Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ARTHUR EBELING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Arthur Ebeling in 2008

Periode

1955 - heden

Genre

gitaar, percussie, rhythm & blues, rock'n'roll, zang

Online

Officiële website

Arthur Ebeling

Arthur Ebeling is een Amsterdamse zanger/gitarist die zich na de rock'n'rollband Jump! Dickie Jump! na 1988 solo bekwaamt in rhythm & blues, country-blues vermengd met jazz invloeden geïnspireerd door Ray Charles, Tom Waits en Eddie Cochran.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, percussie, zang

Genoemd in de biografie van

1971   Rosa King & Upside Down
1974   Sail/Joia
1984   Jump! Dickie! Jump!
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Arthur Ebeling

Arthur Ebeling is een Amsterdamse zanger/gitarist die zich na de rock'n'rollband Jump! Dickie Jump! na 1988 solo bekwaamt in rhythm & blues, country-blues vermengd met jazz invloeden geïnspireerd door Ray Charles, Tom Waits en Eddie Cochran.

In bezetting van

Bennie Jolink   gitaar
Capsones   gitaar, percussie, zang
Group 1850   gitaar
Jump! Dickie! Jump!   gitaar, zang

1964

Met negen jaar begint de geboren en getogen Amsterdammer Arthur Ebeling gitaar te spelen.

1973

In 1973 speelt hij voor het eerste in een band: Sail (de voorloper van Sail-Joia) met Bertus Borgers.

Sail/Joia

1975

In 1975 treedt hij enige maanden op met de funkformatie Rosa King & Upside Down. In diezelfde periode speelt Ebeling één keer mee met Groep 1850. Juist dat concert is geregistreerd op de laatste lp van Groep 1850, Live On Tour (1976). Punk en new wave gaan volledig aan hem voorbij omdat hij tussen 1976 en 1981 niet optreedt om zich te concentreren op het bestuderen van de Tweede Wereldoorlog.

Group 1850 Rosa King

1981

In 1981 wordt hij door pianist Jan Robijns gevraagd voor Capsones, waarvan begin 1983 de lp Bah verschijnt. Samen met De Dijk-zanger Huub van der Lubbe richten Ebeling en Robijns de rock & roll-band Big Shot op.

Capsones De Dijk Huub van der Lubbe

1984

Tijdens een fietstocht met Van der Lubbe valt Ebeling van zijn fiets. Hij loopt een zware hersenschudding op en is een jaar uit de running. `Door die bewustzijnsvernauwing wilde ik de periode daarna alleen nog maar rock & roll spelen', zo verklaart hij het ontstaan van Jump! Dickie Jump! in 1984. Aanvankelijk spelen Ebeling en pianist Robijns onder die naam in het muziek- en theatercircus Boulevard Of Broken Dreams. Met Christian Muiser (drums) brengt de band een single uit op het Rockhouse-label. Later voegt contrabassist Peer Wassenaar zich bij het trio. De groepsnaam verwijst naar het nummer Jumps, Giggles And Shouts van Gene Vincent & The Blue Caps (1956). Eén van de Blue Caps roept 'Jump! Dickie Jump Jump!' voorafgaand aan een korte solo van de 16-jarige drummer Dickie Harrel. Het betreft geen terloopse verwijzing. Gitarist Cliff Gallup, Blue Cap in 1956 en 1957, is van zeer grote invloed op het spel van Ebeling. Niet alleen speelt Ebeling net als Gallup op een Gretsch-gitaar, ook imiteert hij diens ongekend dynamische en soepele manier van spelen. Op de eerste lp (Rockhouse '86) staan nog veel covers onder andere van Gene Vincent, John Lee Hooker en Ray Charles. De tweede plaat Goin' Out (Idiot '87) bestaat helemaal uit eigen composities. Jump! Dickie Jump! onderscheidt zich in de eerste plaats van de vele rockabilly- en psychobilly-bands in het midden van de jaren tachtig door een superieure speltechniek. Maar ook in deze periode is al duidelijk dat de belangstelling van Ebeling verder reikt dan rockabilly alleen.

De Dijk Jump! Dickie! Jump!

1988

In 1988 begint Arthur Ebeling een solo-carrière. Aan zijn zijde is steeds bassist Peer Wassenaar, die in zijn verleden speelt bij Blue Planet, Galaxy-'lin, Plant en Bram Vermeulen. Behalve met Ebeling speelt hij in de jaren negentig in het levensliederlijk gezelschap De Dopegezinde Gemeente.

Blue Planet Bram Vermeulen Dopegezinde Gemeente Galaxy-Lin Plant

1993

De cd Simple Man wordt goed ontvangen. Hierop beweegt Ebeling zich verder richting rhythm & blues. Bovendien blijkt hij in staat tot het verzinnen van pakkende melodieën, zoals de veelvuldig op de radio gedraaide single Maria.

1995

Op de tweede solo-cd Piggy Dog (Dureco '95), klinkt meer variatie. Van hillbilly, rhythm & blues en ballades tot een lied waaruit duidelijk Ebelings waardering voor Tom Waits doorklinkt.

1997

In 1997 touren Arthur Ebeling & Co. drie keer door Engeland. In april en mei spelen zij op een jazzfestival in New Orleans. Iedere eerste zondag van de maand staat hij in het naar hem vernoemde café Ebeling op de Amsterdamse Overtoom.

1999

Op Basta Record verschijnt de derde soloplaat van Arthur Ebeling, A Rainy Night In Paris, vol met rauwe rhythm & blues. Opnieuw tourt Ebeling in augustus en september uitgebreid door, het hem zo gunstig gezinde, Engeland.

2002

Na vier jaar verschijnt in september een nieuwe album. Op Dreams is een gastbijdrage te horen van accordeonist Alberto Fernandez.

2009

Op 1 mei verschijnt Ebeling vijfde album You Handsome Devil! De veertien tracks zijn een mix van rhythm & blues, rock, country blues en een vleugje jazz. Naast eigen werk bevat de cd bewerkingen van de nummers Moon River en Caravan.

2013

Ebeling is op 4 maart een van de twaalf Nederlandse gitaristen die meedoen aan Gitaarjongens, een exclusief concert in Koninklijk Theater Carré. De avond wordt georganiseerd door Henny Vrienten en eind april op televisie uitgezonden door de NTR. Vanaf 16 mei tot en met 1 juni tourt de muzikant door Groot-Brittannië met optredens in onder anderen Shrewsbury, Loppington, Hereford, Piddle en Hayonwye.

Henny Vrienten

Discografie Arthur Ebeling

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Arthur Ebeling

Audio/Video Arthur Ebeling

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer