Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ARTHUR & LUCAS JUSSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Arthur & Lucas Jussen in 2011

Periode

2005 - heden

Genre

klassiek, piano

Online

Officiële website

Arthur & Lucas Jussen

Arthur en Lucas Jussen, twee jonge pianotalenten, oogsten veel succes met hun uitvoering van het 'Concert voor 2 piano's' van Wolfgang Amadeus Mozart.
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Bezetting

Lucas Jussen   piano
Arthur Jussen   piano

Genoemd in de biografie van

2010   Carice van Houten

Biografie Arthur & Lucas Jussen

Arthur en Lucas Jussen, twee jonge pianotalenten, oogsten veel succes met hun uitvoering van het 'Concert voor 2 piano's' van Wolfgang Amadeus Mozart.

1998

Lucas Jussen, geboren op 27 februari 1993, begint met pianolessen bij Leny Bettman in Hilversum.

2001 - 2002

Arthur Jussen, geboren op 28 september 1996, krijgt ook pianoles van Leny Bettman. Zijn broer Lucas is finalist bij de Rotterdamse Piano Driedaagse en debuteert een jaar later in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam met Camerata Amsterdam.

2004

Arthur Jussen wordt tijdens de finale van het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent gekozen tot ‘Jong muziektalent van het jaar’.

2005

Op uitnodiging van de Portugese pianiste Maria João Pires studeren Lucas en Arthur Jussen een paar maanden bij haar in Portugal en Brazilië. Ter gelegenheid van het zilveren jubileum van Koningin Beatrix geven Arthur en Lucas in de Ridderzaal een concert dat rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden.

2006

Arthur en Lucas Jussen spelen Wolfgang Amadeus Mozarts 'Concert voor twee piano’s' in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en in het Amsterdamse Concertgebouw onder leiding van Jaap van Zweden. Roel van Dalen maakt de documentaire 'Help, ik heb talent!' voor de AVRO-televisie,

2007

Op 20 mei spelen Lucas en Arthur Jussen 'Ma Mère L’Oye' van Maurice Ravel tijdens het jubileumconcert van de serie Meesterpianisten van het Concertgebouw in Amsterdam. Zij volgen masterclasses bij Maria João Pires in Brazilië. Lucas Jussen speelt het Tweede Pianoconcert van Frédéric Chopin in het Concertgebouw met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden.

2008

In september geven de broers Jussen beiden een concert met Maria João Pires en het London Chamber Orchestra onder leiding van Christopher Warren-Green in Londen. Arthur speelt het Eerste Pianoconcert en Lucas het Derde Pianoconcert van Ludwig van Beethoven.

2009

Bij de opening van de Hermitage in Amsterdam, in aanwezigheid van Koningin Beatrix en de Russische president Medvedev, geven Lucas en Arthur Jussen een recital. Naar aanleiding van de uitvoering van Francis Poulencs 'Concert voor twee piano’s' tijdens de Zaterdagmatinee van 30 november maakt Hinke Brinkman de televisiedocumentaire 'Lucas en Arthur Jussen - Twee heel gewone broertjes'.

2010

Lucas en Arthur Jussen vervolgen hun studie bij Jan Wijn en Ton Hartsuiker (20e eeuwse muziek). Daarnaast hebben zij nog regelmatig les van Maria João Pires. De eerste cd met Beethovens Pianosonates verschijnt bij Deutsche Grammophon. Op de eerste dag van release krijgt de cd al de gouden status en in december platina. Arthur en Lucas Jussen gaan met Jaap van Zweden naar de Verenigde Staten voor de uitvoering van Mozarts 'Concert voor twee piano’s' met het Dallas Symphony Orchestra.

2011

Arthur & Lucas Jussen in 2011 In juni ontvangen zij de Concertgebouw Young Talent Award en tijdens de Edison wordt in juni uitgereikt aan Arthur en Lucas Jussen. Ook ontvangen zij de Edison Klassiek Gala wordt hen de Luister Publieksprijs uitgereikt. De cd met 'Impromptus' van Franz Schubert verschijnt.

2012

Lucas Jussen gaat studeren bij Menahem Pressler op de Jacobs School of Music, Indiana University in Bloomington (VS). Op 31 oktober maken Arthur en Lucas hun debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest met het 'Concert voor twee piano’s' van Mozart onder leiding van Jan Willem de Vriend.

Jan Willem de Vriend

2013

In oktober 2013 verzorgen ze de wereldpremière van Together, een stuk voor twee piano’s dat Theo Loevendie speciaal voor hen heeft geschreven. In hetzelfde jaar verschijnt bij Deutsche Grammophon hun derde cd Jeux, gewijd aan Franse pianomuziek, met werken van Fauré, Ravel en Poulenc.

2014

In juni 2014 vergezellen Lucas en Arthur koning Willem-Alexander en koningin Maxima op hun eerste staatsbezoek aan Polen.

2015

Lucas Jussen maakt in januari een tournee met het NJO Symfonie Orkest en celliste Harriet Krijgh. Hij soleert in de Rapsodie op een thema van Paganini van Rachmaninov.

Voor hun Mozart-album Double Piano Concertos ontvangen de broers de Edison Klassiek Publieksprijs.

Discografie Arthur & Lucas Jussen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Arthur & Lucas Jussen

Audio/Video Arthur & Lucas Jussen

Video Arthur & Lucas Jussen

Lucas & Arthur Jussen - F...
Lucas & Arthur Jussen - Franz Schubert/ Fantasie in f, opus 103
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Lucas & Arthur Jussen - Franz Schubert/ Fantasie in f, opus 103

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer