Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANTON VAN DEURSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

28-12-1922 - 15-09-2016

Genre

componist, hedendaags

Biografie Anton van Deursen

Anton van Deursen is geboren in Rotterdam op 28 december 1922. Hij heeft al op 6 jarige leeftijd pianoles. Na de middelbare school gaat hij naar het R.K. Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht. Van Deursen studeert hier orgel en improvisatie bij Hendrik Andriessen, piano bij Phons Dusch (staatsdiploma MO-piano) en theorie ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Anton van Deursen

1922

Anton van Deursen is geboren in Rotterdam op 28 december 1922.
Hij heeft al op 6 jarige leeftijd pianoles. Na de middelbare school gaat hij naar het R.K. Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht. Van Deursen studeert hier orgel en improvisatie bij Hendrik Andriessen, piano bij Phons Dusch (staatsdiploma MO-piano) en theorie bij Wouter Paap. Na het cum laude behalen van het einddiploma orgelimprovisatie, studeert hij nog compositie bij Willem Pijper en orkestdirectie bij Toon Verhey. Tijdens zijn studie werkt hij bij de eerste internationale dirigentencursus van de NRU onder leiding van Carlo Zecchi.
Vanaf 1942 is Anton van Deursen als dirigent en organist verbonden aan verschillende kerken, o.a. de Boskantkerk te Den Haag, de toenmalige Dekenale kerk te Rotterdam en de Kathedraal te Utrecht. Na 1948 legt hij zich vooral toe op koordirectie. Hij leidt diverse Toonkunstkoren en treed als dirigent op bij verschillende orkesten, onder andere in Klagenfurt, Amiens en Straatsburg. In 1954 wordt Van Deursen de eerste directeur van de nieuw opgerichte Muziekschool te Venlo en in 1962 volgt zijn benoeming tot directeur van de Nijmeegse Muziekschool. In 1972 wordt hij pedagogisch directeur van de Rotterdamse Muziekschool tot hij in 1984 adjunct directeur wordt van het Conservatorium in Zwolle.
Bij het 5 jarig bestaan van de Muziekschool te Venlo schrijft Anton van Deursen het zangspel 'De Chinese Nachtegaal'. Voor de orkestklassen van de Nijmeegse Muziekschool schrijft hij 'Variaties voor 2 instrumentale koren' (1966) en ter gelegenheid van de bouw van het Cultureel Centrum 'De Lindenberg' te Nijmegen componeert hij de opera 'Reinaert de Vos' (1971).
In 1967 ontvangt Anton van Deursen de Aanmoedigingsprijs van de Provincie Gelderland voor zijn orkestwerk 'Music for a non-existing musical' (1967).

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Anton van Deursen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer