Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANNER BIJLSMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

17-02-1934 - 25-07-2019

Genre

barok, cello, hedendaags, klassiek

Anner Bijlsma

Anner Bijlsma staat in Nederland aan de wieg van het spel op de barokcello volgens de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. De meeste toonaangevende cellisten, ook die op de 'gewone' cello spelen, hebben bij hem gestudeerd. Daarnaast is Bijlsma een vooraanstaand solist en kamermuziekspeler, zowel van oude als hedendaagse muziek.
Volledige biografie...

Instrumenten

cello

Genoemd in de biografie van

1946   Lucy van Dael
1954   Ernst Reijseger
1964   Job ter Haar
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Anner Bijlsma

Anner Bijlsma staat in Nederland aan de wieg van het spel op de barokcello volgens de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. De meeste toonaangevende cellisten, ook die op de 'gewone' cello spelen, hebben bij hem gestudeerd. Daarnaast is Bijlsma een vooraanstaand solist en kamermuziekspeler, zowel van oude als hedendaagse muziek.

1934 - 1949

Anner Bijlsma wordt op 17 februari 1934 in Den Haag geboren. Hij krijgt zijn eerste muzieklessen van zijn vader, Anne Bijlsma.

1950 - 1959

Bijlsma studeert cello bij Carel van Leeuwen Boomkamp aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1957 ontvangt hij de Prix d'excellence en in 1958 wordt hij solocellist bij het toenmalige orkest van de Nederlandse Opera. In Mexico wint Bijlsma de Pablo Casals Competitie.

1962 - 1968

Bijlsma is solocellist van het Concertgebouworkest in Amsterdam.

1970

Bijlsma wordt docent aan zowel het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

1980 - 1982

Samen met violiste Vera Beths, pianist Reinbert de Leeuw en klarinettist George Pieterson maakt hij de legendarische (en nog steeds toonaangevende) opname van Olivier Messiaens 'Quatuor pour la fin du temps'. In 1982 wordt Anner Bijlsma 'Erasmus Scholar' aan de Harvard University.

1989 - 1992

Bijlsma's cello-bewerkingen van Johann Sebastian Bachs 'Sonates' BWV 1003 en 1013 en de 'Partita' BWV 1006 (oorspronkelijk voor viool gecomponeerd) verschijnen op plaat (Deutsche Harmonia Mundi; RD 77998). In 1992 legt hij voor de tweede keer Bachs zes 'Cello-suites' vast op plaat (Sony Vivarte; S2K 48047). Hij hoopt dit nog eens voor een derde keer te kunnen doen, als hij is genezen van een verwaarloosde whiplash.

1993 - 1995

Samen met violiste Vera Beths en altviolist Jürgen Kussmaul vormt Anner Bijlsma het strijktrio l'Archibudelli. In 1995 ontvangt hij een eredoctoraat van het New England Conservatory en wordt hij genomineerd voor een Grammy Award met zijn opname van de 'Sonates' van Johannes Brahms.

1998 - 1999

Anner Bijlsma publiceert in eigen beheer het boek 'Bach, The Fencing Masters. Reading aloud from the first Three Cello Suites' (ISBN 90-9011794-6). Cherry Duyns maakt een televisieportret van Bijlsma onder de titel 'De Arm van Bach' voor de VPRO.

2008

Dochter Carine Bijlsma maakt een film over haar vader en diens liefde voor Luigi Boccherini 'Het geheim van Boccherini'.

Discografie Anner Bijlsma

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Anner Bijlsma

Audio/Video Anner Bijlsma

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer