Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANDY TIELMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Andy Tielman

Periode

30-05-1936 - 10-11-2011

Genre

gitaar, Indo-rock, zang

Andy Tielman

Andy Tielman is zanger/gitarist van de Tielman Brothers. In 1966 brengt hij zijn eerste solosingle Little Lovely Lady uit.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1966   Tielman Brothers
1990   Tielman Brothers
2004   Riem de Wolff
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Andy Tielman

Andy Tielman is zanger/gitarist van de Tielman Brothers. In 1966 brengt hij zijn eerste solosingle Little Lovely Lady uit.

In bezetting van

The Time Breakers   gitaar, zang
Tielman Brothers   gitaar, zang

1936 - 1956

Andy Tielman wordt op 30 mei 1936 geboren in Makassar op het eiland Celebes in Indonesië. Samen met zijn broers is hij muzikaal actief als Timor Brothers en de Four T's. In 1956 verhuist het gezin naar Breda, en even later naar Den Haag.

1957 - 1963

Mede door een wervelende show op de wereldtentoonstelling in Brussel kunnen de Tielman Brothers in 1958 Nederlands eerste rock-'n-rollsingle opnemen: Rock Little Baby Of Mine. De carrière van de band beleeft zijn hoogtepunt in Europa tot de opkomst van The Beatles.

Tielman Brothers

1964

Begin 1964 krijgen Reggy en Andy Tielman in Duitsland een ernstig auto-ongeluk. Dit voorval, plus het vertrek van broer Ponthon, betekent het einde van de oude Tielman Brothers.

1966 - 1980

Andy Tielman bij het tv-programma Pick-Up 1967 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Andy Tielman brengt in 1966 zijn eerste solosingle Little Lovely Lady uit. Hij schrijft in 1971 nieuw songmateriaal met een Amerikaanse gospelzanger die op bezoek is in Nederland. In 1972 maakt Tielman een half jaar deel uit van The Time Breakers. In de jaren zeventig reizen de Tielman Brothers door heel Europa.

The Time Breakers

1981 - 1986

Andy Tielman gaat solo op tournee door Azië en treedt in de jaren daarna op in Australië, Nieuw Zeeland en Hawaï.

1990 - 1997

Na de uitgave van het album Now And Forever (1990) volgen in 1994 en 1995 tournees op de Caribische eilanden en in Noord-Amerika. Het album Loraine Jane (1997) is vernoemd naar zijn dochter. De zanger presenteert de cd tijdens de Pasar Malam.

1998

Op 31 oktober 1998 geeft Tielman een show in de Haagse Houtrusthallen ter gelegenheid van zijn 50-jarige artiestenjubileum.

2003

Andy Tielman neemt in Amsterdam een nieuw album op.

2004

Op 24 november neemt Andy Tielman in het Kurhaus te Scheveningen de live-dvd It's My Life op.

2005

Naar aanleiding van de zeebeving in Azië en gedeeltes van Afrika vinden in de eerste week van januari in heel Nederland benefietacties plaats. Andy Tielman doet op 6 januari een speciaal optreden op de Dam te Amsterdam met Dinand Woesthoff van Kane en René van Barneveld (ex-Urban Dance Squad). Hij zingt ook mee op de benefietsingle In This World van de gelegenheidsgroep Eurasia. De opbrengsten van de single gaan naar het Liliane Fonds. De DVD That's My Life van Andy Tielman wordt op 11 juni officieel gepresenteerd tijdens de Pasar Malam Besar in Den Haag. Tielman bereidt met Riem de Wolff (The Blue Diamonds) een gezamenlijk concert voor, hun eerste in 45 jaar. Andy Tielman krijgt in juni in Rijswijk uit handen van de Zoetermeerse wethouder van cultuur een Koninklijke onderscheiding. Tielman is nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Andy Tielman is een van de artiesten tijdens de Haagse Beatnach op Parkpop. Hij zingt daar het nummer That's My Life.

Kane The Blue Diamonds Urban Dance Squad

2008

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de single Rock Little Baby Of Mine van The Tielman Brothers uitkwam. Reden voor Stichting 50 Jaar Nederpop om in Groningen tijdens het Noorderslagweekend het startsein te geven voor de canon van de Nederlandse popmuziek. Tijdens de presentatie staat Andy Tielman in het centrum van de belangstelling. Tielman is op 5 mei hoofdact in het Theater aan het Spui tijdens het bevrijdingsfestival in Den Haag. Hij is op 3 oktober in de Heineken Music Hall een van de deelnemende artiesten tijdens 50 Jaar Nederpop Live, een drie en half uur durende liveshow met ruim dertig artiesten en bands uit vijftig jaar Nederlandse popgeschiedenis. Met de rock-'n-rollband Tjendol Sunrise uit Haarlem en Amsterdam neemt Andy Tielman de cd 21st Century Rock op. Het jubileumalbum bevat nieuwe versies van hits van de Tielman Brothers, enkele nieuwe liedjes, evenals een update van het liedje waarmee het allemaal begon: Rock Little Baby Of Mine.

2009

In het najaar moet Andy Tielman een geplande tournee afzeggen, omdat bij hem een beginnende vorm van nierkanker is geconstateerd. In november gaat hij onder het mes. De operatie verloopt voorspoedig en de zanger doet op 19 december zijn rentree met een kort optreden in Drachten.

2011

Andy Tielman overlijdt op donderdag 10 november om 18.30 uur in zijn woonplaats Rijswijk op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van nierkanker.

Discografie Andy Tielman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Andy Tielman

Audio/Video Andy Tielman

Video Andy Tielman

Andy Tielman, Carmen en L...
Andy Tielman, Carmen en Lauraine  bij  Houtrusthallen Den Haag
Andy Tielman 75 years 30 ...
Andy Tielman 75 years 30 may 2011 Still Rocking!
Andy & Reggie Tielman Li...
Andy & Reggie Tielman  Live !!! 30 mei 2011 Andy 75
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Andy Tielman, Carmen en Lauraine  bij  Houtrusthallen Den Haag

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer