Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ARNO BORNKAMP

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Arno Bornkamp

Periode

1959 - heden

Genre

De Nederlandse Muziekprijs, hedendaags, klassiek, saxofoon

Online

Officiële website

Arno Bornkamp

Arno Bornkamp is de saxofonist die het klassieke en hedendaagse saxofoonspel voor een jongere generatie op de kaart zet. Hij is actief als docent en solist en hij is medeoprichter en artistieke motor van het Aurelia Saxofoonkwartet. Hij is een uitgesproken lyricus die zich op het podium overtuigend weet te ...
Volledige biografie...

Instrumenten

saxofoon

Genoemd in de biografie van

2002   Ties Mellema
2008   Berlage Saxophone Quartet
2009   Carlos Micháns

Biografie Arno Bornkamp

Arno Bornkamp is de saxofonist die het klassieke en hedendaagse saxofoonspel voor een jongere generatie op de kaart zet. Hij is actief als docent en solist en hij is medeoprichter en artistieke motor van het Aurelia Saxofoonkwartet. Hij is een uitgesproken lyricus die zich op het podium overtuigend weet te presenteren. Ook speelt hij regelmatig op historische en minder gangbare saxofoons, veelal uit zijn eigen verzameling.

In bezetting van

Aurelia Saxofoon Kwartet   tenorsaxofoon
Clazz Ensemble   sopraansaxofoon, tenorsaxofoon

1959

Arno Bornkamp ziet het levenslicht in Amsterdam. Hij studeert saxofoon bij Ed Bogaard aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

1982

Arno Bornkamp maakt zijn solodebuut in Rome met het 'Concertino da Camera' van Jacques Ibert. Met studiegenoten Johan van der Linden, André Arends en Willem van Merwijk richt Bornkamp het Aurelia Saxofoonkwartet op. In dit nog altijd professioneel opererende saxofoonkwartet speelt Bornkamp tenorsaxofoon.

1983

Bornkamp maakt een korte tournee met het Nationaal Jeugd Orkest, waarmee hij de 'Rhapsodie' van Claude Debussy voor altsaxofoon en orkest uitvoert. Hij vormt een duo met pianist Ivo Janssen. Naast het hedendaags repertoire richten zij zich op vertolkingen op historische instrumenten - saxofoons van Adolphe Sax en Erard piano's - voor het negentiende-eeuwse repertoire.

1986

Arno Bornkamp sluit zijn opleiding aan het Sweelinck Conservatorium af met de hoogst mogelijke onderscheiding. Het Ministerie van WVC stelt hem in staat verder te studeren bij Daniel Deffayet in Parijs. Bornkamp krijgt een aanstelling als hoofdvakdocent saxofoon aan het Twents Conservatorium. Hij wint de Zilveren Vriendenkrans van de Stichting Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest.

1988

Bornkamp begint zijn studie voor de Nederlandse Muziekprijs. Hij concentreert zich op het hedendaagse saxofoonrepertoire en studeert in Bordeaux bij Jean-Marie Londeix en in Osaka bij Ryo Noda. Ook bezoekt hij componisten als Luciano Berio en Karlheinz Stockhausen.

1991

Bornkamp krijgt de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de klassieke muziek.

1993 - 1994

Arno Bornkamp brengt in Muziekcentrum de IJsbreker in Amsterdam 'Vir' voor tenorsaxofoon van de Franse componist Christian Lauba in première. Het werk maakt deel uit van de 'Neuf Etudes pour saxophone' van de componist. Een jaar later brengt hij 'Hard too Hard' voor tenorsaxofoon van Christian Lauba in het Concertgebouw te Amsterdam in première. Het is de tiende saxofoonetude van deze componist.

1995

Bornkamp wordt docent saxofoon aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In deze hoedanigheid leidt hij saxofonisten op als Raaf Hekkema, Ties Mellema, de andere leden van het Amstel Kwartet en Eva van Grinsven. 's Zomers doceert hij voor het eerst aan de Université Européenne d'Eté pour saxophone in Gap, sindsdien een jaarlijks terugkerende gebeurtenis.

1996 - 1998

Bornkamp speelt met Ivo Janssen tijdens het Prinsengrachtconcert in Amsterdam voor meer dan 15.000 mensen. In september 1998 viert Bornkamp met Ivo Janssen het vijftienjarig bestaan als duo. In de Kleine Zaal van het Concertgebouw voert het duo nieuwe werken uit van onder anderen Otto Ketting, Christian Lauba, Maarten van Norden en Peter van Onna.

1999

Bornkamp brengt 'Grab it!' voor tenorsaxofoon en ghettoblaster van Jacob ter Veldhuis in Vredenburg in Utrecht in première. Het werk is sindsdien een groot succes in de hele wereld en bestaat inmiddels ook in versies voor elektrische gitaar, basklarinet en saxofoonensemble.

2001

Een opmerkelijk cd-project vangt aan op het label Ottavo. Een drietal cd's vormen 'The Classical Saxophone from an Historical Perpective'. Hierin belicht Bornkamp drie belangrijke periodes uit de saxofoongeschiedenis: de begintijd rond 1850 met voor Adolphe Sax geschreven muziek ('Adolphe Sax Revisited'), het begin van de twintigste eeuw met impressionistische werken ('Boston-Paris: the Elisa Hall Collection') en de jaren twintig en dertig in Berlijn ('Metropolis Berlin'). Bornkamp speelt op historische instrumenten.

2002

Arno Bornkamp brengt het aan hem opgedragen 'Tallahatchie Concerto' van Jacob ter Veldhuis in première. Op 5 oktober viert Bornkamp zijn 20-jarig jubileum als solist in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.

2003

Bornkamp is de eerste hedendaagse saxofonist die de kort daarvoor ontdekte originele versie van de 'Fantasia' van Heitor Villa-Lobos uitvoert. Het concert vindt plaats in Wenen en de Wiener Concert Verein begeleidt de saxofonist.

2005

Bornkamp is een van de drie hoofddocenten van de 'International Masterclass of Classical Saxophone' in Laubach, een zomerschool die vanaf dit moment jaarlijks op de agenda staat.

2009

Arno Bornkamp brengt in maart het speciaal voor hem geschreven concert van Joey Roukens in première. In september volgt de eerste uitvoering van het 'Concerto for Saxophone and Orchestra' van Carlos Micháns.

Discografie Arno Bornkamp

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Arno Bornkamp

Audio/Video Arno Bornkamp

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer