Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ARTHUR UMBGROVE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1964 - heden

Genre

cabaret, luisterlied, Nederlandstalig, pop, pop/rock, tekstschrijver, zang

Online

Weblog
Officiële website

Arthur Umbgrove

Voormalig student Nederlands die met een autobiografische inslag het leven bezingt. Na jaren in kleine kring als standup comedian te hebben gewerkt, levert zijn eerste plaat hem een bescheiden doorbraak op.
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Alberto Klein Goldewijk   componist, piano

Biografie Arthur Umbgrove

Voormalig student Nederlands die met een autobiografische inslag het leven bezingt. Na jaren in kleine kring als standup comedian te hebben gewerkt, levert zijn eerste plaat hem een bescheiden doorbraak op.

1988

Tijdens zijn studententijd in Groningen schrijft Arthur Umbgrove (Vught, 1964), samen met een vriend, een dertig minuten durend programma waarmee hij zich aanmeldt voor het Groninger Studenten Cabaret Festival 1988. Arthur Umbgrove wint.

1990

Hij maakt zijn studie Nederlands af en sluit zich aan bij de standup-comedy groep Comedytrain van Raoul Heertje.

1994

Umbgrove verlaat de Comedytrain. Zijn eerste soloprogramma Tekkel Met De Stok draait in het seizoen '94/95 in het theater. Het programma bestaat uit liedjes, stand-up comedy, verhalen en types. Het programma kan gezien worden als een 'The Best Of' uit zijn tijd bij Comedytrain. Hij speelt het programma ongeveer 160 keer op de meest uiteenlopende podia; van jongerencentra tot in de Kleine Komedie in Amsterdam.

1995

In 1995 ontvangt Umbgrove voor Comedytrain de Pall Mall Export Prijs, 'als bekroning voor de durf en originaliteit van Comedytrain'. De jury hoopt dat 'na Hans Teeuwen, Lenette van Dongen, Arthur Umbgrove en Theo Maassen, nog vele talenten uit deze school zullen voortkomen.' In zijn tweede programma 'Kettingen' van 1996 wisselen liedjes steeds vaker de grappen af.

1997

Tijdens de try-outs van zijn derde programma Twee Straten Verder wordt Arthur Umbgrove benaderd door platenmaatschappij Sony. Arthur en zijn vaste pianist Alberto Klein Goldewijk krijgen de mogelijkheid om zelf een band bij elkaar te zoeken. Na twintig dagen samenwerken met onder andere Jeroen de Rijk, Jurre Hogervorst en Arnold van Dongen, wordt er in de studio van producent Peter Schön de CD Twee Straten Verder geboren.

Arnold van Dongen

1998

Arthur Umbgrove's debuutalbum Twee Straten Verder komt uit en is niet onmiddellijk een succes. Niettemin wordt Umbgrove in december samen met onder andere Henk Westbroek en Marco Borsato genomineerd voor de Edison. Hij wint hem uiteindelijk niet, maar dankzij de vele publiciteit gaat de plaat wel beter lopen.

1999

De single Contract wordt veel gedraaid en uitgeroepen tot Megahit op Radio 3. Bovendien treedt Umbgrove treedt op tijdens radio- en televisieprogramma's. In de zomer gaat Umbgrove de studio in voor zijn tweede album. Met zijn theaterprogramma Twee Straten Verder gaat hij nog door tot januari 2000. Samen met Alderliefste en Grof Geschut toert hij in de zomer langs alle studentensteden in het kader van de Postbank StudentenTour.

Alderliefste Grof Geschut

2000

Aan het eind van het jaar gaat Umbgrove door het land met zijn voorstelling 100 Helden.

2002

Umbgrove werkt aan het programma Was Ik Maar Ouder en neemt zijn derde album Achterste Brug op. Op 10 november presenteert hij de plaat in het Amsterdamse Panama en aan het eind van dezelfde maand verzorgt de zanger enkele optredens in Nigeria.

2003

Samen met producent Eva Posthuma de Boer start Arthur Umbgrove de serie Nederland in Panama in club Panama te Amsterdam. Tijdens elke editie spelen drie verschillende zangers of zangeressen uit de cabaret- en popwereld eigen nummers en liedjes van en met elkaar.

2004

In maart wordt de promotiesingle Speel Iets Moois opgepikt door de media. Het liedje is afkomstig van het album Achterste Brug uit 2002.

2005 - 2006

Arthur Umbgrove werkt twee jaar aan het muziek/cabaretprogramma Terug Naar De Middeleeuwen Met Behoud Van Sanitair (kortweg: NDMMBVS) dat in januari 2006 van start gaat en aan zijn debuutroman Midden Op De Weg Zo Hard Mogelijk (april 2006) over de verzetsdaden van zijn grootvader in de Tweede Wereldoorlog. Het boek wordt genomineerd voor de Anton Wachter Prijs 2006 voor het beste romandebuut van de afgelopen twee jaar en komt op de shortlist terecht voor de LIBRA debutantenprijs. Op 24 juni speelt Arthur Umbgrove in het Vondelpark Openluchttheater. Het nummer Contract van het debuutalbum Twee Straten Verder wordt opnieuw opgenomen door Bastiaan Ragas en is in die versie elke werkdag te horen als leader bij het televisieprogramma De Bruiloft Van... op de commerciële zender Talpa (later omgedoopt tot Tien).

Bastiaan Ragas

2007

Op 17 februari neemt Umbgrove deel aan De Avond Van Schuld En Schuldgevoel in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Midden Op De Weg Zo Hard Mogelijk wint op 11 maart de LIBRA debutantenprijs 2007. De roman wordt ook genomineerd voor de Selexyz debuutprijs 2007. Op vrijdag 13 april verschijnt de cd Vlak Voordat. Het album bevat onder meer het duet Altijd Op Weg met Gerard van Maasakkers. Arthur Umbgrove levert composities voor het album Zin van Bastiaan Ragas. Vaste pianist Alberto Klein Goldewijk speelt mee op het album Storyteller van singer/songwriter Hartog.

Gerard van Maasakkers

2008

In de winter geeft Umbgrove een aantal gastcolleges Liedtekstschrijven aan het conservatorium in Groningen. Hij werkt aan zijn tweede roman De Hartslag Van De Aarde dat in oktober uitkomt. Het verhaal gaat over een oude man die achtendertig jaar in een verpleeghuis woont en na een evenzo lange periode geheugenverlies zich weer dingen uit het verleden herinnert en die opschrijft.

2009 - 2011

Op het album Stilte Opname (2009) werkt Arthur Umbgrove samen met Birgit Schuurman. De teksten op de plaat geven indrukken weer van de twee maanden waarin Umbgrove regelmatig het Emma Kinderziekenhuis in het AMC bezocht. De opbrengst van de cd gaat dan ook naar dit kinderziekenhuis. Enkele liedjes van Stilte Opname worden gebruikt in de kindervoorstelling Achtste Groepers Huilen Niet, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jacques Vriens. Acht liedteksten van de cd worden opgenomen in Querido's kinderpoëziebundel Ik Wil Een Naam Van Chocola. In het komische programma Goeroes Zonder Grenzen spelen Arthur Umbgrove, Rutger Mollee en Joep Stassen drie managementgoeroes die hun kanttekeningen plaatsen 'bij de hypes waar de BV Nederland al jaren achteraan draaft'.

Birgit

2012

Arthur Umbgrove in 2012 Een week voor de Boekenweek (maart 2012) brengt Arthur Umbgrove zijn derde roman Hotel Sofia uit, een mozaïekvertelling over de zeventienjarige Sofia, haar zieke vader en zijn drie vrienden. Het meisje weet de vrienden over te halen naar Italië te reizen om vader te bezoeken voordat hij sterft.

Discografie Arthur Umbgrove

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Arthur Umbgrove

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer