Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANTON GOUDSMIT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

24-04-1967 - heden

Genre

gitaar, jazz

Online

Officiële website

Anton Goudsmit

Anton Goudsmit (Haarlem, 24 april 1967) is een bijzonder creatieve muzikant die zich zo'n beetje met alles wat met jazz te maken heeft bezighoudt. Of hij nou in het café op de hoek, het Concertgebouw, het Bimhuis of in Paradiso speelt, hij is altijd inventief en verbaast elk publiek met ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar

Genoemd in de biografie van

1996   Esmée Olthuis
1999   Arnold Dooyeweerd
2000   Hans Hasebos
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

12-3-21, TivoliVredenburg, Utrecht

Biografie Anton Goudsmit

Anton Goudsmit (Haarlem, 24 april 1967) is een bijzonder creatieve muzikant die zich zo'n beetje met alles wat met jazz te maken heeft bezighoudt. Of hij nou in het café op de hoek, het Concertgebouw, het Bimhuis of in Paradiso speelt, hij is altijd inventief en verbaast elk publiek met zijn originele invallen en grote expressiviteit. Met recht wordt hij een van de meest oorspronkelijke gitaristen van Nederland genoemd. Omdat hij zo expressief is, altijd vol met ideeën zit, zeer toegewijd is en zich manifesteert als een waar podiumbeest, doen veel muzikanten en groepen graag een beroep op hem. Door zijn gitaartechniek lijkt het vaak alsof hij gebruik maakt van elektronische effecten, hoewel hij dat uit principe juist nooit doet. Anton heeft over de hele wereld gespeeld op festivals en gerenommeerde jazzpodia. Met de door hem opgerichte groep the Ploctones maakt hij naam als componist en frontman.

In bezetting van

Estafest   gitaar
Haas & The Guitarbandits   gitaar
Juju Bros   gitaar
New Cool Collective   gitaar
New Cool Collective Big Band   gitaar
Sinas   gitaar
The Ploctones  
Vanbinsbergen   gitaar
Voer   gitaar

1992

Tijdens zijn opleiding aan het Amsterdams conservatorium doet Goudsmit ervaring op met het kwartet van Eric Vloeimans. De eerste CD van dit kwartet, No Realistics, is ook het eerste album waar hij op te horen is. Daarnaast speelt hij veel in het binnen- en buitenland met het Barend Middelhoff Kwartet en het Ninsk Project. In hetzelfde jaar bereikt Goudsmit de finale van het solisten concours Pall Mall Export Award en staat hij voor de eerste keer op het North Sea Jazz Festival (samen met Eric Vloeimans).

Eric Vloeimans

1993

Met Barend Middelhoff wint Goudsmit het Middelsee Jazztreffen. Met het Eric Vloeimans kwartet is hij veel in de Benelux te horen en speelt hij met Nico Langenhuizen en Jasper Blom op het Montreal Jazz Festival.

Jasper Blom

1994

Anton Goudsmit studeert suma cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam. Met Vloeimans speelt Goudsmit nu ook veel buiten de Benelux en wordt er afgereisd naar Saoedi-Arabië, de Golfstaten en Zuid-Afrika. Samen met Benjamin Herman, Frank van Dok en DJ Graham B richt Goudmit New Cool Collective op.

Benjamin Herman Frank Van Dok Graham B

1995

Anton richt zijn eerste eigen kwartet op met Yuri Honing, Jos De Haas en Arnold Dooyeweerd. De nummers zijn voornamelijk van Goudsmits hand. Hij gaat hiermee op tour langs de Nederlandse jazzpodia en krijgt enthousiaste reacties uit de pers. Verder is hij te horen op CD's van Nisk en Barend Middelhoff kwartet (Soil).

Arnold Dooyeweerd Jos De Haas Yuri Honing

1996

Goudsmit is te horen op het derde album van het Eric Vloeimans Quartet (Bestratium) en op een live-CD van het project Ring No Bell van bassist Pablo Nahar. Hij gaat mee op tour met het Amsterdamse afro-Carïbische Fra Fra Sound door Noord-Afrika.

Fra Fra Sound Pablo Nahar

1997

Goudsmit speelt mee op de CD The River van het Barend Middelhoff Kwartet.

1998

The New Cool Collective wint een Edison voor de tweede CD More Soul Jazz Latin Flavours Nineties Vibes. Hij treedt vaak op met Corrie van Binsbergen, die dat jaar de Boy Edgar Prijs wint. Voor de CD Van Binsbergen componeert hij diverse nummers. Het Sven Schuster kwartet, waar Anton deel van uitmaakt, treedt regelmatig op en maakt de CD Three Is A Crowd.

Corrie van Binsbergen

1999

Het trio De Boo, Wierbos en Goudsmit wordt opgericht door Victor de Boo. In dit onconventionele trio komt Goudsmits eigenzinnige manier van spelen goed tot zijn recht. Hij is ook door horen op de CD Outro Lado, het debuut van Zuco 103. Arnold Dooyeweerd, Esmée Olthuis en Goudsmit beginnen een trio genaamd Drumless Dog. De originele muziek is door de afzonderlijke bandleden gecomponeerd.

Arnold Dooyeweerd Esmée Olthuis Victor de Boo Wolter Wierbos Zuco 103

2000

Met daarop gasten als Georgie Fame, Trijntje Oosterhuis en Lilian Vieira verschijnt het album Big van New Cool Collective. De avonden in Meander te Amsterdam met de New Cool Collective Big Band trekken publiek uit het hele land. Het Fay Victor Quintet, waar Anton deel van uitmaakt, neemt het album Darker Than Blue op in de studio van Michael Rorby in New York. Hieraan doen ook de pianist Vijay Iyer en de slagwerker Steve Hass mee. In 2000 ontvangt Anton Goudsmits muzikale kameraad Eric Vloeimans de Boy Edgar Prijs. Drumless Dog produceert de door de pers goed ontvangen CD Temporary Music.

Trijntje Oosterhuis

2001

Goudsmit ontvangt een compositie-opdracht van de NPS, waarmee het begin ontstaat van wat later als zijn eigen groep Ploctones bekend zal worden. Hij maakt met het trio De Boo, Wierbos en Goudsmit de CD Live At The Bimhuis en is gitarist op het album Gotta Get van Carmen Gomes Inc, waarmee hij in die tijd ook vaak optreedt. New Cool Collective speelt circa honderd keer dat jaar en gaat op tournee door Rusland, Georgië, Azerbeidzjan de Baltische staten, Roemenië, Hongarije, Slowakije en Tsjechië.

Carmen Gomes

2002

Goudsmit staat veelvuldig op het podium met Ernst Reijseger, Harmen Fraanje en Eric Vloeimans. Uit deze samenwerking komt later de groep Fugimundi voort. Dit slagwerk- en basloze gezelschap ontwikkelt een geheel eigen manier van improviseren, hetgeen veel uitnodigingen van internationale festivals en podia oplevert. Opnieuw speelt hij mee op een album van Zuco 103: Tales Of High Fever.

Ernst Reijseger Harmen Fraanje

2003

Goudsmit reist steeds vaker naar het buitenland, met namel naar Engeland met The New Cool Collective. De vaste maandagavond met de NCC Big Band in Meander verplaatst zich naar club Panama, waar elke twee weken nieuwe muzikale vrienden uitgenodigd worden, zoals Tony Allen, Los Papines, Candy en Hans Dulfer, Han Bennink, Trijntje Oosterhuis, Snowboy, Fay Lovski, Georgie Fame en Jan Akkerman. Willem Friede verzorgt de meeste arrangementen voor deze serie concerten.

Han Bennink Trijntje Oosterhuis

2004

New Cool Collective toert door Canada, Oeganda en Kenia, waar interessante muzikale ontmoetingen plaatsvinden. Van het kwartet Vloeimans, Fraanje, Reijseger, Goudsmit verschijnt de CD Boom Petit. Anton speelt mee op het album Lazy Old Sun van de groep rond Fay Victor, waar nu ook pianist Curtis Clarke en trombonist Wolter Wierbos in spelen.

2005

Live Op Het Dak! verschijnt, een CD onder de naam Goudsmit, Trujillo, Vierdag en Vink. Alles composities zijn geschreven door Goudsmit. Voor de derde keer speelt hij mee op een album van Zuco 103, Whaa! getiteld. Ook op het album The Itch van Benjamin Herman is Goudsmit te horen, evenals op het album Duizel Mij van Paul de Leeuw en op het album Hilarious Expedition van Michel Banabila, als speciale gast. New Cool Collective speelt op het vermaarde Roskilde festival bij Kopenhagen en maakt het album Trippin' samen met Tony Allen, bekend als de drummer van Fela Kuti. De Afrikaanse chora speler Ali Boulo Santo doet ook mee. Met de groep van Benjamin Herman doet Anton een uitgebreide tour door Brazilië. Vruchtbaar is vooral de samenwerking met Han Bennink, met wie hij later een duo vormt.

Paul de Leeuw

2006

De CD van Fugimundi getiteld Summersault (naar een van Antons stukken) wordt lovend ontvangen en zelfs onderscheiden met een Edison. Mete Erker en Goudsmit worden door het Trio Dimami gevraagd om mee te doen aan de hen toebedeelde VIP tour, hetgeen uiteindelijk resulteert in de CD Nearby Distances. Een flirt met de Nederlandse pop uit zich in een gastoptreden van Anton op het album On Patrol van Monique Klemann. New Cool speelt op het Sziget festival in Budapest en op het Hollandse Lowlands festival. Opvallend is de verschuiving die NCC maakt van de jazzpodia naar de poppodia.

2007

Anton gaat naast New Cool Collective ook met Benjamin Herman spelen in diens kwartet, dat de Boy Edgar Prijs krijgt toebedeeld. De CD The Itch van het kwartet maakt veel tongen los; het materiaal op dit album wordt beschouwd als het meest moderne werk van Benjamin en Anton tot dan toe. Dit alles resulteert wederom in talloze optredens voor het kwartet, waaronder opnieuw een uitgebreide tournee door Brazilië. Ook is hij te horen als speciale gast op de CD's Omnipotent van het Lewinski Projekt, Salve van de groep Sensual, Moves 24/7 van Jeroen de Rijk en Delight van het Susanne Alt Quartet. In 2007 doet Anton enkele opvallende optredens met violist Oene van Geel. Dit duo richt samen met pianist Jeroen van Vliet en rietblazer Mete Erker het kwartet Estafest op. De subtiele muziek van dit ensemble kan het best omschreven worden als eigenzinnige kamermuziek. Er wordt uitsluitend eigen materiaal uitgevoerd en al snel ontstaan ook plannen voor een album van dit kwartet.

Oene van Geel Susanne Alt

2008

Het album Out Of Office vormt de bevestiging van de creativiteit van The New Cool Collective. De 8-mansformatie besluit de theaters in te gaan met Jules Deelder en diens saxofonist Ger Sax. De registratie van de voorstelling in Luxor te Rotterdam wordt op DVD uitgebracht. Anton's groep The Ploctones (voorheen Goudsmit, Trujillo, Vierdag en Vink) maakt in zeer korte tijd naam. Ze spelen op festivals en clubs door Europa, Rusland, India (waar de band ternauwernood aan de aanslagen in het Taj Mahal hotel ontsnapt) en het Caribische gebied. Goudsmit maakt een grote tournee door Amerika met Fugimundi, hetgeen een jaar later de alom bejubelde CD Live At Yoshi´s oplevert. Op de CD Hypochristmastreefuzz van het Benjamin Herman Kwartet is Goudsmit te horen als speciale gast, evenals op de CD's Organized Crime van Robin Nolan & Friends en Truth Be Told van Grote Prijs winnares Leine. Voor de tweede keer fungeert Goudsmit als speciale gast van Michel Banabila, op diens album Precious Images. Ook treedt hij op met Arthur Ebeling, een zingende gitarist met een aan Chet Atkins verwante stijl en techniek.

Jules Deelder

2009

De CD Live At Yoshi's van Fugimundi verschijnt, evenals de debuut CD van de Ploctones CD, getiteld 050. Het album wordt voor een Edison genomineert. De New Cool Collective-theatertour met Deelder wordt geprolongeerd, dankzij de grote aandacht van het publiek. Ook de Belgische theaters worden nu geboekt. De New Cool Collective CD Sugar Protocol komt uit, een samenwerking met het zingende Cubaanse percussiegezelschap Los Papines van wijlen Ricardo Papin Abreu en met Mapacha Africa, een zang/snaarinstrumentenorkest uit de sloppenwijken van Nairobi. New Cool Collective neemt op initiatief van Benjamin Herman ook nog een EP op, als verjaardagscadeau voor Jules Deelder, genaamd Deelder 65, met de dichter zelf. Ook werkt de band samen met rapper Typhonn, wat resulteert in het album Chocolade. The Ploctones speelt steeds vaker en ontwikkelt zich tot een internationaal gewilde band.

Typhoon

2010

Goudsmit wint in de lente van dat jaar de VPRO Boy Edgar Prijs.

2011

De gitarist speelt mee op het album Joint Forces van Juju Bros, de band van de gebroeders Pablo en Jos de Haas.

Juju Bros

2013

Goudsmit doet op 4 maart mee aan Gitaarjongens, een exclusief concert in Koninklijk Theater Carré waarbij Henny Vrienten twaalf gerenommeerde Nederlandse gitaristen bij elkaar brengt voor een eenmalig gezamenlijk optreden. De gitarist maakt geen deel meer uit van New Cool Collective als hun jubileumalbum Chin Chin uitkomt. Hij speelt met bassist Clemens van der Feen en drummer Roy Dackus in het kwartet Odyssee van saxofonist en pianist Paul van der Feen. Het eerste album van Odyssee wordt op 12 juni gepresenteerd in het Bimhuis, Amsterdam. De meeste composities op het album Ploc (2013) van The Ploctones zijn door Goudsmit geschreven. De gitarist vormt een kwartet met Harmen Fraanje (piano), Rudi Mahall (basklarinet) en Samuel Rohrer (drums).

Henny Vrienten Paul van der Feen

2014

Samen met de Oostenrijkse drummer Gerri Jäger en de markante sousafoonspeler Arno Bakker treedt hij op met het compromisloze en luide trio Bakker, Goudsmit & Jäger. Hij maakt ook deel uit van KRUPA & The Genes, de band van drummers Stefan Kruger en Joost Patočka. In juli presenteert Anton Goudsmit een album dat is opgenomen tijdens zijn optreden met het twaalfkoppige New Rotterdam Jazz Orchestra op 5 januari 2013 in Het Paard in De Haag. De gitarist reist in september mee met de Zeeland Suite Revisited. Deze nieuwe interpretatie van de roemruchte Zeeland Suite uit 1977 van Leo Cuypers is een hommage in beeld en muziek aan het Zeeuwse landschap, onder leiding van componist en pianist Jeroen van Vliet. Na meerdere eenmalige samenwerkingen en optredens met zijn vaste groepen is Goudsmit in december speciale gast tijdens een serie optredens van het Nederlands Studenten Jazz Orkest.

New Rotterdam Jazz Orchestra

2015

De gitarist speelt dit jaar zeer regelmatig met Rumbatá. In zijn volle agenda staan in juni ook concerten met het melodische en swingende kwartet Shooster van contrabassist Sven Schuster dat verder bestaat uit Efraïm Trujillo (saxofoon) en Victor de Boo (drums). Anton Goudsmit speelt in september als gastmuzikant mee tijdens optredens van de nu-jazz big band Licks & Brains. Op North Sea Jazz treedt hij in juli op met het New Rotterdam Jazz Orchestra. De 11 Years Stoertoer van The Ploctones neemt het grootste deel van de maanden oktober en november in beslag. De laatste optredens met de Zeeland Suite Revisited zijn in november.

2016

In het voorjaar speelt Goudsmit onder de titel HEAR HEAR! als duo met Benjamin Herman en tourt hij met het programma How Blue Is The Blues? van The Houdini’s. Met improvisatiekwartet Estafest neemt de gitarist in de zomer in Boedapest het derde album op. Estafest bestaat verder uit violist Oene van Geel, pianist Jeroen van Vliet en saxofonist Mete Erker.

Estafest

Discografie Anton Goudsmit

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Anton Goudsmit

Video Anton Goudsmit

Anton Goudsmit en Arnold ...
Anton Goudsmit en Arnold Dooyeweerd spelen Voice Recorder
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Anton Goudsmit en Arnold Dooyeweerd spelen Voice Recorder

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer