Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANNA LAMBRECHTS-VOS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

29-06-1876 - 16-01-1932

Genre

componist, klassiek, orgel, piano

Anna Lambrechts-Vos

Anna Vos is naast Nederlands componiste ook een veelzijdig musicus. Zij krijgt orgel- en pianoles en wordt op haar zeventiende benoemd tot organist van de Doopsgezinde Gemeente in Rotterdam, alwaar ze 33 jaar aan verbonden zal blijven. Bij de oprichting van het GeNeCo (Genootschap Nederlandse Componisten) in 1911 is zij ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, orgel, piano

Biografie Anna Lambrechts-Vos

Anna Vos is naast Nederlands componiste ook een veelzijdig musicus. Zij krijgt orgel- en pianoles en wordt op haar zeventiende benoemd tot organist van de Doopsgezinde Gemeente in Rotterdam, alwaar ze 33 jaar aan verbonden zal blijven. Bij de oprichting van het GeNeCo (Genootschap Nederlandse Componisten) in 1911 is zij een van de eersten die zich aansluit.

1876 - 1897

Anna Vos wordt op 29 juni 1876 geboren te Rotterdam. Haar vader is hoofd van de ulo aan de Westersingel te Rotterdam. Door haar muzikale talenten krijgt zij de functie van organist van de Doopsgezinde Gemeente. Ook geeft zij regelmatig orgel- en pianoconcerten.

1898 - 1899

Volgens een lovende recensent van het muziektijdschrift 'Caecilia' zou Anna Vos meer bekendheid mogen krijgen en nog meer concerten mogen geven. Zij gaat piano studeren bij Johan Sikemeier en compositie bij Bernard Zweers.

Bernard Zweers

1900 - 1904

Op 24-jarige leeftijd componeert Anna Vos een pianotrio wat een jaar later, samen met een aantal liederen en een strijkkwartet, wordt uitgevoerd tijdens een matinee van de Rotterdamse Kunstkring.

1905 - 1908

Naast het geven van pianolessen is Anna Vos ook actief in het schrijven van pedagogische werken voor piano en kinderliedjes. In 1905 verschijnt 'Het boekje van Tante An' met kinderliedjes op eigen teksten. Samen met zangeres Emmy Denijs geeft Anna Vos kinderconcerten, niet alleen in Nederland maar ook in Parijs. Bij een compositiewedstrijd in Triëst winnen haar twee strijkkwartetten opus 7 prijzen en worden door het Italiaanse Quartetto Triëstino veelvuldig uitgevoerd.

1909

Componist Daniël de Lange schrijft een lovende recensie over de strijkkwartetten opus 7 en spreekt de hoop uit dat ze in de toekomst ook door Nederlandse kwartetten uitgevoerd zullen worden.

Daniël de Lange

1910 - 1912

Anna Vos wordt dirigente van de zangvereniging Amphion. Om haar directie uit te breiden en bekend te worden met het instrumenteren volgt ze in Utrecht de orkestrepetities van het Utrechtsch Stedelijk Orchest (USO) o.l.v. Willem Hutschenruyter. De orkestwerken die zij componeert worden niet alleen door het USO uitgevoerd maar ook andere orkesten tonen veel interesse voor haar composities. Een belangrijk werk van de inmiddels getrouwde Anna Lambrechts-Vos is 'Stemmingsbeelden voor strijkorkest'. Deze compositie wordt door het Concertgebouworkest o.l.v. Willem Mengelberg uitgevoerd.

Koninklijk Concertgebouworkest Willem Mengelberg

1913 - 1924

Tijdens de tentoonstelling 'De Vrouw' dirigeert Lambrechts-Vos haar eigen werk 'Der Frühling' voor koor en orkest.

1925

In dit jaar verschijnen haar Zuid-Afrikaanse liederen, getiteld 'Groot Suid-Afrika - Nuwe Suid-Afrikaanse liedere' op teksten van de Afrikaanse dichters Jan F. Celliers en A.D. Keet. In het najaar, ter herdenking van Kruger, worden deze liederen tijdens bijeenkomsten waar lezingen over Zuid Afrikaanse onderwerpen worden gehouden veelvuldig uitgevoerd.

1926 - 1931

In 1926 overlijdt de echtgenoot van Anna Lambrecht-Vos en neemt ze na 33 jaar ontslag als organiste van de Doopsgezinde Gemeente te Rotterdam.

1932

Op 16 januari 1932 overlijdt Anna Lambrechts-Vos.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Anna Lambrechts-Vos

Audio/Video Anna Lambrechts-Vos

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer