Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ARNO ADAMS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bron: Officiële website

Periode

1957 - heden

Genre

dialectpop, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Arno Adams

Zanger Arno Adams (1957) is een gewaardeerde vertolker van liedjes in het Limburgse dialect. Zijn doorleefde autobiografische repertoire is geïnspireerd door Jacques Brel, John Lee Hooker en Paolo Conte en donker van toon.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1999   Ongenode Gaste
2002   BJ Baartmans
2009   BJ Baartmans

Biografie Arno Adams

Zanger Arno Adams (1957) is een gewaardeerde vertolker van liedjes in het Limburgse dialect. Zijn doorleefde autobiografische repertoire is geïnspireerd door Jacques Brel, John Lee Hooker en Paolo Conte en donker van toon.

1956 - 2004

Adams groeit op in het dorp Belfeld. Op zijn dertigste stopt hij met werken en stort hij zich volledig op muziek, in eerste instantie als zanger van de zestienkoppige coverband Take It Or Shake It waarmee hij in binnen- en buitenland soul, jazz, pop en blues speelt. Daarna schrijft hij solo eigen Engelstalig repertoire. In 1996 verschijnt in eigen beheer zijn debuutalbum Double A Adams. Rond 2000 stapt hij over op het Limburgs en brengt hij het album D'r Is Gen Verschil uit. Twee jaar later verschijnt van Arno Adams de door Bart-Jan Baartmans geproduceerde plaat Dans Met Mich en ontvangt hij de ING-Pries Vuur Ut Limburgs Leed. Een groot gedeelte van het materiaal op zijn album Ich Weit Desse D'r Bus (2004) schrijft Adams in Paschalis, de afkickkliniek in Oostrum waar de zanger enkele maanden verblijft vanwege drank-, drugs- en gokproblemen.

BJ Baartmans

2005

Arno Adams Het album Dans Met Mich komt in september opnieuw uit, ditmaal bij Inbetweens Records. Het nummer Kus Mich Dan verschijnt op single. John Schoorl (winnaar Pop Pers Prijs 2006) schrijft in De Volkskrant van 25 februari een portret van Arno Adams onder de titel Limburgs Leed. Tijdens het Bevrijdingsfestival Roermond voert de zanger samen met gelegenheidsformatie Free The People het nummer Sympathy uit.

2006

In het jaar van zijn vijftigste verjaardag en zijn twintigjarig jubileum neemt Arno Adams op 23 en 24 mei een liveplaat op in het CK Theater te Roermond.

2007

Arno Adams neemt in augustus in de studio van Wim Kauffman het album Mooderzeel Allein op. In de meeste liedjes begeleidt de zanger zichzelf, hier en daar aangevuld met bijdragen van Oleg Fateev uit Moldavië (bayan) en Bart Oostindie (gitaar). Adams zingt op de plaat over zijn ergernissen, eenzaamheid en weemoed.

2009

Arno Adams, BJ Baartmans en Bart Oostindie verenigen hun krachten in de theatervoorstelling Gelijkgestemde Zielen waarmee het trio vanaf september mee op tournee gaat. Gelijkgestemde Zielen is tevens de titel van hun elf nummers tellende album met daarop zeven liedjes en vier instrumentale stukken, opgenomen in het Boxmeerse Wild Verband. Het actuele protestnummer Crisis (met een vocale gastbijdragen van Tom, Anna en Moos Baartmans) wordt regelmatig gedraaid op de Limburgse radio.

Bart Oostindie

2012

Filmmaker Hans Heijnen meldt zich in maart 2012 bij Adams om een documentaire over hem te maken. Adams zit in een diep dal, hij heeft veel hoofdpijn en weinig ambitie om te musiceren. In de zomer van 2012 ondergaat hij een zware hersenoperatie, die hem van bloedvatenkluwen in zijn hoofd verlost. De inspiratie om te musiceren komt terug.

2013

In oktober komt het album Maondaagmorgezon uit. Het is op achtereenvolgende maandagochtenden opgenomen in de Balance Recording studio van audiotechnicus Ben Uytjens (Herman van Veen, Robert Long en anderen). Mike Roelofs begeleidt de zanger op piano en Jo Didderen op bas.

2014

In februari is de documentaire Belfeld Blues over de zanger te zien op de nationale televisie. De film vermengt Adams' gevecht met alcohol, hasj en gokkasten met de creatie van zijn album Maondaagmorgezon.

Discografie Arno Adams

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Arno Adams

Audio/Video Arno Adams

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer