Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ARTHUR SCHOONDERWOERD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

arthur schoonderwoerd

Periode

23-11-1966 - heden

Genre

fortepiano, klassiek, piano

Online

Website

Arthur Schoonderwoerd

Arthur Schoonderwoerd speelt zowel piano als fortepiano. Sinds hij aan het begin van de jaren negentig de fortepiano ontdekte is hij internationaal uitgegroeid tot een van de grootste specialisten en pleitbezorgers van dit instrument. Hij is medeoprichter van de Stichting Fortepiano en geeft en organiseert vele kamermuziekconcerten en recitals. Sinds ...
Volledige biografie...

Instrumenten

fortepiano, piano

Genoemd in de biografie van

2009   Egidius Kwartet

Biografie Arthur Schoonderwoerd

Arthur Schoonderwoerd speelt zowel piano als fortepiano. Sinds hij aan het begin van de jaren negentig de fortepiano ontdekte is hij internationaal uitgegroeid tot een van de grootste specialisten en pleitbezorgers van dit instrument. Hij is medeoprichter van de Stichting Fortepiano en geeft en organiseert vele kamermuziekconcerten en recitals. Sinds 2004 is hij vooral actief vanuit Frankrijk waar hij zich gevestigd heeft. Hij is Président van de Association Musiques en Perspectives en is in die hoedanigheid de grote motor achter en artistiek leider van het Festival de Musiques Anciennes de Montfaucon/Besançon.

1966 - 1985

Arthur Schoonderwoerd komt op 23 november 1966 ter wereld in Vlaardingen. Hij doet eindexamen gymnasium A en begint zijn studie piano aan het Utrechts conservatorium bij Herman Uhlhorn en Alexander Warenberg. Hij combineert zijn opleiding met de studie Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij verdient zijn geld als bladomslaander tijdens concerten in Muziekcentrum Vredenburg. In die hoedanigheid komt hij via Stanley Hoogland in aanraking met de fortepiano.

1992 - 1993

Arthur Schoonderwoerd behaalt in Utrecht het diploma uitvoerend musicus en rondt het specialisme Kamermuziek met goed gevolg af. Hij krijgt een VSB-beurs om zich toe te leggen op de historische piano en begint aan het Conservatoire Supérieur in Parijs als leerling van Jos van Immerseel.

1994

Arthur Schoonderwoerd richt de Stichting Fortepiano op en maakt zich met verschillende Europese collega's sterk voor een internationale serie kamermuziekconcerten op historische instrumenten. Hij groeit uit tot een vaste gast bij vele concertseries en festivals.

1995

Arthur Schoonderwoerd haalt in Parijs het einddiploma fortepiano met de hoogste onderscheiding. Na een intern concours mag hij deelnemen aan de Cycle de perfectionnement die hij ook met de hoogste lof afsluit. In augustus behaalt hij de derde prijs tijdens het internationale concours voor klavecimbel, basso continuo en fortepiano van het Musica Antiqua Festival in Brugge. Hij richt het Ensemble Cristofori op en fungeert als artistiek leider. Het enkelvoudig bezette orkest treedt ook geregeld teruggebracht tot trio op met Schoonderwoerd.

1996

De Raad van Europa eert Arthur Schoonderwoerd met de Prijs Juventus tijdens de zesde Rencontres Européennes de Jeunes Musiciens. Tijdens het negende Van Wassenaer Concours behaalt de fortepianist de prijs voor de beste individuele prestatie.

2000

De musicoloog en de fortepianist Arthur Schoonderwoerd komen samen op de cd met Nederlandse fortepianomuziek van Carolus Antonius Fodor, Johann Wilhelm Wilms en Henri Messemaeckers die verschijnt op NMClassics.

Johann Wilhelm Wilms

2004

Arthur Schoonderwoerd vestigt zich definitief in Frankrijk, het vaderland van zijn echtgenote, de blokfluitiste Clémence Comte. In Besançon vindt hij een optrekje dat groot genoeg is om zijn verzameling fortepiano's te herbergen. Schoonderwoerd begint aan het conservatorium van Barcelona als docent kamermuziek en historische piano. Bij het label Alpha verschijnt de cd met late liedcycli van Dmitri Sjostakovitsj waarop Schoonderwoerd de moderne piano bespeelt. De cd getuigt enerzijds van zijn brede belangstelling, anderzijds is zijn werkwijze niet veranderd. Hij doet in Moskou persoonlijk onderzoek naar het werk van Sjostakovitsj. "Ik denk dat die muziek een stuk interessanter wordt als je teruggrijpt op de esthetiek van vroegere tijden", zegt hij in een interview in de Volkskrant. "En daarvoor moet je niet alleen de bronnen lezen, maar ook naar schilderijen kijken, naar beeldhouwkunst en naar architectuur, dat is ontzettend belangrijk."

2005

Schoonderwoerd is voorzitter van de Association Musiques en Perspectives en in die hoedanigheid samen met zijn echtgenote de grote motor achter en artistiek leider van het eerste Festival de Musiques Anciennes de Montfaucon/Besançon. Met het Ensemble Cristofori schrijft hij geschiedenis; de eerste cd in een reeks van drie met de pianoconcerten van Ludwig van Beethoven verschijnt. Schoonderwoerd neemt ze op met een klein kamermuzikaal bezet orkest en krijgt goede kritieken. "Plotseling merk je dat de pianoforte die normaal zeer moeilijk te horen is zich perfect staande houdt", zegt hij over zijn keuze. "Het is voor onze oren kamermuziek, maar het achttiende eeuwse en vroeg negentiende eeuwse orkest was niet zo groot."

2007

Schoonderwoerds regelmatige samenwerking met sopraan Johannette Zomer krijgt een bekroning met de cd 'Kennst du das Land?' met liederen van Franz Schubert.

2008

Op de tweede cd in de reeks Beethovenconcerten met Ensemble Cristofori staat naast het Derde Pianoconcert ook het 'Zesde', de door Beethoven zelf vervaardigde pianoversie van het Vioolconcert.

2010 - 2011

De laatste Beethoven-cd met het Eerste en Tweede Pianoconcert verschijnt. De kritieken zijn nog steeds lovend. 'Een nieuw licht op Beethoven', schrijven velen. In mei staat de vijfde editie van het succesvolle Festival de Musiques Anciennes de Montfaucon/Besançon op het programma. Met het Trio Cristofori en sopraan Johannette Zomer brengt hij dit seizoen het programma 'Liefde op het slagveld - Lord Nelson & Lady Hamilton'. Een van de meest besproken negentiende eeuwse liefdesaffaires krijgt gestalte met composities van Joseph Haydn en Johann Baptist Vanhall.

Johannette Zomer

Discografie Arthur Schoonderwoerd

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Arthur Schoonderwoerd

Audio/Video Arthur Schoonderwoerd

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer