Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANGELA GROOTHUIZEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Angela Groothuizen in 1977

Periode

28-11-1959 - heden

Genre

Nederlandstalig, pop, rock, zang

Online

Officiële website
Beeld en Geluidwiki

Angela Groothuizen

Zangeres Angela Groothuizen maakt in de jaren tachtig furore met de meidengroep Dolly Dots. Na het uiteenvallen hiervan richt zij zich op een solocarrière en op het presenteren van televisieprogramma's.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Eric van de Bovenkamp   toetsinstrumenten
Jeroen Molenaar   drums, gitaar, percussie
Rob Hendriks   basgitaar, gitaar

Genoemd in de biografie van

1980   Rob Chrispijn
1983   Roberto Jacketti & The Scooters
1988   One Track Charlie
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Angela Groothuizen

Zangeres Angela Groothuizen maakt in de jaren tachtig furore met de meidengroep Dolly Dots. Na het uiteenvallen hiervan richt zij zich op een solocarrière en op het presenteren van televisieprogramma's.

In bezetting van

Angela & The Rude   zang
Dolly Dots   zang
Girls Wanna Have Fun   zang
Howlin' Hurricane   zang
J.A.M.   zang
The Rhinestone All Stars   zang

1976 - 1978

Angela Groothuizen (Alkmaar, 28 september 1959) zingt in de rockgroep Howlin' Hurricane waarmee ze in 1978 de single Dreamt Up Rock opneemt.

Howlin' Hurricane

1979

Angela Groothuizen voegt zich bij Dolly Dots, nadat ze het Noord-Hollandse dancingcircuit heeft verkend in de band van haar broer.

Dolly Dots

1981

Dat de zangeres ook andere ambities heeft wordt duidelijk als Groothuizen in dit jaar het televisieprogramma Popcorn presenteert.

1984

Groothuizen begeleidt haar ontdekking Roberto Jacketti & The Scooters. Met Spargo-gitarist Ruud Mulder is ze verantwoordelijk voor de productie van hun album Time.

Roberto Jacketti & The Scooters

1988

In februari worden de Dolly Dots opgeheven. Groothuizen richt zich op haar studie muziek en schrijft ondertussen liedjes voor het kindertelevisieprogramma De Grote Meneer Kaktus Show. Ze componeert de liedjes voor drie singles van de zangeres Carmen Gomes. In december maakt de zangeres deel uit van de jury tijdens de finale van de Grote Prijs van Nederland (winnaar: One Track Charlie).

Dolly Dots

1989

Groothuizen treedt op tijdens het Worldpressgala. Ze maakt onderdeel uit van de theatergroep Purper waarmee ze een theatertournee doet. Daarnaast staat ze af en toe op het toneel met Adelheid Roosen en Leoni Jansen. Met haar eigen band Angela & The Rude, die ze opricht samen met gitarist Ruud Mulder, tourt ze in de zomer door Nederland. Naast optredens voor radio en televisie is de band in augustus te zien tijdens de Uitmarkt-finale op de Dam te Amsterdam.

Angela & The Rude

1990

Groothuizen tourt verder met Purper (Erik Breij, Frans Mulder en Alfred van den Heuvel) en het programma Purper Pastiche waarmee ze ook op televisie te zien is. Na de release van het debuutalbum Young Souls gaat Angela & The Rude touren door Nederland. De single Pressure wordt de eerste (bescheiden) hit voor de groep. Groothuizen start haar eerste reeks van acht aflevering voor het televisie-programma De Uitdaging. In het programma moet Groothuizen telkens binnen een van te voren afgesproken tijd in actie komen voor een goed doel.

1991

Een verslag van het programma De Rotonde (met repertoire van tekstschrijver Rob Crispijn), waarmee ze tien keer optreedt in de Stadsschouwburg te Amsterdam wordt uitgezonden door de NOS. Ze neemt acht nieuwe afleveringen op van televisieprogramma De Uitdaging.

1992

Dit jaar doet Groothuizen zeer veel televisiewerk. Naast zes afleveringen De Uitdaging presenteert ze Wie Zorgt Die Leeft, een avondvullend AVRO-programma over de zorgsector. Ze zingt het themalied van het Televisier-Gala en neemt bij Veronica deel aan een supersessie samen met Barry Hay, Henk Temming, Frank Boeijen, Jan Vayne en De Dijk. Ze is betrokken bij een film die voor Unicef wordt opgenomen in Guatemala en is te zien in een voorlichtingsfilm van de vegetariërsbond. Het uitbrengen van Walking On Water, het tweede album van Angela & The Rude, gaat gepaard met een promotietournee die de groep ook op het Parkpop festival brengt.

Angela & The Rude Barry Hay De Dijk Frank Boeijen Henk Temming Jan Vayne

1993

Galatournee met Purper. Presentatie Grand Gala du Disc (volgens Groothuizen een van haar weinige minder geslaagde avonden). Presentatie van het programma Sex Met Angela, een jongerenprogramma over sexualiteit. Presentatie Sporters Voor Sporters.

1994

Voor de organisatie Memisa werkt Groothuizen mee aan de documentaire Habari Angela over de aidspreventie in Tanzania. Acht afleveringen Sex Met Angela, drie afleveringen Stappen Met Angela. Ze speelt een gastrol in het kinderprogramma Ko de Boswachtershow. Ze doet mee aan het cd-project Toonsoorten waarop liedjes van Toon Hermans te vinden zijn. Met het programma Spelen gaat ze samen met vier muzikanten en onder regie van Bert Klunder het theater in. De muzikale leiding is in handen van organist Nico Brandsen.

Nico Brandsen Toon Hermans

1995

Het televisieprogramma Sex Met Angela doet in het buitenland nogal stof opwaaien. Groothuizen vertelt over het programma in de Phil Donahue Show op de Amerikaanse televisie. Angela & The Rude speelt tijdens het Bevrijdingsfestival op de Dam. De opnamen voor het album Groothuizen gaan van start. Ten behoeve van het Nationaal Revalidatie Fonds presenteert Groothuizen zes keer het televisieprogramma Een Op Tien. De stichting Bulkboek organiseert een songtekstwedstrijd voor jongeren tot 21 jaar. De teksten worden van muziek voorzien door bekende Nederlandse artiesten voor de cd Bulksongboek 5. Angela Groothuizen zingt samen met In De Steen het nummer Cliché.

In De Steen

1996

Het album Groothuizen wordt uitgebracht. Groothuizen zingt het Barry Manilow-nummer Could It Be Magic op het album Covers van Loïs Lane. Ze maakt opnieuw acht afleveringen De Uitdaging. Het theaterprogramma Wegwijs In Ikea is een mix van kleinkunst en rock 'n roll. Ondersteund door een viermansformatie en onder muzikale leiding van organist Nico Brandsen zingt Angela Nederlandstalig werk van onder andere Rob Chrispijn en Frencken. De kritieken op het programma in onder anderen het Haarlems Dagblad (9 oktober), Trouw (16 oktober), Leeuwarder Courant (28 oktober) en Het Parool (3 december) zijn negatief.

Loïs Lane Rob Chrispijn

1997

Groothuizen is te zien in een aflevering van de populaire televisieserie Baantjer. Met Bas Westerweel presenteert ze het programma Duel Over De Grens.

1998

In april haalt Groothuizen tijdens de jubileumuitzending van de AVRO rond de 2,5 miljoen steunbetuigingen op voor Amnesty International. Deze en andere handtekeningen worden op 10 december aangeboden aan de staatshoofden van de landen die de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) hebben ondertekend. In het seizoen 1998/1999 is er een nieuwe Nederlandse versie van Blood Brothers in de theaters te zien. De musical van Willy Russell wordt in Nederland geproduceerd door Joop van den Ende Theaterprodukties. Inmiddels is de casting vrijwel afgerond. De hoofdrollen worden vertolkt door Angela Groothuizen. Joke Bruijs, Danny de Munk, Paul Kribbe, Tim Meeuws en Frank Rigter. Eddy Habbema tekent voor de regie. Joke Bruijs en Angela Groothuizen nemen beiden de rol van Mrs. Johnstone voor hun rekening. Joke Bruijs zal in ieder geval de eerste twee maanden (tot februari 1999) iedere voorstelling spelen. De première is gepland op 22 december 1998. Begin oktober komen de Dolly Dots weer even bij elkaar in de show van Paul de Leeuw. Tegelijkertijd komt de cd Dolly Dots - The Collection uit. Op 17 december geven de Dolly Dots een éénmalig reünieconcert.

Danny de Munk

1999

Groothuizen presenteert de televisieprogramma's Op De Man Af en AVRO's Kunstblik. Ze maakt ook deel uit van het team van de TV-popquiz Top Pop Yeah.

2000

Groothuizen presenteert het populaire AVRO-televisieprogramma Wie Is De Mol? en en het culturele programma Kwestie Van Smaak (later ingekort tot Smaak).

2001

Groothuizen speelt naast Burt Reynolds en Julie Christie een rol in Snapshots (werktitel: The Hermit Of Amsterdam), een Engelstalige productie van regisseur Rudolf van den Berg. Ze speelt de rol van raamprostituée Rose. De zangeres speelt een gastrol in de televisieserie Costa. Samen met violist Jaap van Zweden presenteert Groothuizen het TV-programma Muziekcircus Van Zweden. De zangeres trekt vanaf 23 november enkele maanden samen met Julya Lo'ko en Mildred Douglas onder de naam J.A.M. door het land met Message In A Bottle, een programma vol Sting-repertoire. Het programma Wie Is De Mol? wint een academy award voor het beste tv-programma. Wie Is De Mol? wordt genomineerd voor de AVRO Televisierring. Groothuizen wordt genomineerd in de cateregorie Beste TV-presentator.

J.A.M. Julya Lo'ko Mildred Douglas

2002

Samen met Rick DeVito neemt ze de single Sweet Summer Kisses op. Angela Groothuizen speelt de moeder van Pietje Bell in de gelijknamige jeugdfilm. Tijdens het bezoek van Nelson Mandela aan Nederland op 7 juni verzorgt Groothuizen samen met tientallen Zuid-Afrikaanse en Nederlandse artiesten, waaronder Denise Jannah, Leoni Jansen en Astrid Seriese, onder de groepsnaam Faranani! een optreden in Carré.

Rick DeVito

2003

Groothuizen doet samen met Yinka Adesina enkele optredens tijdens de tweede serie Wereldwijven, een muzikaal theaterproject van Leoni Jansen. Groothuizen presenteert de talksow Vaders, waarin ze in discussie gaat met vaders en moeders. In september is ze te zien in het programma De Week Van Nederland Schoon. In het najaar presenteert ze de eerste editie van het Nationaal Junior Songfestival en tien afleveringen van Angela & Co., een 'feel good'-programma met Jeffrey Wijnberg en arts Ivan Wolffers. In samenwerking met de Nederlandse Hartstichting verzorgt ze de presentatie van het tv-programma Hoe Fit Is Nederland. Tijdens een rechtstreekse uitzending presenteert Groothuizen op 24 oktober het 38e AVRO's Televizierring-Gala. Ook in Pietje Bell II is Groothuizen weer te zien als de moeder van de titelheld.

2004

Berget Lewis vervangt Mildred Douglas als die om persoonlijke redenen niet van de partij is bij de nieuwe theatertournee van J.A.M. De groep reist van februari tot en met mei opnieuw met het programma Message In A Bottle door Nederland. Op 10 mei staat de zangeres in het kader van Wereldwijven samen met de uit Ethiopië afkomstige zangeres Minyeshu op het podium van het Nieuwe de La Mar Theater te Amsterdam. In september is Groothuizen weer betrokken bij een editie het Nationaal Junior Songfestival.

Berget Lewis Minyeshu

2005

Onverwachts wordt het contract van de presentatrice bij de AVRO niet verlengd. Vanaf 15 augustus presenteert Angela Groothuizen samen met Froukje de Both, Winston Gerstanowitz, Victoria Koblenko en Gordon dagelijks op de nieuwe commerciële zender Talpa het programma Thuis. Het programma gaat in oktober alweer van de buis als gevolg van tegenvallende kijkcijfers. Op 16 en 17 september is J.A.M. een van de acts tijdens Songs For Friends, een festival waarvan de opbrengst bestemd is voor De Vrienden van de Thuiszorg. In december doet Angela Groothuizen mee met La Bloemen's Kerstshow 2005 waarmee Karin Bloemen in acht Nederlandse theaters te zien is.

Gordon Karin Bloemen

2006

Van februari tot en met mei gaat J.A.M. op tournee met het programma Woodstock. Begeleid door een band onder leiding van arrangeur Erwin van Ligten zingt het trio liedjes van het Woodstockfestival. Angela Groothuizen is in de periode april-juni een van de zogenaamde gastvedettes tijdens het programma Purper 100 waarin cabaretgroep Purper (Frans Mulder, Erik Brey, Jos Brink en Tony Neef) een ode brengt aan 'zinnig amusement van hoog niveau'.

2007

Angela Groothuizen levert een bijdrage op de cd Aristo + Friends van de uit Griekenland afkomstige orkestleider en arrangeur Aristo Tzignolis. Op 25, 26 en 27 mei staan de Dolly Dots drie keer in een uitverkochte Ahoy'.

2008

Het voorjaar staat in het teken van de theatershow Klein, een programma over de kleine dingen in het leven. Na meer dan tien jaar brengt Angela Groothuizen weer een eigen plaat uit. Het dertien nummers tellende, Nederlandstalige album Melk En Honing (maart) is met producer/toetsenist Nico Brandsen opgenomen in studio Het Gemengd Bedrijf, de boerderijstudio van engineer Frans Hendriks. De band van Angela Groothuizen bestaat uit toetsenist Erik van Bovenkamp, drummer/percussionist/gitarist Jeroen Molenaar en (bas)gitarist Rob Hendriks. De tekstbijdragen zijn van o.a Rob Chrispijn, Jurrian van Dongen, Mylou Frencken, Johan Hoogeboom en Groothuizen zelf. The Goodbye For Now Tour van de Dolly Dots gaat 12 april van start in Martiniplaza te Groningen en eindigt op 7 juni in de Rijnhal te Arnhem.

2009

Groothuizen zit vanaf januari 2009 in de jury van de talentenjacht X Factor op de commerciële televisiezender RTL4.

2010

Met haar theatershow Label doet Groothuizen 40 theaters in Nederland aan en zingt ze naast bekende liedjes uit haar repertoire nieuw materiaal, geschreven door onder anderen Rob Chrispijn, Jan Boerstoel en Johan Hoogeboom. Vanaf 17 september is elke vrijdagavond de talentenjacht The Voice Of Holland te zien op RTL4. Angela Groothuizen maakt onderdeel uit van het team coaches. Bijzonder aan het programma is dat de coaches/juryleden tijdens de audities met de rug naar de talenten toe zitten.

2011 - 2012

Angela Groothuizen in 2011 De zangeres werkt met Nico Brandsen in 2011 aan het album Ik Verdedig. In de periode januari 2012 tot half april 2012 gaat ze op tournee met Angela en de Optigan, ‘een one-man-band met z’n tweeën’ en een belangrijke rol voor een vergeten toetsinstrument uit de jaren zeventig. Toetsenisten Nico Brandsen en Sven Figee spelen mee. Trijntje Oosterhuis wordt haar opvolger als jurylid en coach in The Voice Of Holland. Angela Groothuizen wordt op 27 april benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Ze ontvangt de onderscheiding vanwege haar inzet voor verschillende goede doelen. In het najaar maakt ze haar debuut als schrijfster met Paula en Khalilo. Het kinderboek is gebaseerd op haar eigen jeugdverhalen.

Sven Figee Trijntje Oosterhuis

2013

De Annie M.G. Schmidtprijs gaat in april naar het lied Vinkeveen uit het theaterprogramma Angela en de Optigan. Het lied is geschreven door Angela Groothuizen en Nico Brandsen samen met tekstschrijver Jan Beuving. De jury spreekt over een 'prachtige lied met een sterke melodie, een modern chanson met een schitterende tekst' en noemt Beuving 'een jonge vakman (…) die mooie binnenrijmen gebruikt die heel natuurlijk aandoen en verstevigen in plaats van storen'.

2014 - 2015

Vanaf 30 januari 2014 trekt de zangeres door het land met het theaterprogramma Eeuwige Jeugd. Hiervoor heeft ze samen met toetsenist Nico Brandsen nummers geselecteerd over jong zijn en ouder worden. Begin 2015 verschijnen de liedjes op een album. Op het album staat ook een duet met haar dochter Nona.

Discografie Angela Groothuizen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Angela Groothuizen

Audio/Video Angela Groothuizen

Video Angela Groothuizen

Vinkeveen
Vinkeveen
Angela_Groothuizen_Ik_Ver...
Angela_Groothuizen_Ik_Verdedig.mp4
Angela Groothuizen - Bier...
Angela Groothuizen - Bier en bitterballen
Angela Groothuizen - Ik d...
Angela Groothuizen - Ik doe wat ik doe
Angela Groothuizen - Klein
Angela Groothuizen - Klein
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Angela Groothuizen - Ik doe wat ik doe

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer