duin is ook voor het eerst in de bioskoop te bezien; André van Duin's Pretfilm bevat fragmenten uit zijn shows en is goed voor meer dan vijfhonderd duizend bezoekers.

1977 - 1980

De Dik Voormekaar Show maakt zijn debuut op de televisie, met als gevolg dat de populariteit van de show nog verder groeit. De verschillende rollen worden gespeeld door poppen. De singles die uit het programma voortkomen, zoals Nee Nou Wordt Ie Mooi en Tingeling, worden grote hits. Naast de carnavalsmuziek, waarmee Van Duin zijn meeste hits scoort, laat hij horen ook met serieuze muziek goed uit de voeten te kunnen. De serie albums getiteld And're André is hier het bewijs van. De grootste hit van Van Duin uit deze periode is het voetballied Nederland Die Heeft De Bal. Het lied, waarop het voltallige Nederlands elftal meezingt, behaalt de tweede positie van de Top 40 in 1980.

1981 - 1988

Naast het maken van TV-programma's en theaterprogramma's gaat Van Duin zich in de jaren tachtig bezig houden met het maken van speelfilms. In 1981 speelt hij de hoofdrol in de film Ik Ben Joep Meloen. De film trekt meer dan een miljoen bezoekers. Het titelnummer behoort tot de reeks hits die Van Duin ook in de jaren tachtig weet te scoren. De grootste hits uit deze periode zijn Als Je Huilt uit 1982 en De Heidezangers uit 1983. Onder regie van Dimitri Frenkel Frank verschijnt in 1982 de speelfilm De Boezemvriend, waarin naast Van Duin onder meer Ischa Meijer, Vanessa en André Hazes te zien zijn. De kritiek is echter meedogenloos en het bezoekersaantal valt tegen, producent Joop van den Ende komt maar net uit de kosten. In 1985 verschijnt het overzichtsalbum 20 jaar André, gevolgd in 1987 door twee serieuze albums. Tekenaar Toon van Driel maakt een eerste in een serie stripalbums over André van Duin.

André Hazes Vanessa

1989 - 1998

Ook André van Duin weet een graantje mee te pikken van de opkomst van de commerciële televisiestations in Nederland. Bij de publieke omroepen is hij vanaf 1989 nog te zien met zijn programma Animal Crackers en De Jaap Aap Show, overigens goed voor een aantal carnavalhits. Later maakt hij de overstap naar RTL 4 en wordt hij, samen met Hennie Huisman en Ron Brandsteder één van de belangrijke gezichten van het Joop van den Ende-imperium. De typetjes die Van Duin in zijn groots opgezette shows neerzet zijn vaak goed voor grote hits. Het beste voorbeeld hiervan is zijn pizzabezorger-persiflage uit 1993. Het bijbehorende Pizzalied (Effe Wachte) betekent zijn eerste nummer één-notering sinds Als Je Huilt uit 1982. In 1993 krijgt André van Duin voor het eerst een koninklijk lintje en wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1995 doet hij dit nog eens dunnetjes over met het lied De Buurtsuper. Na de hit Ayohee (als Koos Grandioos) houdt de stroom hits van Van Duin even op. Van Duin is vanaf begin jaren negentig samen met Ron Brandsteder vaste klant bij het RTL 4-spelletje Wie Ben Ik?

1999

André van Duin in 1999 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Het album Recht Uit Het Hart, een van zijn meest persoonlijke albums, verschijnt. De teksten handelen over zijn overleden vriend, zijn nieuwe vriend, zijn homosexualiteit en de pijn van een zoon bij het zien van zijn dementerende moeder.

2000

Begin februari start Van Duin samen met Ron Brandsteder het RTL4-programma Bij Ron Of André waarin met bekende Nederlandser het spelletje Multiple Bluf gespeeld wordt. In februari duikt Dik Voormekaar op in het radioprogramma van Edwin Evers. Vanaf oktober keert de creatie van Van Duin en Ferry de Groot terug op de radio. Ditmaal niet bij de NCRV maar bij de TROS.

2001

De single Ik Word Er Stapel Gek Van is een reactie op de opkomst van de mobiele telefoon.
Van Duin levert bijdragen aan programma's als De Koffer Van ... , Ron & André's Bingoshow, Life & Cooking, Wie Ben Ik? en Sesamstraat.

2002

Van Duin is regelmatig op televisie te zien in programma's als Barend en van Dorp, Wintertijd, de speciale oudjaaravondeditie van de TROS TV Show en zijn eigen programma's André Op Z'n Best (bij RTL4) en Willeke en André's SterrenBingo (samen met Willeke Alberti bij de TROS). André van Duin speelt het typetje Wout van Beenen in het programma Studio Spaan.

Willeke Alberti

2003

Ook in het nieuwe seizoen van Studio Spaan levert Van Duin bijdragen, ditmaal als sportverslaggever Bertus van Druten. De komiek is daarnaast te zien in o.a. het programma van het Nationaal songfestival, TV Masqué, Het Lagerhuis en Laat Ze Maar Lachen. 3FM krijgt een nieuwe zendercoördinator. Hij ziet op de zender geen plek meer voor De Dik Voormekaar Show.

2004

Op 26 november viert André van Duin in Carré zijn veertigjarig jubileum met De André van Duin Jubileumshow. Hij wordt terzijde gestaan door Ron Brandsteder, Joke Bruys en een orkest onder leiding van Jan Rietman. Na de première is de show twee weken in Carré te zien.

2005

De André van Duin Jubileumshow wordt wegens groot succes vier weken verlengd en is van 28 maart t/m 1 april 2005 in het nieuwe Luxor in Rotterdam te zien en vervolgens van 14 juni t/m 3 juli 2005 weer terig in Koninklijk Theater Carré. Op 25 oktober overlijdt Frans van Dusschoten op 72jarige leeftijd in zijn woonplaats Castricum. Van Duins oude aangever had zich al in 1993 teruggetrokken uit de televisie- en theaterwereld.

2006

Vanaf januari gaat André van Duin met De Nieuwe André Van Duin Revue op tournee, wederom terzijde gestaan door Ron Brandsteder en Joke Bruys. Van Duin keert terug op de televisie. De televisiezender Talpa (later Tien genaamd en in 2007 alweer opgeheven) zendt eerst een compilatie uit van oude shows en start in het najaar een nieuwe serie televisieshows. Van Duin werkt voor Talpa ook aan een nieuwe serie Animal Crackers. De komediant/zanger heeft zich voor drie jaar verbonden aan de zender van John de Mol. In het boek De Glans Van De Eenvoud (oktober) beschrijven auteurs André Breedland en Hans Visser de mens achter de komiek aan de hand van interviews met vrienden en collega's, waaronder Joop van den Ende, De Spelbrekers, Guus Verstraete, Ferry de Groot, Corrie van Gorp, Ron Brandsteder en Simone Kleinsma.

2007

Op 20 januari, tijdens de laatste voorstelling van Liedjes Van Toon in Carré, ontvangt André van Duin de Toon Hermans Oeuvre Award 2007. Van Duin krijgt de prijs omdat hij volgens de jury 'het hooggeachte publiek in de broek deed piesen van het lachen'. De komiek werkt met o.a. producer Joop van den Ende, decorontwerper Misjel Vermeiren en regisseur Guus Verstraete aan een volgende editie van André Van Duins Nieuwe Revue. Een onderdeel van de nieuwe revue is De Dik Voormekaar Show.

2008

De begeleidingsband tijdens de André van Duin Revue bestaat uit Pim Dros (drums), Boudewijn Groenhuijzen (bas), Peter Heijnen (gitaar), Kino Haitsma (piano), Jack van de Ven (toetsen), Mark van den Beemt (toetsen) en Marco Hijl (saxofoon).

Jack van de Ven

2009

Van Duin brengt weer een carnavalssingle uit: De Balletjes Van De Koningin. Wegens groot succes gaan André van Duin en Ferry de Groot vanaf februari door met De Dik Voormekaar Show, niet op de radio, maar op televisie. In plaats van poppen (zoals eind jaren zeventig) zitten Van Duin en De Groot ditmaal zelf achter de microfonen en draaitafels. Hun improvisaties worden afgewisseld met sketches. André van Duin ontvangt op 21 september een Gouden Eeuw Award. De onderscheiding is een initiatief van Nederland Positief en bedoeld als ode aan de creativiteit in de Nederlandse samenleving.

2010

De carnavalssingle Ome Cor Heb Een Drilboor is de voorloper van het dubbelalbum Dubbel (maart), met op de eerste cd Knettergek grappige liedjes en op de cd Serieus serieus repertoire.

2011

André van Duin wordt op 29 april voor de tweede maal koninklijk geridderd, ditmaal tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

2012 - 2013

Van Duin ontvangt in februari 2012 de Edison Oeuvreprijs. Diezelfde maand opent Horen, Zien en Lachen, de overzichtstentoonstelling over zijn televisiecarrière bij Beeld en Geluid. Vanwege de grote belangstelling wordt deze verlengd tot en met 3 maart 2013. Als eind januari 2013 koningin Beatrix haar aftreden aankondigt, maakt André van Duin een aangepaste carnavalsversie van Oranje Boven. Van Duins alter ego Meneer Wijdbeens brengt samen met rapper Yes-R op 25 februari de single Elke Dag, Elke Nacht uit. Het lied is door producer Eric van Tijn gecomponeerd voor de Nationale Week van Zorg en Welzijn die in maart plaatsvindt.

Yes-R

2014

Het 50-jarig artiestenjubileum wordt op 18 november groots gevierd in het Beatrix Theater in Utrecht. Muzikale gasten zijn André Rieu en de Corsicaanse zanger Michel Fugain.

André Rieu

2016

Met producers Jochem Fluitsma en Eric van Tijn neemt André van Duin 15 nummers van Wim Sonneveld op. Op het album 'Van Duin zingt Sonneveld' is ook Claudia de Breij te horen.

Claudia de Breij Eric Van Tijn Jochem Fluitsma Wim Sonneveld

Discografie André van Duin

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's André van Duin

Audio/Video André van Duin

Video André van Duin

Exclusieve clip Oranje Bo...
Exclusieve clip Oranje Boven van André van Duin
André Rieu en André van D...
André Rieu en André van Duin - Het dorp (Amsterdam Arena 2009)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
André Rieu en André van Duin - Het dorp (Amsterdam Arena 2009)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer