Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANNEKE VAN GIERSBERGEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Anneke van Giersbergen in 2010

Periode

08-03-1973 - heden

Genre

alternative, piano, pop/rock, zang

Online

Officiële website
Facebook (official fanpage)

Anneke van Giersbergen

Anneke van Giersbergen start haar carrière als zangeres van The Gathering. Ze gaat solo in 2007, allereerst met haar band Agua de Annique, een naam die ze bij het verschijnen van het album Everything Is Changing (2012) niet meer gebruikt. In haar muziek vermengt Anneke van Giersbergen rock met elektronica.
Volledige biografie...

Instrumenten

piano, zang

Genoemd in de biografie van

2007   The Gathering
2011   Lorrainville
2012   Death Letters

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

18-1-22, TivoliVredenburg, Utrecht
19-1-22, Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen
21-1-22, C.C. Cascade, Hendrik-Ido-Ambacht
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Anneke van Giersbergen

Anneke van Giersbergen start haar carrière als zangeres van The Gathering. Ze gaat solo in 2007, allereerst met haar band Agua de Annique, een naam die ze bij het verschijnen van het album Everything Is Changing (2012) niet meer gebruikt. In haar muziek vermengt Anneke van Giersbergen rock met elektronica.

In bezetting van

Agua de Annique   piano, zang
Lorrainville   zang
Maiden uniteD   zang
The Gathering   zang
Vuur   zang

1995 - 2006

Anneke van Giersbergen (Sint-Michielsgestel, 8 maart 1973) is na Marike Groot en Martine van Loon de derde zangeres van de Brabantse band The Gathering. Mandylion is het eerste album van de band waar ze op is te horen. Het album ontstijgt de metal en manoeuvreert zich in de richting van de symfonische rock, beïnvloed door gothic en psychedelica. Er is veel ruimte voor atmosferische passages en langere epische stukken waardoor er een mooie balans ontstaat tussen heavy en gevoelig. Met name de stem van Van Giersbergen maakt de plaat toegankelijk voor een brede doelgroep. De plaat wordt dan ook jubelend ontvangen door zowel metal- als rockpubliek. Met Mandylion staan The Gathering en Van Giersbergen aan de wieg van wat later gothic metal en sprookjesmetal wordt genoemd, een genre waarin vooral Within Temptation internationale successen boekt. In tien jaar bouwt The Gathering een internationale fanschare op en doet de band wereldwijd optredens. Vooral in Latijns-Amerika is de muziek zeer geliefd. Tijdens de Muzikantendag op 27 mei 2006 in de Melkweg te Amsterdam krijgt Anneke van Giersbergen een Duiveltje uitgereikt in de categorie Beste Zangeres. De muziekprijs van het Nationaal Pop Instituut is voor de beste Nederlandse popmuzikanten en het beste poppodium van het afgelopen jaar. De zangeres is te horen in de nummers Weltschmerz en In Deference op het album Smear Campaign (2006) van de Britse band Napalm Death.

The Gathering

2007

Het optreden van The Gathering tijdens Ankkarock in Finland op 4 augustus 2007 is het laatste optreden met Anneke van Giersbergen. De zangeres maakt in juni bekend de band te gaan verlaten en verder te gaan met haar band Agua de Annique. De groep bestaat verder uit gitarist/zanger Joris Dirks, bassist Jacques de Haard (Celestial Season) en drummer Rob Snijders (Celestial Season, Kong). In de herfst van 2007 verschijnt het debuutalbum Air.

Agua de Annique Celestial Season Kong

2008

Na Noorderslag in januari speelt Agua de Annique in februari in het voorprogramma van The Smashing Pumpkins in Den Bosch. In april reist de band af naar Frankrijk om in Parijs en Lille op te treden. Van Giersbergen zingt met zanger Fernando Ribeiro het duet Scorpion Flower op het album Night Eternal van de Portugese metalband Moonspell. Met zanger Bart van der Weide (Racoon) en Artists For Tibet zingt ze het nummer Als Je Ooit Nog Eens Terug Kan naar de eerste plaats in de hitparade. Tijdens het televisieprogramma 50 Jaar Nederpopquiz bij de VPRO geeft Van Giersbergen met C-Mon & Kypski in oktober een interpretatie van Alanis Morissette's hitsingle Ironic.

C-Mon & Kypski

2009

Anneke van Giersbergen in 2009 Anneke van Giersbergen zingt enkele nummers op de soundtrack van het speelfilmdebuut Kan Door Huid Heen van Esther Rots. In februari speelt Agua de Annique akoestische shows in de Melkweg en in de Oosterpoort met gastbijdragen van o.a. Sharon den Adel (Within Temptation), Niels Geusebroek (Silkstone) en Marike Jager. Zij zijn ook te horen op het akoestische soloalbum Pure Air, uitgebracht onder de naam Anneke van Giersbergen with Agua de Annique. Op deze cd staan eveneens bijdragen van Daniel Cavanagh (Anathema), John Wetton (King Crimson, Asia) en Arjen Lucassen (Ayreon). De eerste single van Pure Air is de cover van The Blower's Daughter met Daniel Cavanagh. Na de Nederlandse shows en drie optredens in Griekenland reist Agua de Annique in maart naar Latijns-Amerika voor optredens in Brazilië, Argentinië, Chili en Mexico. Voor haar derde album vliegt Anneke van Giersbergen begin juni naar Vancouver, Canada om daar samen te werken met Devin Townsend. De zangeres levert ook bijdragen op Townsends album Addicted. Na het concert op 13 juni van Agua de Annique in Oss gaat de band de studio in voor opnamen van het volgende album In Your Room. De band wordt daarbij terzijde gestaan door producer Michel Schoots. Het album In Parallel (september) van Anneke van Giesbergen en Daniel Cavanagh bevat liveversies van nummers uit het repertoire van Agua de Annique, The Gathering en Anathema, aangevuld met de covers Teardrop (Massive Attack) en The Blower's Daughter (Damien Rice). Het optreden van Agua de Annique bij de populaire talkshow De Wereld Draait Door in oktober is het eerste openbare optreden met toetseniste Annelies Kuijsters (ex-Krezip). Zij tourt in november ook mee tijdens de promotietournee voor In Your Room in Groningen, Nijmegen, Amsterdam en Eindhoven.

Ayreon Krezip Marike Jager Michel Schoots Silkstone Within Temptation

2010

Anneke van Giersbergen in 2010 Anneke van Giersbergen doet veel internationale optredens, om te beginnen in januari in Griekenland. De opbrengst van de single Sunny Side Up wordt volledig gedoneerd aan het weeshuis Hogar La Esperanze in Chili dat in februari zwaar is getroffen door een aardbeving. In Turkije deelt de zangeres met haar band tijdens het MTV-festival Efes Rock 'N Dark het podium met de Turkse rockartiest Hayko Cepkin. Begin mei start haar tournee door Frankrijk en Spanje. Eind mei doet Van Giersbergen samen met Danny Cavanagh enkele akoestische duo-optredens in Argentinië, Chili en Brazilië. Tijdens de optredens in Frankrijk en Spanje in het voorjaar maakt Agua de Annique opnamen voor het album Live In Europe. De release van de plaat op 15 oktober gaat gepaard met een Nederlandse tournee van elf shows in oktober en november. Live In Europe bevat drie nieuwe nummers en een versie van Shrink afkomstig van het album Nighttime Birds (1997) van The Gathering.

2011

Anneke van Giersbergen in 2011 Anneke van Giersbergen tekent begin mei een contract bij PIAS voor een album dat ze in januari 2012 onder haar eigen naam bij het label uitbrengt. Na hun debuut als trio in november 2010 op het festival November Music in Den Bosch gaan Anneke van Giersbergen, electroartiest Krause en de Belgische multi-instrumentalist Tom Pintens (ex-Zita Swoon) in oktober op tournee door Nederland en België. De muzikanten worden in dit project uitgedaagd om buiten hun normale werkveld te stappen. Er wordt niet meer gespeeld in de standaard bandbezetting zoals ze gewend zijn. Naast speciale arrangementen van bestaande nummers speelt het trio ook speciaal voor dit project geschreven muziek. In november verzorgt Van Giersbergen met haar band het voorprogramma tijdens het tweede gedeelte van de Europese tournee van Within Temptation. Vooruitlopend op haar eerste album onder eigen naam verschijnt de single Feel Alive. Op 29 december gaat De Beer Die Geen Beer Was in première in de Schouwburg Arnhem. In deze muziekvoorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar vertelt en zingt Anneke van Giersbergen samen met Martijn Bosman over een beer die na zijn winterslaap een hele andere wereld aantreft. De voorstelling loopt door tot in voorjaar 2012 met optredens in het Kröller-Müller Museum in Otterlo, Schouwburg Het Park in Hoorn, De Lindenberg in Nijmegen en het Grand Theatre in Groningen.

Krause Martijn Bosman

2012

Anneke van Giersbergen in 2012 Het album Everything Is Changing verschijnt op 23 januari. De muziek op de plaat is geschreven samen met Daniel Cardoso en gedeeltelijk opgenomen in zijn Ultrasound Studios in het Portugese Braga. De liedjes bevatten een mix van rock en elektronica. De tournee ter promotie van Everything Is Changing start op 21 januari in de Melkweg te Amsterdam. Vanaf 24 maart tourt Anneke van Giersbergen weer enkele weken samen met Martijn Bosman met het kinderprogramma De Beer Die Geen Beer Was. Voor het nummer Ik Ga Slapen krijgt het duo op 13 mei in Carré de Okapi Liedprijs 2012, de prijs voor het 'meest jaloersmakende liedje van 2012', uitgereikt door initiatiefnemer en enige jurylid Jan Rot.

Jan Rot

2013

Het liedje Please Baby Don't is het themanummer van de Nederlandse speelfilm &ME van regisseur Norbert ter Hall. De première van &ME is op 14 maart. De zangeres neemt met haar band en songwriter en producer Arno Krabman het album Drive op. De cd verschijnt op 23 september bij [PIAS] (Benelux) en InsideOutMusic (de rest van de wereld), gevolgd door een Europese tournee vanaf midden oktober.

2015

Samen met Arjen Lucassen brengt ze onder de naam The Gentle Storm een dubbelalbum uit.

Discografie Anneke van Giersbergen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Anneke van Giersbergen

Audio/Video Anneke van Giersbergen

Video Anneke van Giersbergen

Anneke van Giersbergen - ...
Anneke van Giersbergen - "My Mother Said" [Official Music Video]
&ME theme song - Please B...
&ME theme song - Please Baby Don't - by Anneke van Giersbergen
Anneke van Giersbergen me...
Anneke van Giersbergen met Sunny Side Up
Anneke van Giersbergen - ...
Anneke van Giersbergen - "Feel Alive" [Official Music Video]
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Anneke van Giersbergen - "Feel Alive" [Official Music Video]

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer