Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANNE LA BERGE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

anne la berge

Periode

1955 - heden

Genre

componist, elektronica, elektronische muziek en computermuziek, fluit, hedendaags, sampler

Online

Officiële website

Anne La Berge

Fluitiste en componiste Anne La Berge heeft zich altijd thuis gevoeld in de meest uiteenlopende muziekgenres: van experimentele elektronica, tot modern gecomponeerd en geïmproviseerd. In Amerika vind ze direct aansluiting met vooruitstrevende musici en hedendaagse, experimentele componisten. Na haar verhuizing naar Amsterdam ontwikkelt ze een geheel eigen geluid op de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, elektronica, fluit, sampler

Genoemd in de biografie van

2007   Ensemble LOOS

Biografie Anne La Berge

Fluitiste en componiste Anne La Berge heeft zich altijd thuis gevoeld in de meest uiteenlopende muziekgenres: van experimentele elektronica, tot modern gecomponeerd en geïmproviseerd. In Amerika vind ze direct aansluiting met vooruitstrevende musici en hedendaagse, experimentele componisten. Na haar verhuizing naar Amsterdam ontwikkelt ze een geheel eigen geluid op de fluit door gebruik te maken van geavanceerde speeltechnieken, elektronica, een interactief computersysteem en fikse versterking. Daarbij legt ze een verstrekkende virtuositeit en een groot gevoel voor afwijkende muzikale stemmingen aan de dag. Ze speelt op Kingma en Brannen fluiten. La Berge is zeer actief en treedt onder meer op met haar echtgenoot, componist/gitarist David Dramm en daarnaast met Cor Fuhler, Steve Heather, Gene Carl, Loos ensemble, Lukas Simonis, Gert Jan Prins en anderen. De laatste jaren is er meer en meer aandacht voor haar eigen composities en vermengt La Berge haar composities en improvisaties ook met zelfgeschreven korte verhalen.

In bezetting van

Apricot My Lady   fluit, sampler
Shackle   elektronica, fluit

1955 - 1983

Anne La Berge wordt geboren op 24 april in Palo Alto, Californië (USA). Ze studeert fluit aan de Universiteit van New Mexico, Albuquerque bij Frank Bowen (van 1974 tot 1978) en speelt daarnaast op Middeleeuwse en Renaissance instrumenten. Bovendien studeert ze nog een korte periode fluitspel bij Alexander Murray aan de Universiteit van Illinois, Urbana. Verder volgt La Berge cursussen muziek- en compositietheorie aan de Universiteit van California, San Diego, bij onder meer Morton Feldman, Roger Reynolds en John Fonville, met wie ze een fluitduo vormt.

1983 - 1984

Anne La Berge is winnaar van de ‘contemporary performer’ competitie bij de Newly Published Music Competition van de National Flute Association. Een jaar later behaalt ze de tweede prijs bij de National Association of Composers, een competitie voor solo performers van twintigste-eeuwse muziek.

1989

Anne La Berge verhuist naar Amsterdam waar ze in eerste instantie naam maakt als uitvoerder en improvisator.

1994

De portret-cd ‘blow’ verschijnt op het label op Frog Peak.

1999 - 2006

Anne La Berge zet de concertserie rond improvisatiemuziek 'Kraakgeluiden' op, onder meer met Cor Fuhler. Ze wordt lid van het bestuur van Prime, de stichting voor hedendaagse muziek in Groningen. In samenwerking met stichting Vrouw en Muziek zet ze in 2000 de serie 'Luistersalon' op. Met echtgenoot David Dramm is ze oprichter en directeur van VOLSAP, een stichting voor experimentele muziek in Amsterdam.

David Dramm

2006 - 2009

Anne La Berge is bestuurslid van de stichting Vrouw en Muziek. Samen met Robert van Heumen vormt ze het duo Shackle.

Robert van Heumen Shackle

2010

Anne la Berge werkt als improvisatie coach voor studenten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast geeft ze verschillende improvisatiecursussen op onder meer de Universiteit van Edinburgh.

2011

In het muzyQ gebouw in Amsterdam start Anne La Berge de VOLSAP concertseries. De cd ‘Speak’ met solocomposities verschijnt op het label New World.

Discografie Anne La Berge

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Anne La Berge

Audio/Video Anne La Berge

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer