Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANDRIES DE BRAAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1909 - 1987

Genre

klassiek

Biografie Andries de Braal

Andries de Braal werd geboren op 9 december 1909 te Beilen. Hij overleed op 27 maart 1987 in Arnhem. Opleiding Aan het Amsterdams Conservatorium studeerde hij piano bij Willem Andriessen en compositie bij Hendrik Andriessen. Daarnaast kreeg hij directielessen van Sem Dresden en studeerde hij solozang bij Hendrik van Oort. Activiteiten Van 1941 tot ...
Volledige biografie...

Biografie Andries de Braal

1909 - 1987

Andries de Braal werd geboren op 9 december 1909 te Beilen. Hij overleed op 27 maart 1987 in Arnhem.


Opleiding

Aan het Amsterdams Conservatorium studeerde hij piano bij Willem Andriessen en compositie bij Hendrik Andriessen. Daarnaast kreeg hij directielessen van Sem Dresden en studeerde hij solozang bij Hendrik van Oort.


Activiteiten

Van 1941 tot 1947 was De Braal directeur van de Muziekschool in Deventer. Van 1947 tot 1956 was hij directeur van de Arnhemse Muziekschool en van 1956 tot 1963 van het Stedelijk Muzieklyceum in Arnhem. Daarnaast was hij muziekcriticus bij de Arnhemse Courant en de Nieuwe Rotterdamse Courant. Van 1963 tot 1965 was hij directeur van de Stichting Zeeuwse Muziekschool en van 1965 tot 1973 van de Stedelijke Muziekschool Breda. Bij zijn afscheid werd Andries de Braal benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Als pianist werkte hij mee aan talrijke uitvoeringen van de Matthäus Passion van Bach en van andere werken, ook was hij incidenteel begeleider van eigen werk bij het Nederlands Kamerkoor. Hij concerteerde met de violist Julius Röntgen, de fluitist Bertus Bakker en de hoboïst Kees Wijnbelt. De Braal was tevens organist en koorleider. Daarnaast schreef hij enkele boeken voor de jeugd over muzikale onderwerpen.


Composities

De door Andries de Braal gecomponeerde werken bestrijken een vrij breed terrein. Orkestwerken maken hiervan deel uit, zoals de Concertante Muziek, gecomponeerd in opdracht van het gemeentebestuur van Arnhem ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Arnhemse Muziekschool. Tot de werken voor koor behoort het Te Deum; de première vond plaats in Arnhem door het koor en orkest van het Stedelijk Conservatorium onder leiding van Jan Out. Orgelwerken behoren ook tot zijn oeuvre, evenals tal van kamermuziekwerken, waaronder het Trio, voor fluit, viool en piano. Op instigatie van de harpiste Phia Berghout schreef hij vele werken voor zowel de pedaal als de kleine harp. De eerste van een reeks composities, een Sonate voor twee harpen, dateert uit 1967, de laatste - de Cinq cantiques pour chant et harpe - werd voor het eerst uitgevoerd ter gelegenheid van het Internationaal Harpcongres 1983 te Maastricht.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Andries de Braal

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer