Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ARNOLD VAN DONGEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1964 - heden

Genre

gitaar, sessiemuzikanten

Arnold van Dongen

Als student speelt gitarist Arnold van Dongen bij Loïs Lane. Hij ontwikkelt zich daarna als veelgevraagd sessiemuzikant en speelt met grote acts als Ilse DeLange, Total Touch en Mathilde Santing.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar

Genoemd in de biografie van

1997   Arthur Umbgrove
2001   Leoni Jansen

Biografie Arnold van Dongen

Als student speelt gitarist Arnold van Dongen bij Loïs Lane. Hij ontwikkelt zich daarna als veelgevraagd sessiemuzikant en speelt met grote acts als Ilse DeLange, Total Touch en Mathilde Santing.

In bezetting van

Antonie Kamerling   gitaar
Big, Black & Beautiful   gitaar
Blizz   gitaar
Ilse DeLange   gitaar
It Takes 2   gitaar
Karin Bloemen   gitaar
Leoni Jansen   gitaar
Loïs Lane   gitaar
Mathilde Santing   gitaar
The Original Talkatives   gitaar
Total Touch   gitaar

1964

Arnold van Dongen wordt geboren op 2 november 1964 in Amsterdam.

1980 - 1987

Op de middelbare school start hij met schoolmaatje Jurre Hogervorst zijn eerste band The Original Talkatives waarmee hij reggae en ska speelt. In eerste instantie staan voornamelijk covers op het repertoire, maar die worden al snel vervangen door eigen liedjes. In 1984 behaalt de band de tweede plaats bij de Grote Prijs van Nederland. De band krijgt een platencontract, maar na drie singles houdt The Original Talkatives in 1986 op te bestaan. In hetzelfde jaar begint Van Dongen zijn studie aan het conservatorium in Den Haag.

The Original Talkatives

1988 - 1993

Tijn Touber, de huiscomponist van Loïs Lane, haalt hem in 1988 bij de band. De student Van Dongen vervangt Touber. In het zicht van de haven stopt hij met zijn studie en verlaat het conservatorium zonder diploma. Met Loïs Lane tourt hij in 1991 door Europa als voorprogramma van Prince. De groep rondom de gezusters Klemann boekt in de begin jaren negentig commercieel succes, maar de gehoopte internationale doorbraak blijft uit.

Loïs Lane

1994 - 1997

In 1994 heeft Van Dongen het wel gezien en keert Loïs Lane de rug toe. Vrij snel daarna formeert Mathilde Santing een nieuwe begeleidingsband die ze de naam Whole Band geeft.Van Dongen maakt deel uit van die band en speelt op twee albums mee. Daarnaast doet hij met de zangeres theatertours. Terwijl hij nog met Mathilde Santing speelt, sluit hij zich in 1996 bij Total Touch aan. In 1997 verlaat hij de band voor een jaartje en wordt vervangen door Nelson Gomies. In deze periode maakt de gitarist onderdeel uit van Hero en de Hero's, de gelegenheidsformatie rondom zanger Hero (Antonie Kamerling), en is hij te horen op het album Jam! In 1998 speelt hij weer mee op de plaat This Way van Total Touch en doet hij met deze band ook een tournee.

Antonie Kamerling Mathilde Santing Total Touch

2000

Met een gelegenheidsband trekt hij langs de theaters om nummers van John Lennon & Paul McCartney te vertolken.

2003

Van Dongen gaat spelen bij de band van Ilse DeLange en gaat mee op haar Clean Up tour. Daarnaast doet hij een theaterconcert met het programma Made In Holland. Een project bestaande uit veertig zangers, zangeressen en muzikanten die afkomstig zijn uit heel de wereld, maar in Nederland wonen.

Ilse DeLange

2004

Van Dongen is vast bandlid bij Ilse Delange, maar maakt in 2004 veel uitstapjes. Zo doet hij een theatertour met Trijntje Oosterhuis en staat hij in mei in de Amsterdam Arena waar René Froger vier concerten geeft. In het najaar gaat hij op pad met Julya Lo'ko. Samen met gitarist Erwin van Ligten en percussionist Sandra Sahupala spelen ze een mix van soul, jazz, rock en muziek uit Indonesië en de Molukken.

Julya Lo'ko René Froger Trijntje Oosterhuis

2005

Arnold van Dongen is in januari betrokken bij de opnamen van In This World, een benefietsingle voor de kinderslachtoffers van de tsunami in Azië, onder de naam Eurasia opgenomen met Nederlandse artiesten met een Indisch/Molukse achtergrond. De opbrengsten van de single gaan naar het Liliane Fonds.

2007

Arnold van Dongen levert bijdragen op het Nederlandstalige album Meer Dan Ooit (februari) van Edsilia Rombley en Ordinary Man (september) van Danny Vera.

Danny Vera Edsilia Rombley

2008

De gitarist is dit jaar onder meer te horen op het eerste Nederlandstalige album van zangeres Glennis Grace.

Glennis Grace

2009 - 2012

Van Dongen toert met Ilse de Lange en speelt ook op haar albums. Ook speelt hij mee op het duet dat Trijntje Oosterhuis met Lionel Ritchie zingt. In 2011 is hij gitarist in de begeleidingsband bij het televisieprogramma Comedy Live. Vanaf 2012 voegt hij zich bij de 'electric band', de begeleidingsband van John Miles tijdens de concerten van The Night Of The Proms.

Discografie Arnold van Dongen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Arnold van Dongen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer