Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ARTVARK SAXOPHONE QUARTET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Artvark Saxophone Quartet in 2010

Periode

2004 - heden

Genre

jazz

Online

Officiële website

Artvark Saxophone Quartet

Artvark Saxophone Quartet uit Rotterdam bestaat uit Rolf Delfos (alt- en sopraansax), Bart Wirtz (altsax), Mete Erker (tenorsax) en Peter Broekhuizen (baritonsax). De vier leden combineren in hun eigen composities liefde voor jazz met veel gevoel voor groove en soul.
Volledige biografie...

Bezetting

Rolf Delfos   altsaxofoon, sopraansaxofoon
Bart Wirtz   altsaxofoon
Mete Erker   tenorsaxofoon
Peter Broekhuizen   baritonsaxofoon

Genoemd in de biografie van

2003   Rolf Delfos

Biografie Artvark Saxophone Quartet

Artvark Saxophone Quartet uit Rotterdam bestaat uit Rolf Delfos (alt- en sopraansax), Bart Wirtz (altsax), Mete Erker (tenorsax) en Peter Broekhuizen (baritonsax). De vier leden combineren in hun eigen composities liefde voor jazz met veel gevoel voor groove en soul.

2004 - 2009

Na twee jaar voorbereiding is het kwartet in 2004 voor het eerst te zien op Nederlandse jazzfestivals. Naast optredens in Nederland, zoals in Paradox te Tilburg, De Burcht Leiden en op Jazzfestival Amersfoort en Jazzfestival Bergen op Zoom, speelt de groep ook in België en Frankrijk. Over het debuutalbum Artvark, The Jazz Saxophone Quartet (2005) schrijft De Volkskrant: 'Artvark combineert verbluffend precies spel met groove, passie, durf en sterke solo's'. Onder de speciale optredens is een double bill met het Zapp String Quartet, een samenwerking met de Amerikaanse jazzdrummer Peter Erskine (Steps Ahead, Weather Report) en de Senegalese drummer en bandleider Doudou N'Diaye Rose (Miles Davis, Rolling Stones) in maart 2009, en een tournee met het project Busy, Busy, Busy, een samenwerking met het basloze kwartet New Niks van drummer Arend Niks. De première van Busy, Busy, Busy is in september 2009 in het Bimhuis te Amsterdam. Een maand later wordt het gezamenlijke album gepresenteerd in De Doelen te Rotterdam.

Arend Niks Zapp 4

2010

Artvark Saxophone Quartet in 2010 Truffles, het tweede album van Artvark Saxophone Quartet, wordt opgenomen in de Fattoria Musica studio in Osnabrück. Kees van Kooten is speciale gast tijdens de cd-presentatie in januari in De Unie te Rotterdam. Het project Busy, Busy, Busy, samen met New Niks van slagwerker en componist Arend Niks, staat in juli op North Sea Jazz.

Arend Niks

2011

In februari maakt het kwartet deel uit van The Messing Orchestra, een groot project van de Deense band Efterklang waarmee wordt opgetreden tijdens het festival Cross-Linx in Utrecht en in de Maaspoort te Groningen. The Messing Orchestra doet in juli ook het Steve Reich Festival in het Ierse Cork aan. Artvark staat in Cork ook met een eigen show op het hoofdpodium. De tournee Busy, Busy, Busy wordt op 3 april afgesloten in Lantaren Venster Rotterdam. Tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam gaat op 19 augustus het project Sly Meets Callas in première, een samenwerking met Amerikaanse operazangeres Claron McFadden. 5 november opent Artvark in de De Agnietenhof in Tiel voor zanger Gino Vannelli.

2012

Sly Meets Callas komt uit op cd en wordt 13 januari gepresenteerd in het Bimhuis. Op 12 maart speelt Artvark tijdens het Cairo Jazz Festival, het eerste bezoek van het kwartet aan Egypt. Tijdens drie nummers wordt de groep vergezeld door de Egyptische muzikanten Ahmed Nazmi (bas) en Ahmed Hesham (drums). Artvark begeleidt in juni tijdens Poetry International in Rotterdam de Tsjechische dichter Jana Beranová met speciaal voor dit optreden geschreven muziek. In de zomer staat de groep onder meer op het Bohemia Jazz Festival in Tsjechië. Het soloalbum iDreamer van saxofonist Bart Wirtz wint de Edison Jazzism Award. In het najaar wordt Sly Meets Callas opgevoerd tijdens Jazz Brugge in België (oktober) en in de Borusan Concert Hall te Istanbul, Turkije (december).

Bart Wirtz

2013

Naast optredens op festivals als North Sea Round Town in Rotterdam en het Kid Dynamite Festival in Katendrecht, zijn Artvark en Claron McFadden met hun programma Sly Meets Callas te zien in de Scots International Church in Rotterdam (juli). Saxofonist, componist en bandleider Rolf Delfos krijgt op 1 november tijdens het Jazzfestival Heerde de Peter Schilperoort Award uitgereikt. De prijs is vernoemd naar de voormalige leider van de Dutch Swing College Band.

Dutch Swing College Band

Discografie Artvark Saxophone Quartet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Artvark Saxophone Quartet

Audio/Video Artvark Saxophone Quartet

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer