Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANTOON MAESSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Antoon Maessen

Periode

08-04-1919 - 12-10-1997

Genre

componist, hedendaags

Biografie Antoon Maessen

Antoon Maessen werd op 8 april 1919 te Den Haag geboren. Hij overleed op 12 oktober 1997 in Waalre. Hij studeerde piano, orgel en koordirectie in Den Haag; contrapunt en compositie bij de componist Jaap Vranken. Aan het Brabants Conservatorium behaalde hij de akte Muziekonderwijs B en het einddiploma Koordirectie (1961). Op ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1953   Jo van den Booren

Biografie Antoon Maessen

1919 - 1997

Antoon Maessen werd op 8 april 1919 te Den Haag geboren. Hij overleed op 12 oktober 1997 in Waalre.

Hij studeerde piano, orgel en koordirectie in Den Haag; contrapunt en compositie bij de componist Jaap Vranken. Aan het Brabants Conservatorium behaalde hij de akte Muziekonderwijs B en het einddiploma Koordirectie (1961).

Op 24-jarige leeftijd werd hij dirigent/organist aan de Jeroenkerk te Den Haag. Ook leidde hij enkele jaren het toenmalige Palestrinakoor in Den Haag als opvolger van zijn leermeester Jaap Vranken. Van 1946 tot 1961 was hij dirigent/organist aan de Paterskerk in Roosendaal. Gedurende een aantal jaren trad hij regelmatig op als componist/pianist in het radioprogramma 'De Zonnebloem' van de KRO en gaf hij een groot aantal educatieve huisconcerten in Roosendaal. Verscheidene malen nam hij op uitnodiging deel aan de Belgisch Nederlandse Componistendagen, waarbij een aantal van zijn kamermuziekwerken in première ging. Van 1962 tot 1982 was Maessen als muziekdocent werkzaam aan middelbare scholen in Eindhoven. Ook leidde hij daar een aantal koren. In 1957 en 1958 gaf het Brabants Orkest onder leiding van Hein Jordans een twaalftal uitvoeringen van Maessens Vier Fabels van Jean de la Fontaine. Rond de zestiger jaren ontving hij opdrachten van overheidsinstanties, hetgeen ondermeer aanleiding was tot verschillende uitvoeringen door Hilversumse radio orkesten, het Brabants Orkest en kamermuziekensembles. Later componeerde hij meestal in opdracht of naar aanleiding van een onmiddellijk gebruik verschillende werken voor orgel, gemengd koor, mannenkoor en jeugdkoor, al of niet met begeleiding van instrumenten of symfonieorkest. In 1972 ontstond De glans van Hellas, voor gemengd koor en orkest, geschreven in opdracht van de Gemeente Eindhoven en uitgevoerd door drie Eindhovense koren en het Brabants Orkest. Nadien ontstonden werken ten dienste van grotere muziekschooluitvoeringen Greensleeves Phantasy (1980) en Little Watermusic (1981), steeds gevolgd door uitvoeringen in verschillende plaatsen in ons land. Vanaf 1982 ging zijn aandacht opnieuw uit naar de kamermuziek. Zo verschenen Valerius Trio (1982), Quintetto a Fiati (1982), Dialogica (1982), Musica Divertente (1983) en Musica da camera (1985).

Hij was medewerker van het cultureel tijdschrift Brabantia (artikelen over Brabantse toonkunst) en muziekrecensent van het Eindhovens Dagblad. Eveneens van zijn hand zijn enkele honderden muziekinhoudelijke programmatoelichtingen, die hij schreef t.b.v. de concerten gegeven in het POC (Philips Schouwburg) te Eindhoven. Bij de opening van het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven werd op 2 september 1992 aan H.M. Koningin Beatrix een omvangrijk boekwerk aangeboden: Eindhoven Muziekstad. Maessen heeft aan de totstandkoming van dit boek een belangrijke bijdrage geleverd door o.a. alle amateur muziekgezelschappen te beschrijven over de periode 1960-1992.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Antoon Maessen

Audio/Video Antoon Maessen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer